Frankfurt borsası: Açıkça toparlanan Dax haftalık artı yaratıyor

EkoIte

Member
Frankfurt'ta borsa
Açıkça iyileşen Dax haftalık artı yaratır





Frankfurt'taki Deutsche Börse'nin ticaret odasındaki DAX eğrisi. Fotoğraf

© Boris Roessler/dpa


Olumlu ABD dürtüleri sayesinde Dax, Cuma günü önceki güne göre yaşadığı önemli kaybı telafi etti. İşlem sırasında kârını artırdı ve yüzde 1,36 yükselişle 18.161,01 puandan kapattı. Üç haftalık kaybın ardından Almanya'nın önde gelen endeksi haftalık yüzde 2,4 artış kaydetti. Orta ölçekli borsa şirketlerinin MDax'ı günü yüzde 0,51 artışla 26.175,48 puandan tamamladı.





Olumlu ABD dürtüleri sayesinde Dax, Cuma günü önceki güne göre yaşadığı önemli kaybı telafi etti. İşlem sırasında kârını artırdı ve yüzde 1,36 yükselişle 18.161,01 puandan kapattı. Üç haftalık kaybın ardından Almanya'nın önde gelen endeksi haftalık yüzde 2,4 artış kaydetti. Orta ölçekli borsa şirketlerinin MDax'ı günü yüzde 0,51 artışla 26.175,48 puandan tamamladı.



Perşembe günü ABD borsasının kapanmasının ardından iki teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinin iş rakamları iyi bir ruh hali yaratmıştı. QC Partners'tan portföy yöneticisi Thomas Altmann, “Alphabet ve Microsoft'tan gelen güçlü üç aylık raporların ardından, meta görünümle ilgili hayal kırıklığı unutuldu” diye yazdı. “Bu arada meydana gelen keskin düzeltme geçmişte kaldı.” Her durumda, gözle görülür derecede yüksek işlem hacmi, yeni düzeltmenin birçok kişi tarafından daha fazla satın almak için kullanıldığını gösteriyor.


Baader Bank'tan Robert Halver, yatırımcılara aksilik durumunda harekete geçmeye devam etmelerini tavsiye ediyor. Çünkü “genel olarak borsalardaki olumsuzluklar biliniyor ve dramatize edilmiyor.”


Avrupa ve Amerika'daki ticaret mekanları da Cuma günü bundan faydalandı. Euro Bölgesi'nin önde gelen endeksi EuroStoxx 50, hafta sonunu yüzde 1,4 daha güçlü tamamladı. Paris ve Londra'daki fiyat panoları da kar gösterdi. Teknoloji ağırlıklı ABD endeksi Nasdaq 100 yüzde 1,6 oranında yükselirken, geleneksel sektörlerin hakim olduğu önde gelen endeks Dow Jones Industrial ancak ılımlı bir artış elde etti.


Flatexdegiro, Alman pazarında yüzde 22'lik fiyat artışıyla öne çıktı, bu da onun SDax küçük sermaye endeksinde en üst sırada yer aldığı anlamına geliyordu. Çevrimiçi broker, yıla güçlü bir başlangıçtan sonra biraz daha iyimser hale geliyor. Satış ve karlardaki artışın artık tahmin aralığının üst sınırında olması bekleniyor.


Thyssenkrupp yüzde 6,2'lik artışla MDax'ın en büyük kazananlarından biri oldu. Hisseler, çelik işinde ortaya çıkan çözümle desteklendi. Grup, Çek milyarder Daniel Kretinsky ile, EPCG holding şirketinin başlangıçta Thyssenkrupp Steel Europe bölümünün %20'sini devralması konusunda anlaşmaya vardı. Çelik sektörünün yüzde 30'unun daha devralınması için de görüşmeler sürüyor. Hedef hâlâ her iki ortağın da yüzde 50'şer hisseye sahip olacağı bir ortak girişim oluşturmak.


Gofret üreticisi Siltronic'in stokları, tahminlerdeki düşüşten kaynaklanan yüzde 11'lik fiyat düşüşünü neredeyse tamamen telafi etti. Sonunda hala yüzde 0,9 kaybettiler. Pazarlık avcılarının yanı sıra geniş teknoloji sektöründeki olumlu hava da desteklendi.


MDax sonunda Delivery Hero hisseleri yüzde 16 oranında değer kaybetti. Bloomberg haber ajansının Çinli Meituan'ın pazara girdiğine ilişkin haberlerinin ardından Suudi Arabistan'daki rekabete ilişkin endişeler burada ağırlık kazandı.


Euro en son 1,0686 dolardan işlem gördü. Avrupa Merkez Bankası referans kurunu 1,0714 dolar olarak belirlemişti. Tahvil piyasasında cari getiri önceki gün yüzde 2,61'den yüzde 2,64'e yükseldi. Rex tahvil endeksi yüzde 0,23 düşüşle 123,71 puana geriledi. Bund vadeli işlemleri yüzde 0,42 artışla 130,24 puana yükseldi.


dpa

#Konular