Ranchi: Adani Group’un Jharkhand’s’daki 1.600 MW’lık termik santrali tanrıya şükür Holding Pazar günü yaptığı açıklamada, bölgenin Mart ayı sonuna kadar tamamen faaliyete geçeceğini ve yakında Bangladeş’e elektrik sağlayacağını söyledi.
Godda’nın Motiya köyünde hizmete girecek olan 15.000 Rs’lik santral, 800 MW’lık iki ünitesinden birinin faaliyete geçmesinin ardından geçen yıl 16 Aralık’ta resmi olarak elektrik iletimine başladı.
Gelişme, holdingin bu yılın başlarında ABD merkezli açığa satış yapan Hindenburg’dan kaynaklanan ve servetinin önemli bir bölümünü yok eden serpintiyi hafifletmenin yollarını aramasıyla geldi.
“800 MW kapasiteli ilk ünitenin iletim başlangıcı 16 Aralık 2022’de başladı. Godda elektrik santrali tamamen faaliyete geçecek ve Mart 2023’ten itibaren elektrik sağlamaya başlayacak. Oranlar, ithal kömür ve LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) kullanan Rampal, Matarbari ve S Alam projeleri (tümü Bangladeş’te) gibi IPP (bağımsız elektrik üreticileri) emsallerine kıyasla en rekabetçi oranlar arasında olacaktır” denildi.
Holding içindeki kaynaklar TOI’ye, Godda fabrikasının ticari işletme tarihini (COD) bu yıl 10 Mart’ta enerji düzenleme komisyonundan aldığını söyledi. Kaynaklar, ikinci 800 MW’lık ünite için COD’nin muhtemelen bu ayın sonunda alınacağını söyledi.
Kaynaklar, iletim başlamış olmasına rağmen, Godda fabrikasının komşu ülkeye iletim başlatmak için Bangladeş Enerji Geliştirme Kurulu’ndan yeşil ışık beklediğini de sözlerine ekledi. İlk aşamada 800 MW’lık ünite Bangladeş’e yaklaşık 650 MW elektrik sağlayacak.
“Bu arada, Godda mutlu. Tesis elektriğinin %25’ini Jharkhand’a sağlayacak ve bu da elektrik ihtiyacını karşılayacak” dedi. Ancak eyalet hükümeti kaynakları, şirketin Jharkhand’a şu anda elektrik tarifesi görüşmeleri sürmekte olan diğer santrallerinden birinden yaklaşık 400 MW elektrik sağlayacağını söyledi.