AFAD Sozel mi ?

Sevval

New member
AFAD Sözel mi? Tercih Sürecinden Mesleğin Gerçeklerine Uzanan Ayrıntılı Bir Değerlendirme

Merhaba arkadaşlar,

Üniversite tercih dönemlerinde en sık karşıma çıkan sorulardan biri şu oluyor: “AFAD sözel mi?” İlk bakışta kısa ve net cevaplanabilecek bir soru gibi görünse de aslında konunun arkasında oldukça geniş bir alan yatıyor. Çünkü AFAD denildiğinde birçok kişi tek bir bölüm veya tek bir meslekten bahsedildiğini düşünüyor. Oysa işin içinde afet yönetimi, acil durum planlaması, lojistik, mühendislik, sosyal bilimler, psikoloji, kamu yönetimi ve saha operasyonları gibi çok farklı disiplinler bulunuyor.

Bu nedenle hem tercih yapacak arkadaşlar hem de AFAD'ın çalışma yapısını merak edenler için konuyu biraz daha derinlemesine ele almak istedim.

AFAD Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

AFAD, yani Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'de afet risklerini azaltmak, afetlere hazırlık yapmak ve afet sonrasında müdahale süreçlerini yürütmek amacıyla kurulmuş bir kamu kurumudur.

2009 yılında farklı afet kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesiyle oluşturulan AFAD, özellikle büyük deprem kuşağında bulunan Türkiye için kritik öneme sahiptir. Geçmişte afet yönetimi daha çok afet gerçekleştikten sonra müdahale etmeye odaklanırken, günümüzde risk azaltma ve hazırlık çalışmaları ön plana çıkmıştır.

Bu dönüşüm aslında dünya genelindeki afet yönetimi anlayışının da bir yansımasıdır. Modern yaklaşım, yalnızca enkaz kaldırmayı değil; şehir planlamasını, toplum eğitimini, psikolojik destek süreçlerini ve ekonomik sürdürülebilirliği de kapsıyor.

AFAD Sözel mi, Sayısal mı?

Sorunun özüne gelirsek:

AFAD bir üniversite bölümü değildir; bir kurumdur. Bu yüzden doğrudan “AFAD sözel mi?” sorusunun teknik olarak kesin bir karşılığı yoktur.

Ancak insanların genellikle kastettiği bölüm, “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” bölümüdür.

Bu bölüm Türkiye'deki üniversitelerde çoğunlukla SAYISAL puan türüyle öğrenci kabul etmektedir.

Bunun nedeni eğitim programının yalnızca sosyal konuları değil;

* Jeoloji

* Deprem bilimi

* Risk analizi

* Coğrafi bilgi sistemleri

* İstatistik

* Afet lojistiği

* Kriz yönetimi

gibi teknik dersleri de içermesidir.

Bu nedenle AFAD'da çalışmak isteyen adayların yalnızca sözel becerilere değil, analitik düşünme yeteneğine de sahip olması beklenmektedir.

Neden İnsanlar AFAD'ı Sözel Bir Alan Sanıyor?

Bence bunun birkaç temel nedeni var.

Birincisi, AFAD personellerini genellikle televizyon ekranlarında vatandaşlarla iletişim kurarken görüyoruz. Arama kurtarma faaliyetleri, yardım organizasyonları ve kriz anındaki koordinasyon süreçleri insan ilişkilerinin yoğun olduğu alanlar.

İkincisi, afet yönetimi kavramı toplum psikolojisi, iletişim ve sosyal organizasyonla yakından ilişkili.

Bu yüzden dışarıdan bakıldığında tamamen sosyal bilimlere dayalı bir alan gibi görünebiliyor.

Fakat işin arka planında ciddi miktarda veri analizi bulunuyor.

Örneğin bir deprem senaryosunda;

* Hangi bölgeler daha yüksek risk taşıyor?

* Kaç kişinin etkilenmesi bekleniyor?

* Hangi yollar kapanabilir?

* Yardım malzemeleri hangi rotadan gönderilmeli?

gibi soruların tamamı teknik analizlerle cevaplanıyor.

Bu nedenle afet yönetimi aslında sosyal ve teknik disiplinlerin kesişim noktasında yer alıyor.

AFAD'da Çalışmak İçin Hangi Alanlar Avantaj Sağlıyor?

Burada ilginç bir durum var.

Birçok kişi AFAD'a girmek için yalnızca Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunu olmak gerektiğini düşünüyor. Oysa kurumun ihtiyaç duyduğu insan kaynağı çok daha geniş.

