Vasıflı işçi sıkıntısı: Birçoğu artık işini seçebiliyor

EkoIte

Member
Özellikle esnaf ve bakıcılar
Anket: Uzmanlar iş yerlerini seçebilir





Vasıflı işçi sıkıntısı: İyi eğitimli işçiler için zamanlar muhtemelen hiç bu kadar iyi olmamıştı

© Oliver Berg / DPA


kaydeden Victoria Robertz


27.05.2023, 19:45
3 dakika



Yeni bir araştırmaya göre, neredeyse her iki kişiden biri şu anda işini seçebileceğine inanıyor. Yine de, herkes geçiş yapmak istemiyor.





İşgücü piyasasındaki güç dengesi yıllardır değişiyor. İşverenler, başvuranların lehine rekabet etmek zorundadır, çalışanlar bazen koşullarını dikte edebilir. Ve şu anda zayıflayan ekonomi bile hiçbir şeyi değiştirmiyor – şirketler hala çaresizce uygun uzmanlar arıyor.


Birçok çalışan, yeni güç konumlarının gayet iyi farkındadır. Bu, mesleki eğitimi tamamlamış uzmanlarla görüşülen yeni bir çalışma ile vurgulanmıştır. Buna göre, ankete katılanların yarısından fazlası şu anda mesleklerini seçebilecekleri hissine sahip. Bakım sektöründeki çalışanlar arasındaki görüş özellikle belirgindir – burada yüzde 74’lük iyi bir oran buna inanıyor.


Temsili çalışma için, pazar araştırma enstitüsü Bilendi tarafından Meinestadt.de çevrimiçi portalı adına 3.000 kişiyle röportaj yapıldı, sonuçlar yalnızca Capital’in kullanımına sunuldu.


Mevcut vasıflı işçi açığının altı, örneğin Aralık 2022’de vasıflı işçileri güvence altına almak için yeterlilik merkezi tarafından Almanya genelinde 1,2 milyon kalifiye işçi pozisyonunun doldurulmadığını belirten bir raporda vurgulanmıştır. Önümüzdeki yıllarda, demografik değişimin bir sonucu olarak sorun daha da şiddetli hale gelecektir. Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın (DIHK) yakın zamanda yaz başında yaptığı ekonomik anket, vasıflı işçi eksikliğinin şirketler için her zamankinden daha büyük bir iş riski haline geldiğini gösterdi. DIHK’ye göre çoğu insan, son zamanlarda grevlerin daha düzenli ve aşırı hale geldiği demiryolu taşımacılığını arıyor.


Nitelikli işçi sıkıntısı: Üçte birinden azı koşullardan yararlanıyor




Umutsuzca vasıflı işçi arayan diğer sektörler zanaat ve bakımdır. Burada eldeki işi seçebilme duygusu ortalamadan daha yaygındır – vasıflı zanaatlarda vasıflı işçilerin yüzde 55’idir. Perakende ve lojistik sektörleri, sadece yüzde 40 ile işini seçebileceğine inanan çalışanların oranının en düşük olduğu sektörler.


Bununla birlikte, tüm sektörlerde, vasıflı işçilerin üçte birinin bile iş piyasasındaki iyi koşullardan aktif olarak yararlanmadığı, örneğin iş değiştirerek kariyerlerini geliştirmediği doğrudur. Yarı zamanlı çalışanlarda ise bu oran dörtte bir bile değildir. Lojistikte yüzde 37 ön koşulları ve bakımda yüzde 42’yi kullanıyor. Aslında çalışanlar burada çok daha yüksek maaşlar ve daha iyi çalışma koşulları da talep edebilir veya gerekirse iş değiştirebilir. Ancak, yanıt verenlerin çoğunluğunun hala kaçırdığı şey tam olarak budur.


Meinestadt.de CEO’su Mark Hoffmann, “Oldukça savunmacı uygulama davranışı, işgücü piyasalarındaki mevcut koşulların gerisinde kalıyor” diyor. “Şu anda vasıflı işçilerin çoğu işlerinden memnun görünüyor. İşverenler, durumun böyle kalmasını sağlamak için her şeyi yapmalıdır.” Aksi takdirde, şirketler hala vasıflı işçi sıkıntısı ile karşı karşıyadır.


Aslında, yanıt verenlerin yarısından fazlası “hayallerindeki iş” teriminin mevcut işleri için geçerli olduğunu belirtiyor. Esnaf uzmanları yüzde 60 ile özellikle memnun ve hemşirelik uzmanları da yüzde 56’ya geliyor.


maaş raporu

Nitelikli işçiler bu on sektörde 60.000 Euro’dan fazla kazanıyor




Enerji krizinin ve enflasyonun etkileri çoğu insanı korkutuyor




Aynı zamanda, küçülen ekonomi göz önüne alındığında, bakım ve kamu sektörlerindeki profesyoneller, işlerinin tehlikede olacağından en az endişe duyanlar. Genel olarak, ankete katılanların dörtte birinden azı bunu yapıyor. Bununla birlikte, enerji krizi ve enflasyonla birlikte ekonomik gelişme, tüm sektörlerde ankete katılanların neredeyse dörtte üçünü korkutuyor.


Ankete göre, sadece yüzde 18’i uzun vadede krizin ek maliyetlerini kaldırabilecek kadar kazanıyor. Ticaret ve zanaat uzmanları kendilerini burada en çok etkilenenler olarak görüyor. Ankete katılanların sadece dörtte biri işverenlerinden örneğin ikramiye şeklinde destek aldı. Bu çerçevede, işverenlerin gelecekte de yüksek ücret talepleriyle karşılaşmaya devam etmesi oldukça olasıdır.


Bu makale ilk olarak Capital.de’de yayınlandı.

#Konular