Ukrayna’nın yeni silahı Rus değişimini zorlayacak

AnnaE

Global Mod
Global Mod


WASHINGTON/KYIV: ABD’nin Ukrayna’ya daha uzun menzilli yeni bir silah göndermesi beklendiği için, Başkan Volodymyr Zelenskyy’nin Rusya ile yaklaşık bir yıl süren çatışmada ön cephelerin gerisinde konuşlandırılabilecek füzeler talebine kulak verdi.
Şimdi Rus birlikleri uyum sağlamak zorunda kalacak ya da potansiyel olarak yıkıcı kayıplarla karşı karşıya kalacak.
Yeni silah, Küçük çaplı yerden fırlatılan bomba (GLSDB), Ukrayna ordusunun artık ABD’nin tedarik ettiği Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi’nden (HIMARS) ateşlediği füzelerle hedefleri iki kat menzille vurabilmesini sağlayacak. İlk olarak Reuters tarafından bildirilen yaklaşan bir silah yardım paketine beklendiği gibi dahil edilirse, 151 km (94 mil) GLSDB ülkenin doğusundaki tüm Rus ikmal hatlarını ve ayrıca Rus işgali altındaki Kırım’ın bir kısmını erişim noktasına getirecek.
Bu, Rusya’yı erzaklarını cephe hatlarından daha da uzağa taşımaya zorlayacak, askerlerini daha savunmasız hale getirecek ve yeni bir saldırı planlarını büyük ölçüde karmaşıklaştıracaktır.
“Bu yavaşlatabilir [a Russian assault] “, Ukrayna’nın eski savunma bakanı Andriy Zagorodnyuk, “HIMARS olayların gidişatını önemli ölçüde etkilediği gibi, bu füzeler olayların gidişatını daha da fazla etkileyebilir.”
GLSDB, komuta merkezleri gibi ulaşılması zor hedefleri vurmak için manevra yapabilen GPS güdümlü bir uçan bombadır. SAAB AB ve Boeing Co tarafından ortaklaşa oluşturulan bu uçak, her ikisi de ABD envanterlerinde yaygın olan GBU-39 Küçük Çaplı Bomba (SDB) ile M26 roket motorunu birleştiriyor.
Kaynaklar, henüz HIMARS ile uyumlu değil, ancak ABD’nin Ukrayna’ya füzeler için yeni rampalar tedarik edeceğini söyledi. Reuters tarafından incelenen bir belgeye göre GSDB, 2023 baharında teslim edilebilir.
Savunmasız tedarik hatları
Amerika Birleşik Devletleri Haziran ayında HIMARS rampalarını ilk kez gönderdiğinde, 77 km (48 mil) menzilli füzeler teslim etti. Bu, Ukrayna ordusu için büyük bir teşvikti ve Rus cephane depolarını ve silah depolama tesislerini imha etmesini sağladı.
Askeri uzmanlar, Ukrayna yeni planör bombalarına sahip olduğunda, Rusya’nın malzemelerini daha da uzağa itmek zorunda kalacağını söylüyor.
Ukraynalı askeri analist Oleksandr Musiyenko, “Şu anda 80 kilometreden daha uzaktaki Rus askeri tesislerine ulaşamıyoruz” dedi. Onlara Rusya sınırına veya işgal altındaki Kırım’a kadar ulaşabilirsek, o zaman bu elbette Rus kuvvetlerinin saldırı potansiyelini azaltacaktır.”
En önemlisi, Ukrayna yakında Berdiansk ve Melitopol üzerinden işgal altındaki Kırım kara yolu üzerindeki herhangi bir noktaya ulaşabilecek. Bu, Rusya’yı ikmal kamyonlarını Ekim ayındaki bir saldırıda ağır hasar gören Kırım Köprüsü’ne yönlendirmeye zorlayacak.
Musiyenko, “Rusya, Kırım’ı güney cephesindeki birliklerine takviye göndermek için büyük bir askeri üs olarak kullanıyor” dedi. 150 km (mühimmat) olsaydı, oraya ulaşabilir ve Kırım ile lojistik bağlantıyı bozabilirdik.”
Lojistik etki bir yana, Ukrayna’nın cephaneliğine daha uzun menzilli bir silahın eklenmesi Rusya’nın güvenini sarsabilir.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde silah ve güvenlik uzmanı olan Tom Karako, Ukrayna’nın daha da uzun menzilli bir silahtan fayda sağlayacağını, ancak GSDB’nin “Ukraynalılara daha uzun bir menzil ve Ruslara bırakılacak çok önemli bir adım olduğunu söyledi. karanlıkta.”
Atacm yok – henüz değil
Biden yönetimi için GSDB’yi Ukrayna’ya gönderme kararı, Ukrayna’nın şu ana kadar yönetimin daha fazla tırmanma korkusuyla teslim etmeyi reddettiği 180 millik Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) füzesi talebini karşılamaya yönelik bir adım. çatışma.
Planör bombaları o kadar güçlü olmasa da, ATACMS’den çok daha ucuz, daha küçük ve konuşlandırılması daha kolay, bu da onları Ukrayna’nın başarmayı umduğu şeylerin çoğu için çok uygun hale getiriyor: Rus operasyonlarını bozmak ve taktiksel bir avantaj yaratmak.
Yine de Karako, Ukraynalıların gelecekte daha da uzun menzilli silahlara sahip olabileceğini söyledi.
“Yönetimin belirli bir noktaya kadar gideceklerini söylediğini ama daha ileri gitmeyeceğini defalarca gördük” dedi. “Durum kötüleştikçe, aslında devam etme ihtiyacı hissettiler.”
HIMARS, Patriot füze savunma sistemi ve bu ay gibi kısa bir süre önce Abrams tanklarında durum böyleydi ve hükümet nihayet sevkiyatları onaylamadan önce başlangıçta tümü Ukrayna’ya yasaktı.
Ancak Zagorodnyuk, şimdilik yeni sürgülü bombaların Ukrayna’ya ne kadar çabuk ulaşabileceklerine odaklanılacağını söyledi.
“Eğer onu hızlandırırlarsa… savaş alanındaki durumu büyük ölçüde değiştirebilir.”