EXW teslim şekli ne demek ?

RAnna

Global Mod
Global Mod
EXW Teslim Şekli: “O Benim Sorunum Değil, Senden Alıp Benim Kapıma Getirene Kadar Kimseyi Tanımam!”

Merhaba Forumdaşlar!

Bugün size EXW teslim şekli nedir, ne değildir, bu kavramla karşılaşan biri ne hisseder diye düşündüğümde, kendimi bir kez daha lojistik dünyasının devasa ama bir o kadar da absürt karmaşasında kaybolmuş gibi hissettim. Şimdi söyleyin, gerçekten bir alışveriş yapıp “tamam, her şey bitti, ödemeyi yaptım, gerisi kargo şirketine ve kapıma kadar gelen yolu sana ait” diyecek kadar güvenle EXW'yi anladık mı? Eğer anladıysak, süper! Ama o kadar da kolay değil. Hadi gelin, bu işin iç yüzüne biraz daha eğlenceli bir bakış atalım. :)

EXW: Her Şey Yükü Sizin Omuzlarınızda!

EXW (Ex Works) aslında kısaca “yola çıkma noktasındaki teslimat” demek. Yani satıcı size malları “oradan” teslim ediyor ve ondan sonrası tamamen sizin sorumluluğunuzda. Öyle ki, satıcı sanki malları alıp kapınıza kadar getirip “işte aldın, gel de taşı, yükle, güvenlikten geç ve sınırları aş” diyor! İşte tam burada erkeklerin stratejik yaklaşımı devreye giriyor.

Erkekler nedir? Çözüm odaklıdır, değil mi? “Yani, işim bitti, bana ne?” derler. Mesela şöyle bir düşünün: Bir erkek EXW teslimatına karşılık, “Ben malları alırım, depo ettim, yerim belli. Bana taşımacıyı gönder, geri kalan her şey senin işin,” diyebilir. Yükü omuzlarına almak istemez, çünkü çözüm hazırdır: “Başarıya giden yol, taşımacının başına gelen iştir!”

Kadınlar: Biraz Empati, Biraz İlişki!

Eee ama EXW, aynı zamanda duygusal bir yolculuk da demek. Kadınlar, her şeyin “tüm paket” olarak düşünülmesini ister. Yani EXW'de işler biraz karmaşıklaşır. Kadınlar için bu süreç “Ne demek teslim aldım, bırakıp gideceğim? Benim başıma neler gelecek?” sorusu gelir. Onlar için EXW aslında bir ilişki kurma süreci! “Tamam, sen buradaydın, ama sonrası için ‘bunu benim yapmam gerek, taşımacıyı ayarlamam gerek, ülkeleri geçirmem gerek, kimseyi tanımamam gerek!’ demek hiç de adil değil!” diyen kadınlar haklı mı? Bence kesinlikle!

Bir kadın EXW’ye bakarken, satıcının işini son derece önemli bir yere koyar ve “Peki ama ben bu sorumluluğu nasıl alırım? Taşımacıyı çağıracak, yolda ne olur, bu da var!” diye düşünür. Bunu çözmek için kendi çözümünü, ya da ilişkilerini kullanarak durumu yönetir. Sonuçta taşınması gereken malların sonradan yapılacak olan tüm anlaşmalarına, arkadaşlarınıza ve hatta dostlarınızla ilişkilerinize kadar etkisi olabilir.

EXW ile Bir Yaşam Hikayesi: Bir Zamanlar Taşıma Süreci…

Farz edelim ki, bir kişi EXW anlaşması yapmış, malları alıp taşımaya başlamış. Bunu mesela şöyle düşünelim: Bir arkadaşınız diyelim ki bir ev aldı. Üstelik taşınması gereken tüm eşyaların EXW şeklinde teslim edilmesi gerekiyormuş. İlk başta “Evet, tabii ki senin yanında olacağım, yardımcı olurum,” derken, bir bakmışsınız ki birkaç saatlik taşınma işlemi bir iki gün sürüyor. Evdeki eşyalar var, taşımacıyı ayarlamak, işte o devasa kutuları sağ salim güvenliğe geçirmek; işler karmaşıklaşır!

Erkek ve kadın arasındaki bu farklı bakış açısını göz önünde bulunduracak olursak, erkek tarafından bakıldığında her şey “tamam, işi hallettim, oraya gelene kadar her şey senin sorumluluğunda” diyebilirken, kadın perspektifinde olsaydık, “Çocuklar, biz bu işi gerçekten mi çözebileceğiz? O eşyaların zarar görmemesi için neler yapabiliriz?” diye düşünüp stratejik bir şekilde yolu daha ‘ilişkisel’ ve dikkatli ele alırdık.

EXW Üzerine Forumdan Yorumlarınızı Bekliyorum!

Hadi bakalım, forumdaşlar! Şimdi EXW konusunda başınızı gerçekten ciddi şekilde ağrıtmadan size eğlenceli sorular soruyorum. Şu an EXW teslimatına ne kadar yakınsınız? Ya da belki EXW ile tanıştığınız ilk anı hatırlıyor musunuz? Yorumlarda birbirinize yardımcı olurken, bu konuda yaşadığınız komik anekdotları paylaşın. Kim bilir, belki bir forumdaşımız taşımacıyı hiç bulamayıp, komik bir duruma düşer! Yorumlara başlamadan önce, lütfen kargo teslimatını EXW usulüyle yapmamıza izin verin, yoksa ben bir şeyler alıp gitmeye niyetliyim!

Yorumlarınızı dört gözle bekliyorum!