Taşımacılık geçişi: Çalışma: E-yakıtlardan daha ucuz olan yanmalı motorlar için hurdaya çıkarma bonusu

EkoIte

Member
Taşıma geçişi
Çalışma: E-yakıtlardan daha ucuz olan yanmalı motorlar için hurdaya çıkarma bonusu





Yeni bir araştırmaya göre, hurdaya çıkarma ikramiyesi iklim hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olabilir. (Sembolik resim) fotoğraf

© Boris Roessler/dpa


İçten yanmalı motorlar için hurdaya çıkarma primi konusunda her zaman tartışmalar vardır. Yeni bir çalışma şunu gösteriyor: Bu, iklim çizgisine ulaşılmasına katkıda bulunabilir.





Yeni bir araştırmaya göre, içten yanmalı araçlara verilecek hurda bonusu, iklim hedeflerine ulaşılmasına önemli bir katkı sağlayabilir ve e-yakıtlara kıyasla önemli ölçüde daha ucuz olabilir. Bu, çevresel araştırma derneği ICCT tarafından yapılan çalışmadan ortaya çıkıyor. Araştırmacılar ayrıca hurdaya çıkarma programının e-yakıtlara kıyasla yalnızca daha fazla para tasarrufu sağlamakla kalmayıp aynı zamanda daha fazla CO2 tasarrufu da sağlayabileceğini, yani 2030 yılına kadar ulaştırma sektöründe gerekli olan tasarrufun üçte birine kadar ulaşabileceğini varsayıyorlar.



Spesifik olarak, çalışmada önerilen hurdaya çıkarma programı, sekiz milyon arabanın hizmet dışı bırakılmasını öngörüyor. Bu, 11 milyon tona kadar CO2 eşdeğeri tasarrufu sağlayabilir. Ancak e-yakıtlarda emisyon azaltma potansiyeli olarak adlandırılan potansiyel yalnızca 190.000 ton CO2 eşdeğerine kadardır.


Bilim adamları aynı zamanda Almanya'da üretilen e-yakıtların (yani yenilenebilir enerjiden elde edilen sentetik yakıtların) üretim maliyetlerinin 2030 yılında kaçınılan CO2 eşdeğeri başına yaklaşık 910 avro olacağını tahmin ediyorlar. Ancak hurdaya çıkarma programıyla bu rakam, dizel araçlar için ton başına yalnızca 313 avro, benzinli araçlar için ise 255 avro.


Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) bağımsız bir araştırma kuruluşudur. 2015 yılında ABD'deki VW emisyon skandalının ortaya çıkarılmasına yardımcı oldu. Mevcut çalışmanın odak noktası, bir hurdaya çıkarma programının ulaştırma sektöründeki CO2 emisyonlarının azaltılmasında mevcut açığın kapatılmasına ne gibi katkılar yapabileceği sorusudur.


dpa

#Konular