USGS: Filipinler’de 6.1 büyüklüğünde deprem: USGS

AnnaE

Global Mod
Global Mod

MANİLA: 6.1 büyüklüğünde deprem ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, yerel sismolojik hizmetin artçı şoklar ve olası hasar uyarısıyla Filipinler’in merkezinin Perşembe günü erken saatlerde sallandığını söyledi.
Güçlü ve sığ deprem, takımadaların merkezindeki Masbate eyaletini yerel saatle 02:00’den (1800 GMT) kısa bir süre sonra vurarak insanları ürküttü.
USGS, depremin merkez üssünün eyaletin ana adası Masbate’deki Uson kasabasındaki en yakın Miaga köyünden 11 kilometre (yedi mil) uzaklıkta olduğunu söyledi.
Sığ depremler, daha derin depremlerden daha fazla hasara neden olma eğilimindedir, ancak herhangi bir acil hasar veya can kaybı bildirilmemiştir.
HAYIR tsunami uyarısı verildiği.
Masbate polis şefi “Biraz güçlüydü” diyor Rolly Albana AFP’ye söyledi.
“Sarsılıp uyandığımızda ben uyuyordum.”
Albana, polisin depremden herhangi bir etki bildirmediğini söyledi.
Uson Polis Şefi Yüzbaşı Kırmızı Tolledo bazı sakinlerin evlerini terk ettiğini söyledi.
Tolledo, “Ben bile olası artçı sarsıntılar nedeniyle dışarı çıktım” dedi.
Dimasalang belediyesinde afet görevlisi olan Gregorio Adigue, depremden yaklaşık bir saat sonra güçlü bir artçı sarsıntı hissettiğini söyledi.
Ancak bölgedeki binalar ve diğer yapılar hasar görmüş gibi görünmediğini söyledi.
Adigue, “Daha sonra her köydeki okullara gidip binalarını inceleyeceğiz” dedi.
Masbate’nin eğitim departmanının, eyalette “hissedilen devam eden artçı sarsıntılar” nedeniyle Perşembe günü dersleri askıya aldığı bildirildi.
Filipinler’de, Pasifik Okyanusu’nun Japonya’dan Güneydoğu Asya’ya ve Pasifik havzası boyunca uzanan yoğun sismik ve volkanik aktivitenin yayıldığı “Ateş Çemberi” boyunca her gün depremler meydana geliyor.
Çoğu, insanlar tarafından hissedilemeyecek kadar zayıftır, ancak güçlü ve yıkıcı olanlar rastgele gelir ve bunların ne zaman ve nerede olacağını tahmin edecek hiçbir teknoloji mevcut değildir.
Ülkenin sivil savunma kurumu, aktif fay hatları boyunca deprem senaryolarını simüle eden düzenli tatbikatlar yürütüyor.
Son büyük deprem Ekim ayında kuzey Filipinler’de meydana geldi.
Abra eyaletine bağlı Dolores dağ kasabasını vuran 6.4 büyüklüğündeki deprem, çok sayıda kişinin yaralanmasına, binaların hasar görmesine ve bölgenin büyük bölümünde elektrik kesintisine yol açtı.
Geçen Temmuz ayında dağlık Abra’da meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki deprem, toprak kaymalarını ve zeminde çatlakları tetikleyerek 11 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.