BRI ülkeleri: borç tuzağı mı? Şimdi Çin ‘BRI Ülkelerini’ Kurtarmak İçin Milyarlarca Borç Alıyor | Dünya Haberleri

RAnna

Global Mod
Global Mod
YENİ DELHİ: Çin, iddialı tutumu sayesinde Pekin’e zaten ağır borçlu olan aynı ülkelere “son borç veren” olarak ortaya çıktı. Kuşak ve Yol girişimi.
Yeni bir araştırmaya göre, Çin, Sri Lanka’dan Türkiye’ye son yıllarda krizden etkilenen ülkelere milyonlarca dolarlık acil durum kredisi sağladı, hatta ABD’nin yerini alarak dünyanın en büyük borç verenlerinden biri haline geldi.
Bununla birlikte, yerleşik küresel borç verenler olan ABD veya IMF’den farklı olarak Çin, çoğunlukla Çin’in bir parçası olan düşük ve orta gelirli ülkeleri kurtardı. BRI ve büyük borçları var.
ABD merkezli bir araştırma enstitüsü olan AidData’nın istatistiklerine göre Çin, stratejik konum gibi jeopolitik öneme sahip ülkelere veya birçok doğal kaynağa yardım etti.

Çin-1a


Birçoğu, altyapı veya diğer projeleri ödemek için yıllardır Pekin’den ağır borçlar alıyor.
Çalışma, Çin’in alıcıya yardımcı olan bir “Kuşak ve Yol Üzerindeki Kurtarma Paketleri” sistemi geliştirdiğini söyledi.
ülkeler, en azından kısa vadede BRI borçlarını ödemeye devam etseler bile temerrüde düşmekten kaçınmalıdır.

çin 2a


Verilere göre, Çin etkili bir şekilde ABD’nin yerini aldı ve IMF borç batağındaki düşük ve orta gelirli ülkeleri kurtarmada hızla yetişiyor.
Son yıllarda 240 milyar dolarlık acil durum fonu sağladı.
2021’de Çin, sıkıntılı ülkelere bu tür kredilerde 40,5 milyar dolar verirken, IMF benzer ülkelere 68,6 milyar dolar borç verdi.
Rakamlar, Çin’in “son çare borç veren” olarak ortaya çıkan konumunun, Çin’in küresel bir zayıflık döneminde ekonomik bir süper güç olarak gelişen statüsünü yansıttığını gösteriyor.

çin 4a


Ancak yavaşlayan ekonomi ve yükselen faiz oranları birçok ülkeyi çöküşün eşiğine getirirken onlarca ülke borçlarını ödemekte zorlanıyor.
Bunun nedeni, Çin’in kurtarma paketlerinin ucuza gelmemesi.
Çin’in merkez bankası, Pakistan, Laos, Nijerya ve Surinam gibi ülkelerden ayarlanabilir rotasyonlarla krediler verdi ve oldukça yüksek faiz oranları aldı. Çin’in devlet bankaları, Pekin borçlularını kurtarmazsa zarar görür, ancak diğer ülkeler borçlarını ödemeyi başarırsa bundan yararlanabilir.
Araştırmaya göre, ülke zor durumdaki orta gelirli ülkelere acil durum kredileri için %5 faiz oranı uygularken, IMF kurtarma kredileri için %2 faiz oranı uyguluyor.

çin 3a


The New York Times’ın bir raporuna göre, 1990’lardan 2002’ye kadar, ABD Hazinesi orta gelirli ülkelere kurtarma kredisi sağladığında Çin ile neredeyse aynı faiz oranını (%4,8) uyguladı.
ABD’li yetkililer, Çin’i sık sık, ülkeleri Çinli şirketler tarafından üstlenilen inşaat projeleri için aşırı borç yükü altına sokan “borç tuzağı diplomasisi”ne girişmekle suçladılar.
Ayrıca, çoğu kredi yalnızca Çin’in bankacılık sektörü için daha önemli olduğu düşünülen orta gelirli ülkelere verilmektedir. Bu arada, düşük gelirli ülkeler çok az yeni para alıyor veya hiç almıyor ve bunun yerine borçların yeniden yapılandırılması teklif ediliyor.
“Pekin nihayetinde kendi bankalarını kurtarmaya çalışıyor. AidData gönderisinde ortak yazar Carmen Reinhart, “Bu nedenle uluslararası kurtarma kredilerinin yüksek riskli işine girdi” dedi.
Ayrıca, Çin’in acil durum kredileri kendi para birimi olan renminbi cinsindendi.
Renminbi’nin borç verilmesiyle Pekin, dünya para birimi olarak ABD dolarına bağımlılığını sınırlama çabalarını sürdürüyor.
Sözde takas anlaşmaları kullanarak Çin’in merkez bankasından renminbi ödünç alırken, borçlu ülkeler renminbiyi merkezi rezervlerinde tutarken, dolarlarını dış borçlarını ödemek için harcarlar.