Enflasyon: Bu ülkelerde fiyatlar aşırı artıyor

EkoIte

Member
Yüksek enflasyon şu anda dünyanın birçok ülkesinde insanları endişelendiriyor. Sebepler çeşitlidir: savaşlar ve siyasi krizler bunların arasındadır. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması da durumu daha da kötüleştirdi. Çünkü o zamandan beri, diğer şeylerin yanı sıra, enerji fiyatları keskin bir şekilde arttı.


Bu hafta aşırı yüksek enflasyonun en son örneği Arjantin’di: Güney Amerika ülkesindeki yıllık enflasyon yakın zamanda yüzde 100’ü aştı. Şubat ayında yüzde 102,5’ti – resmi rakamlara göre bu, otuz yılı aşkın bir süredir görülen en kötü enflasyon.


Fiyatlar ciddi bir ekonomik krizin ardından yükseliyor. Hükümet bazı gıda ve hijyen ürünlerine fiyat sınırlamaları getirerek birçok insanın en büyük ihtiyacını gidermeye çalışıyor. Gelirlerinin çoğunu günlük ihtiyaçlar için harcamak zorunda olan yoksul insanlar, hızla artan fiyatlardan en çok zarar görenlerdir. Arjantin’de nüfusun üçte birinden fazlası yoksul kabul ediliyor.


Arjantin, birçok insanı zor durumda bırakan enflasyonun dünya çapındaki en uç örneklerinden sadece biri. Diğer yerlerin yanı sıra Venezuela, Suriye ve Lübnan’da durum son derece kötü.


Enflasyon kelimesi 1920’lerden beri Almanya’da korkuları tetikliyor.




Enflasyon kelimesi dünyanın her yerindeki insanları korkutuyor – şu anda yüzde 8,7’lik fiyat artışlarının kapsamı Arjantin, Lübnan, Suriye veya Venezuela gibi ülkelerinkine yakın olmasa bile, Almanya’da yüksek enflasyon oranları artık bir teori değil. Almanlar, 1920’lerde büyük zorluklarla işaretlenen hiperenflasyon yaşadı. Ailelerin neredeyse hiç geliri yoktu, tasarruf sahipleri birikimlerini kaybetti.


Uzmanlar geçtiğimiz günlerde Almanya’da fiyatların gevşemesini bekliyorlardı. Münih Ifo Enstitüsü geçen Çarşamba günü bir tahmin yayınladı ve buna göre enflasyon oranı önümüzdeki yıl yüzde 2,2 gibi normal bir seviyeye inecek. Ekonomi araştırmacıları “enflasyonun zirvesine” ulaşılmış olarak görüyorlar. Enflasyonun bu yıl sadece ortalama yüzde 6,2 olacağını tahmin ediyorlar.


Bununla birlikte, ayık rakamlar, fiyatlarımızın bir süre daha yüksek kalacağı anlamına da geliyor – bu, süpermarkette veya benzin istasyonunda her gün hissedilebilir. Fotoğraf dizimiz dünya çapında birkaç ülkeyi seçiyor ve oradaki enflasyon oranlarının ne kadar yüksek olduğunu listeliyor. Düşük enflasyon oranlarına ilişkin birkaç örnek de gösteriyoruz.


kaynaklar: Ticaret Ekonomisi, “Sächsische Zeitung”, “N-TV”, Friedrich-Ebert-Foundation, “Handelsblatt” / dpa’dan alınan malzemelerle