DSÖ, Çin’i Kovid’in kaynağını belirlemek için veri paylaşımında şeffaf olmaya çağırıyor

RAnna

Global Mod
Global Mod


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/CENEVRE: DSÖ, Çin’i 2020’de Wuhan’daki bir pazardan alınan örneklerle ilgili hayati bilgiler içeren verileri saklamakla eleştirdi. Covid-19 salgınının kökenleriPekin’i şeffaf olmaya ve yürüttüğü soruşturmaların sonuçlarını paylaşmaya çağırıyor.
Çin’in merkezindeki Wuhan şehrinde bulunan Huanan Pazarı, pandeminin merkez üssüydü. Oradaki kökenlerinden SARS-CoV-2 virüsü, 2019’un sonlarında Wuhan’daki diğer yerlere ve ardından dünyanın geri kalanına hızla yayıldı.
“Kökeni incelemekle ilgili herhangi bir veri parçası COVID-19 derhal uluslararası toplumla paylaşılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) genel direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus Cuma günü Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Bu veriler üç yıl önce paylaşılabilirdi ve paylaşılmalıydı” dedi.
“Çin’i veri paylaşımında şeffaf olmaya ve gerekli çalışmaları yapıp sonuçları paylaşmaya davet etmeye devam ediyoruz. Salgının nasıl başladığını anlamak hem ahlaki hem de bilimsel bir zorunluluk olmaya devam ediyor.”
Ghebreyesus, küresel sağlık örgütünün geçen Pazar günü GISAID veri tabanında Ocak ayı sonunda yayınlanan ve yakın zamanda kaldırılan verilerden haberdar edildiğini söyledi.
“Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden alınan veriler, 2020’de Wuhan’ın Huanan Pazarından alınan numunelere atıfta bulunuyor” dedi.
Ghebreyesus, veriler çevrimiçiyken çeşitli ülkelerden bilim adamlarının verileri indirip analiz ettiğini söyledi.
“Bu verilerden haberdar olur olmaz Çin CDC ile temasa geçtik ve onları analiz edilebilmesi için DSÖ ve uluslararası bilim camiası ile paylaşmaya çağırdık.” Salı günü bir araya gelen Yeni Patojenlerin Kökenleri veya SAGO.
“Çin CDC’sinden ve Uluslararası Bilim Adamları Grubundan araştırmacılardan veri analizlerini SAGO’ya sunmalarını istedik. Bu veriler, salgının nasıl başladığına dair kesin bir yanıt vermiyor ancak her bir veri parçası, bizi bu cevaba yaklaştırmak için önemli” dedi.
Perşembe günkü bir haberde New York Times, uluslararası bir virüs uzmanları ekibinin “Çin’in Wuhan kentindeki bir pazardan, koronavirüsü orada satılık rakun köpekleriyle ilişkilendiren genetik veriler” bulduğunu söyledi.
NYT raporu, genetik verilerin, “Çinli yetkililerin yeni bir virüsün patlak vermesiyle bağlantılı olduğu şüphesiyle pazarı kapatmasından kısa bir süre sonra” Ocak 2020’de Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı içinde ve çevresinde alınan smearlardan geldiğini söyledi.
Hayvanlar pazardan çıkarılırken, müfettişler duvarlardan, zeminlerden, metal kafeslerden ve hayvan kafeslerini taşımak için kullanılan arabalardan pamuklu çubuk aldı.
Raporda, analize dahil olan üç bilim adamına atıfta bulunularak, “Koronavirüs için pozitif çıkan örneklerde, uluslararası araştırma ekibi, hayvanlardan alınan genetik materyali buldu ve bunlar arasında rakun köpeğiyle tutarlı büyük miktarlar da bulunuyor” denildi.
Raporda, uluslararası ekibin yeni verilerle karşılaştıktan sonra, dosyaları yükleyen Çinli araştırmacılarla işbirliği yapma teklifiyle temasa geçtiği belirtildi. Ancak bundan sonra diziler GISAID’den kayboldu.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında 6.873.400’den fazla ölüm dahil olmak üzere 760.360.900’den fazla doğrulanmış Covid-19 vakası var.
DSÖ, üç yıl sonra Kovid-19’dan yaklaşık 7 milyon ölüm bildirilirken, “gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olduğunu biliyoruz” dedi.
Ghebreyesus, “bu yıl Covid-19’un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini söyleyebiliriz.”
Ancak geçen hafta Covid-19’dan hala 5.000’den fazla ölüm olduğu için “henüz o noktaya gelmedik” dedi.
“Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık için bu beş bin fazla. Pandeminin sona ermesinden giderek daha umutlu olsak da nasıl başladığı sorusu yanıtsız kalıyor” dedi.
“Bu salgını mümkün olan en kısa sürede bitirmek için kendimize karşı görevimiz var. Nasıl başladığını bulmak için kaybettiklerimize karşı bir görevimiz var” dedi.
NYT raporu, virüsten ve hayvandan gelen genetik materyalin “karıştırılmasının” bir rakun köpeğinin kendisinin enfekte olduğunu kanıtlamadığını söyledi.
“Ve bir rakun köpeği enfekte olsa bile, hayvanın virüsü insanlara yaydığı net olmayacaktır. Raporda, virüsü insanlara başka bir hayvan bulaştırmış olabilir veya virüs bulaşmış bir kişi virüsü bir rakun köpeğine bulaştırmış olabilir” denildi.
Bilim adamları, “Ancak analiz, tilkilerle akraba olan ve koronavirüsü ilettiği bilinen tüylü hayvanlar olan rakun köpeklerinin, virüsün genetik materyalinin geride bırakıldığı yerde genetik imzalar bıraktığını gösterdi” dedi.
Kanıtların, virüsün vahşi bir hayvandan insanlara geçtiği bir senaryo ile “tutarlı” olduğunu kaydettiler.
Yeni kanıtlar, ABD Enerji Bakanlığı’nın yeni bir istihbarat değerlendirmesinin Çin’deki “kazara laboratuvar sızıntısının” büyük olasılıkla salgını tetiklediğini belirtmesinden haftalar sonra geliyor.
Ancak piyasadan elde edilen genetik veriler, virüsün laboratuvar dışında vahşi hayvanlardan insanlara nasıl geçmiş olabileceğine dair şimdiye kadarki en somut kanıtlardan bazılarını sunuyor. NYT raporunda ayrıca, Çinli bilim adamlarının virüsün Huanan pazarında nasıl yayıldığını detaylandırabilecek eksik bir kanıt sunmuş oldukları da öne sürülüyor.