Tarım: AB ülkeleri daha gevşek tarım-eko kuralları için bastırıyor

EkoIte

Member
Tarım
AB ülkeleri daha gevşek tarım-eko kuralları için bastırıyor





Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, bürokrasinin azaltılmasının çevre korumasının zarar göreceği anlamına gelmemesi gerektiğine inanıyor. Fotoğraf

© Virginia Mayo/AP/dpa


Avrupalı çiftçilere yönelik siyasi çekicilik saldırısı bir sonraki tura giriyor: Brüksel'deki AB devletlerinin temsilcileri çiftçilere daha fazla yardım sağlanması için yeşil ışık yaktı.





Brüksel'deki çok sayıda çiftçi AB'nin tarım politikasından duyduğu memnuniyetsizliği bir kez daha dile getirirken, AB devletlerinin temsilcileri çiftçilere yönelik çevre kurallarının gevşetilmesi için baskı yapıyor. Tarıma yönelik özel bir komitede, çoğunluğu Avrupa Komisyonu'nun organik gereklilikleri daha az sıkılaştıran önerilerini destekledi. AB ülkeleri bunun çiftçilerin endişelerini gidereceğini söyledi.



Karara paralel olarak çiftçiler, polise göre yaklaşık 250 traktörle Belçika'nın başkentinde trafiği bir kez daha engelledi. Protesto da Brüksel'deki diğer çiftçi protestoları gibi şiddete yol açtı. Polis, kendi ifadelerine göre, güvenlik güçlerine molotof kokteyli attığı iddia edilen bir kişiyi gözaltına aldı. Polisler ayrıca göz yaşartıcı gaz kullanarak traktörlerin bariyerleri aşmasını engelledi. İki polis memuru yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Sırasıyla 11 ve 13 gün çalışamadılar.


Çiftçiler uzun süredir politikacılar üzerinde baskı kuruyor; diğer şeylerin yanı sıra, çok fazla bürokrasinden şikayet ediyorlar. Şimdi öne sürülen hafifletme tedbirlerinin beyan edilen amacı, çiftçilerin üzerindeki idari yüklerin azaltılması ve onlara belirli çevre düzenlemelerine uyma konusunda daha fazla esneklik kazandırmaktır. Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir'e (Yeşiller) göre çiftçilerin durumunun sorumlusu önceki tarım politikasındaki başarısızlıklar. Komisyon, AB'nin tarım politikasını değiştirme önerilerini ay ortasında açıkladı; plan, bunların acil bir prosedürle hayata geçirilmesini sağlamaktır.


Brownfield sitelerinin gönüllü doğası


Teklifler, diğer şeylerin yanı sıra, toprakların iyi tarımsal ve ekolojik koşullarını sağlamayı amaçlayan standartları da içeriyor. Prensip olarak çiftçilerin AB'nin milyarlarca dolarlık tarım desteklerinden faydalanabilmesi için bunlara uyması gerekiyor. Bu, örneğin toprakların tarımsal kullanımdan gereğinden fazla etkilenmemesini sağlamayı amaçlayan nadasa bırakılan arazi ve ürün rotasyonuna ilişkin spesifikasyonları içerir.


Örneğin şimdiye kadar çiftçiler ekilebilir arazilerinin bir kısmını nadasa bırakmak veya verimsiz bir şekilde kullanmak zorunda kaldılar. Komisyon şimdi bunun yalnızca gönüllü yapılması gerektiğini önerdi. Üye devletler de düzenlemeleri gevşetmesine rağmen araziyi nadasa bırakan çiftçileri ödüllendirmeli.


Özdemir çevre korumanın azalmasından endişeli


Federal Tarım Bakanlığı açısından bakıldığında, önerilen değişiklikler ortak AB tarım politikasının çevre koruma hedeflerini azaltıyor. Bakanlık, komisyonun önerilerini sunmasının ardından yaptığı açıklamada, ayarlamalar için baskı yapmak istediklerini söyledi. Bakan Özdemir, bürokrasinin azaltılmasının çevre korumasının zarar görmesi anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi. Yeşil politikacı, örneğin ürün rotasyonunun toprağın verimliliği açısından önemli olduğunu söyledi.


Baden-Württemberg Tarım Bakanı Peter Hauk, federal hükümetin Komisyonun önerilerini birebir uygulamasını talep etti. CDU'lu siyasetçi, “Çiftçilerin mevcut ve gelecekteki zorlukların üstesinden gelebilmek için nihayet daha uzun vadeli bir perspektife ihtiyaçları var” dedi.


Nisan ayında Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluk sağlanırsa değişiklikler bahar sonunda yürürlüğe girebilir. AB Parlamentosu Tarım Komitesi Başkanı Norbert Lins (CDU), planlanan değişiklikleri memnuniyetle karşıladı. Düzenlemelerin hızlı bir şekilde ve Parlamento'da değişiklik yapılmadan onaylanmasını bekliyor. AB tarım politikasına ilişkin mevcut kuralların ilk müzakeresi, AB kurumları bünyesinde yıllar süren bir süreçti.


Ukrayna tarım ürünlerine ilişkin tarifeler konusunda anlaşma yok


Tarım bakanları toplantısı sırasında AB ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar yeniden ortaya çıktı. Ukrayna'dan yumurta gibi bazı tarım ürünlerine yeniden vergi getirilmesi planlanıyor. Ancak bu konuda bir uzlaşma bazı AB ülkeleri için yeterli olmuyor. Macaristan, diğer hususların yanı sıra, belirli bir miktarın üzerindeki buğdayın da gümrük beyanına tabi tutulmasını talep ediyor. Fransa ve Polonya'dan da daha sıkı gümrük kuralları talep eden sesler var.


Özdemir Brüksel'de Ukrayna'nın tarım ithalatını eleştirecek net sözler buldu. Bakan, Ukrayna'nın savunmasının da “Putin'in propagandasına katılmamaya” bağlı olduğunu söyledi. Tahıl fiyatlarındaki düşüş sorunu Ukrayna teslimatlarından kaynaklanmıyor. “Bunun için kesinlikle hiçbir kanıt yok. Bunu söyleyen herkes lütfen bunu gerçekler ve rakamlarla desteklemelidir” dedi Yeşil politikacı.


dpa

#Konular