Yeni Zelanda’nın bir sonraki başbakanı Chris Hipkins, Ardern’in ‘iğrenç’ muamelesini kınadı

AnnaE

Global Mod
Global Mod

WELLINGTON: Yeni Zelanda’nın yeni Başbakanı Chris Hipkins, Jacinda Ardern’in “iğrenç” muamelesini eleştirdi ve şok istifasından üç gün sonra Pazar günü kendi ailesini korumaya söz verdi.
Açılış konuşmasında, İşçi Partisi milletvekilleri tarafından partinin lideri ve ülkenin bir sonraki başbakanı olarak oybirliğiyle onaylandıktan sonra Hipkins, Ardern’in beş yılı aşkın bir süredir en üst görevde kaldığı süre boyunca maruz kaldığı kişisel tacize saldırdı.
Ardern, Perşembe günü, artık “tankta yeterince” olmadığını söyleyerek istifa ettiğini açıkladığında maruz kaldığı baskı hakkında ulusal bir tartışmayı ateşledi.
Politikacılar ve diğer kamuya mal olmuş kişiler, kendisi bu konuda hiçbir şey söylemese de, özellikle sosyal medyada Ardern’in başbakan olarak tabi tutulduğu “küstahlığı” eleştirmek için sıraya girdi.
Hipkins, “Jacinda’ya, özellikle toplumumuzun bazı kesimleri tarafından – ve onlar küçük bir azınlık – muamele görme şekli, iğrenç bir şey değil” dedi.
44 yaşındaki eğitim ve polis bakanı, “Ülke olarak kim olduğumuzu temsil etmiyor” dedi.
Yaklaşık iki yıldır Kovid-19’a karşı ulusal bir baskıya liderlik etmesiyle tanınan geleceğin başbakanı, kendisini lider olarak öne sürmenin “kamu malı” anlamına geldiğini anladığını söyledi.
Gazetecilere “Ama ailem değil” dedi.
Hipkins, altı yaşındaki oğlunun ve dört yaşındaki kızının “tipik bir Kivi çocuk hayatı” ile büyümesini istediğini söyleyerek, karısından dostane boşanmasının kendi işi olduğunu sözlerine ekledi.
“Jacinda ve ailesi üzerindeki muazzam inceleme ve baskıyı gördüm ve bu yüzden cevabım ailemi tamamen gündemden uzak tutmak olacak” dedi.
Ardern, Yeni Zelanda’ya Covid-19 salgını, en ölümcül terör saldırısı ve volkanik patlama boyunca rehberlik ettikten sonra yorgun olduğunu söyledi.
42 yaşındaki lider, “Ben insanım. Elimizden geldiğince, elimizden geldiğince veririz ve sıra gelir” dedi.
Hipkins, Ardern’in resmen istifa etmesinden sonra Çarşamba günü ülkenin 41. başbakanı olarak genel vali tarafından yemin edeceğini söyledi.
Hipkins, Yeni Zelanda’nın odağını Covid-19’dan ekonomiyi güçlendirmeye kaydıracağını söyledi.
İşçi Partisi’nin 2020’den bu yana anketlerde şu anda merkez sağ Ulusal Parti muhalefetinden daha iyi performans gösteren düşüşünden kısmen yaşam maliyeti, artan enflasyon ve işgücü kıtlığı sorumlu.
Hipkins, “Covid-19 ve küresel salgın bir sağlık krizi yarattı. Şimdi bir ekonomik kriz yarattı ve bu benim yönetimimin odak noktası olacak.”
Ayrıca, ülkenin Pasifik adası kökenli ilk başbakan yardımcısı Carmel Sepuloni’ye sahip olacağını da duyurdu.
46 yaşındaki Sepuloni, 2008 yılında parlamentoya girdi ve 2017’den beri Sosyal Kalkınma Bakanı olarak görev yapıyor.
Yaşları 9 ila 24 arasında değişen dört çocuğu ve bir torunu olan Sepuloni, en büyük oğlunun terfisini ilk duyduğunda “oldukça isteksiz” olduğunu ancak o zamandan beri ona mesaj göndermekten gurur duyduğunu söyledi.
Sepuloni, Samoalı ve Tongan kökenli babasının demiryollarında çalışmak için 1964’te Yeni Zelanda’ya geldiğini söyledi.
Kızının Yeni Zelanda’nın başbakan yardımcısı olacağını “anlaması çok zor” dedi.
“Bunun Pasifik topluluğumuz için önemini kabul etmek istiyorum.
“Bir cam tavanın daha kırıldığına dair çok sayıda küçük düşürücü mesaj aldım.”
Yeni Zelanda’nın 5,1 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde sekizi, kendisini Pasifik adası kökenli bir Yeni Zelandalı olan Pasifika olarak tanımlıyor.
Ardern’in Başbakan Yardımcısı Grant Robertson’ın Maliye Bakanı olarak kalması bekleniyor.