UBS, Credit Suisse’i yuttu: “Canavar doğuyor” – bankacılık gerilim filminin basın incelemesi

EkoIte

Member
basın yorumları

UBS, Credit Suisse’i yuttu
Tarihi bankacılık gerilim filmi hakkında İsviçre medyası: “Bir canavar doğuyor”





UBS (solda) ve Credit Suisse’in Zürih’teki Paradeplatz’daki iki genel merkezi. İki banka artık bir. UBS, CS’yi devralır.

© Andreas Haas / Imago Görseller

Catherine Brenner Meyer


kaydeden Catherine Brenner Meyer



20.03.2023, 12:46
3 dakika



Bu tarihi bir dönüm noktasıdır: Büyük banka UBS, hasta rakibi Credit Suisse’i yutar. İsviçre medyası buna göre anlamlı ve duygusal bir şekilde yorum yapıyor. Bir basın incelemesi.





İsviçre finans merkezi için yoğun, yorucu ve zor günler. Ve sadece finans merkezi için değil, tüm ülke için. Çünkü bankacılık sistemi İsviçre, ekonomisi ve imajı için önemli bir rol oynuyor. Büyük banka UBS, hasta rakibi Credit Suisse’i yutarsa, vergi mükellefleri risk altında olacak. Ve anlaşma bir dizi işten çıkarma anlamına geliyor.


Pazar akşamı hükümet, denetim makamları ve iki büyük bankanın temsilcileri tarafından düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı. Sonuç: UBS, Credit Suisse’i üç milyar avroya devraldı. Hafta sonu yapılan birkaç toplantının sonucu olan anlaşma, 15 yıl önceki mali krizden bu yana Avrupa’daki en önemli banka birleşmesi. Anlaşma ile UBS, Deutsche Bank’tan daha büyük olacak devasa bir kurum haline gelecek.


“Tagesanzeiger”: “UBS’nin devralımı tarihi bir skandaldır”




İsviçre Ulusal Bankası (SNB), devralımı her iki bankaya da yaklaşık 101 milyar Euro olmak üzere 100 milyar CHF likidite yardımı ile destekliyor. Konfederasyon, UBS için riskleri azaltmak amacıyla bankaya olası zararları karşılaması için 9 milyar CHF garanti de verdi. Tedbirler, SNB’nin gerekirse Credit Suisse’e yoğun likidite sağlayabilmesini sağlayacaktır.



Sallanan Credit Suisse, son zamanlarda yatırımcı güveninde önemli bir kayıp yaşamıştı. Bankanın en büyük yatırımcısı daha fazla sermaye sağlamayı reddettikten ve kurum nakit çıkışlarıyla mücadele etmeye devam ettikten sonra hisse fiyatı rekor bir düşüş yaşadı. Zaten geçen haftanın ortasında, “Günlük Gazete” Credit Suisse’de krizle ilgili canlı bir kayıt oluşturun. UBS anlaşmasıyla ilgili başyazının başlığı: “UBS’nin devralınması tarihi bir skandaldır”. Müşteriler açısından, yani uluslararası faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli şirketler açısından en kötü çözümdür. “Artık büyük bir bankanın insafına kalmışsın.” Çalışanlar “acımasız işten çıkarmalar” ile karşı karşıya. İsviçre bankacılık sektöründeki rekabet zayıflayacaktır.


“NZZ”: “‘Fail olmak için çok büyük’ tam gücüyle geri döndü”




bu “Yeni Zürih Times” yorumunun altyazısı: “Bir zombi gitti ama bir canavar doğdu”. Birkaç ay önce kimse Credit Suisse’in başarısız olacağını düşünmezdi. Ancak, bu bir kaza değil. “Büyük ölçekte bir değer kaybı, riskleri ihmal ederek hafife alan yöneticilerin sorumluluğu ve çok sık kontrol edemeyen çaresiz yönetim kurulu üyeleri” vardı. UBS artık bir “canavar”, çünkü yeni bilanço toplamı İsviçre’nin ekonomik çıktısının neredeyse iki katı olacak, “batmak için çok büyük” tüm gücüyle geri döndü.


SRF anlaşmayı “zor koşullar altında zorla evlendirme” olarak nitelendiriyor. Devralma, UBS için bir “kara kutu”. “CS ile hala eve getirdiği riskleri tam olarak analiz edecek zamanı yoktu.” İsviçre radyo ve televizyonu soruyor: “Bu ne kadar tehlikeli?” Her halükarda, UBS’nin artık CS’nin kendisinin büyük ve riskli yatırım bankacılığını kesmesi gerekiyor. Bu çok çaba demektir. “Ancak diğer iş alanlarında da birçok soru var.”


“Blick”: “Geriye dev bir finansal yer kaldı”




tabloid’de “Görüş” iş editörü sorar: “İsviçre nihayet bir araya gelip neredeyse bir gecede acil bir çözüm bulmadan önce neden yabancı denetim makamlarının ve maliye bakanlıklarının baskısı gerekti?” En azından tüm kötü çözümlerin en iyisi olan bir çözüm. Credit Suisse davası da İsviçre finans merkezinin davasıdır. Çünkü İsviçre uyuyordu ve bir zamanlar gururlu olan Escher Bank’ın gözleri açık bir şekilde yok oluşunu çok uzun süre izledi. Yorum şu başlığı taşıyor: “Geriye dev bir finans karesi kaldı”.


Yaklaşık iki kilometre uzunluğunda

Yeni dünya rekoru: “Dünyanın en uzun yolcu treni” İsviçre’de çalışıyor





de “Aziz Galler Tagblatt”Diğer birçok İsviçre yerel gazetesi gibi CH Media’ya ait olan , feci bir çözüm olduğu söyleniyor. Credit Suisse’in kelepir bir fiyata satılıyor olması, banka, çalışanları ve üst düzey patronlar için küçük düşürücü. Burada da bankanın başarısızlığının nedeni olarak CEO’lar ve yönetim kurulu üyeleri gösteriliyor. Yorumun başlığı “Banka depremleri: Bu felaket asla olmamalıydı”.


bu “Güneydoğu İsviçre” “aslında yalnızca kaybedenler üreten bir acil çözüm” yazıyor. Pazar akşamı iletilen şey, “bir trajedinin trajik sonuydu”. Gazete “Özgürlük” Batı İsviçre’den bir banka, Credit Suisse için dünü “kara Pazar” olarak tanımlıyor. Düşünülemez olan olmuştu.


Her halükarda önümüzdeki dönemde İsviçre medyasını eleştirel gözlemci olarak meşgul etmeye devam edecek bir seyirlik.


Kaynaklar: NZZ, Tagesanzeiger, SRF, Südwestschweiz, St.Galler Tagblatt, Blick, La Liberté, dpa materyalli

#Konular