Üçler yasası nedir

RAnna

Global Mod
Global Mod
Üçler Yasası: Tarihsel Arka Plan ve Genel Tanım

Üçler yasası, fizikte kütle, momentum ve enerjiyi koruma ilkesini tanımlar. Yasanın özü, kütle korunumu, momentum korunumu ve enerji korunumu olarak üç temel özelliği vardır. 18th yüzyılda Isaac Newton tarafından keşfedilen, 19th yüzyılda da matematiksel olarak geliştirilen bu yasa, klasik mekaniğin temel ilkelerinden biri olarak kabul edilir.

Kütle Korunumu

Kütle korunumu, bir sistemde kütlenin korunması anlamına gelir. Bu, sistemin içindeki kütlenin sabit kalması veya sistemin dışına hiçbir kütle çıkmaması anlamına gelir. Kütle korunumu, maddenin izotopik özelliğinden kaynaklanır. Bu, atomların çekirdeğindeki protonların ve nötronların sayısındaki değişikliklerin kütlenin değişmesine neden olmamasıdır.

Momentum Korunumu

Momentum korunumu, sistemde momentumun korunması anlamına gelir. Momentumun korunumu, bir sistemdeki ağırlıkların hareketinin korunması anlamına gelir. Momentumun korunumu, klasik mekaniğin konusunda en önemli ilkelerden biri olarak kabul edilir. Momentumun korunumu, kütle korunumuyla da yakından ilişkilidir.

Enerji Korunumu

Enerji korunumu, bir sistemdeki enerjinin korunması anlamına gelir. Enerji korunumu, maddenin belirli bir formda kalmasının veya bu formu değiştirmesinin mümkün olmadığını gösterir. Enerji korunumu, klasik mekaniğin temel ilkelerinden biri olarak kabul edilir.

Sonuç

Üçler yasası, klasik mekaniğin temel ilkelerinden biri olarak kabul edilir. Üçler yasası, kütle korunumu, momentum korunumu ve enerji korunumu olarak üç temel özelliği vardır. Bu yasa, 18th yüzyılda Isaac Newton tarafından keşfedilmiş ve 19th yüzyılda matematiksel olarak geliştirilmiştir. Üçler yasasının uygulaması, çoğu fizik probleminde bulunabilir.