Örneğin;

* İnşaat mühendisleri

* Jeoloji mühendisleri

* Harita mühendisleri

* Şehir plancıları

* Psikologlar

* Sosyal hizmet uzmanları

* Kamu yönetimi mezunları

* Bilgisayar mühendisleri

* Lojistik uzmanları

gibi farklı alanlardan mezunlar da çeşitli görevlerde yer alabiliyor.

Bu durum afet yönetiminin ne kadar multidisipliner olduğunu gösteriyor.

Afet Yönetiminin İnsan Boyutu

Konuya yalnızca meslek veya puan türü açısından bakmak eksik kalır.

Afet yönetiminin en önemli taraflarından biri insan faktörüdür.

Bazı kişiler afetlere daha çok operasyonel açıdan yaklaşır. Onlar için önemli olan hızlı müdahale, kaynak kullanımı ve sonuç üretmektir.

Bazıları ise afetlerin toplum üzerindeki psikolojik etkilerine odaklanır. Ailelerin yaşadığı travmalar, çocukların eğitime erişimi veya sosyal dayanışma ağları onların önceliği olabilir.

Her iki yaklaşım da değerlidir.

Sahada çalışan ekiplerin bir kısmı kurtarma operasyonlarının etkinliğini artırmaya çalışırken, diğer uzmanlar insanların afet sonrasında yeniden normal yaşama adapte olabilmesi için destek mekanizmaları geliştirir.

Bu nedenle AFAD ve benzeri kurumlar yalnızca teknik uzmanlardan değil, insan odaklı düşünebilen profesyonellerden de güç alır.

Bilimsel Veriler Ne Söylüyor?

Birleşmiş Milletler ve uluslararası afet araştırmaları, afetlerin ekonomik maliyetlerinin her geçen yıl arttığını gösteriyor.

İklim değişikliği, hızlı kentleşme ve nüfus yoğunluğunun yükselmesi nedeniyle afet yönetimi geleceğin en önemli çalışma alanlarından biri olarak görülüyor.

Araştırmalar, afet öncesi hazırlık çalışmalarına yapılan her birim yatırımın afet sonrası oluşabilecek zararların kat kat fazlasını önleyebildiğini ortaya koyuyor.

Bu durum AFAD gibi kurumların yalnızca müdahale eden değil, aynı zamanda risk azaltan yapılar olarak önem kazanmasını sağlıyor.

Gelecekte AFAD ve Afet Yönetimi Alanını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ, büyük veri ve uzaktan algılama teknolojilerinin afet yönetiminde daha yoğun kullanılacağını düşünüyorum.

Örneğin;

* Deprem risk haritaları

* Sel tahmin sistemleri

* İnsansız hava araçları

* Uydu görüntüleri

* Yapay zekâ destekli erken uyarı sistemleri

giderek daha fazla önem kazanacak.

Bu nedenle geleceğin afet uzmanlarının yalnızca sahayı değil, teknolojiyi de iyi anlaması gerekecek.

Özellikle veri analizi ve dijital haritalama bilgisi olan uzmanların değerinin artacağı kanaatindeyim.

Sonuç ve Tartışma

“AFAD sözel mi?” sorusunun kısa cevabı şu:

AFAD bir kurumdur ve doğrudan sözel ya da sayısal değildir. Ancak AFAD ile ilişkilendirilen Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü çoğunlukla sayısal puan türüyle öğrenci almaktadır.

Bununla birlikte afet yönetimi yalnızca sayısal veya yalnızca sözel becerilerle açıklanabilecek bir alan değildir. Teknik bilgi kadar iletişim becerisi, liderlik, ekip çalışması, empati ve kriz yönetimi de büyük önem taşır.

Bana göre bu alanın en dikkat çekici yönü tam olarak burada yatıyor. Bir yanda bilimsel analizler ve teknolojik çözümler, diğer yanda insan hayatına doğrudan dokunan sosyal süreçler bulunuyor. Belki de afet yönetimini diğer birçok meslekten ayıran özellik budur.

Sizce gelecekte afet yönetiminde teknoloji mi daha belirleyici olacak, yoksa insan faktörü mü? Yapay zekâ destekli sistemler sahadaki karar alma süreçlerini ne kadar değiştirebilir? Ayrıca üniversite tercih edecek olsanız böyle çok disiplinli bir alanı seçer miydiniz?