Putin: Xi, önümüzdeki hafta Moskova’da Putin ile görüşecek

AnnaE

Global Mod
Global Mod


Çin lideri Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir ile görüşmek için Rusya’ya gitti. Putin önümüzdeki hafta, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı ve Pekin’in Washington ile sorunlu ilişkisi üzerinde önemli etkileri olabilecek bir ziyarette. Çin Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin’den yapılan açıklamada, Xi’nin Pazartesi’den Çarşamba’ya kadar Rusya’yı ziyaret etmesinin beklendiği bildirildi. Ülke bir yıldan uzun bir süre önce Ukrayna’yı işgal etmeye başladığından beri Rusya’ya ilk ziyareti olacak.
Xi’nin yolculuğu, Çin’in Rusya’ya diplomatik ve ekonomik desteğinden bıkmış olan ABD ve Avrupa tarafından yakından izlenecek. Son haftalarda Biden yönetimi, Çin’in Ukrayna’da kullanılmak üzere silah tedarik ederek Rusya’ya verdiği desteği artırmayı düşündüğü konusunda uyardı, Pekin ise bu iddiayı yalanladı.
Çin’in Cuma günü Xi’nin ziyaretini duyuran açıklamasında, gündemi hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi. Bir dışişleri bakanlığı sözcüsü, Xi’nin ziyareti iki ülke arasındaki “uluslararası ilişkiler için yeni bir paradigma oluşturduğunu” söylediği “karşılıklı güven ve anlayışı” artırmak için kullanacağını söyledi. sözcüsü Wang Wenbin Cuma günü yaptığı açıklamada, Xi’nin Putin’i Ukrayna ile siyasi bir anlaşmaya varması için zorlamaya çalışıp çalışmayacağı sorulduğunda Wang, “Başkan Xi Jinping’in bu seferki Rusya ziyareti de barış için” dedi. barışı sağlamak ve müzakereleri ilerletmek olan tek bir cümleyle.
Kremlin, Putin ile Xi arasındaki görüşmelerin iki ülke arasında “kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğine” odaklanacağını söyledi.
Çin, kendisini Ukrayna ile Rusya arasında siyasi bir anlaşmayı müzakere etmek için iyi konumlanmış nadir bir tarafsız taraf olarak konumlandırdı. Ülke kısa süre önce savaşa son verilmesi çağrısında bulunan bir görüş belgesi yayınladı, ancak belge Batılı liderler tarafından somut planlardan yoksun olduğu ve Çin’in Rusya ile yakın bağlarına zarar verebilecek taleplerde bulunduğu için geniş çapta eleştirildi.
Xi, bir dünya devlet adamı olarak imajını cilalamaya çalışıyor, özellikle de geçen hafta Pekin’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik bağları yeniden kurmak için sürpriz bir anlaşma yaptığını duyurmasıyla. Bu anlaşma, her iki tarafın da bağları yeniden kurmayı kabul ettiği görüşmelerden sonra geldi. Xi’nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile de bir araya gelip gelmeyeceği veya ayrı ayrı konuşup konuşmayacağı belli değil.
Perşembe günü, Ukrayna ve Çin dışişleri bakanları, nadir bir resmi temasta telefonla görüştüler. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ikilinin “toprak bütünlüğü ilkesini” görüştüklerini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Ukraynalı meslektaşına Pekin’in “çatışmanın sona erdirilmesi ve barışın yeniden tesis edilmesinde yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini” söyledi. ”