Türkiye-Suriye depremi: Kurtarma ekipleri daha fazla hayatta kalan buldu

AnnaE

Global Mod
Global Mod

ANTAKYA, Türkiye: Türkiye’deki kurtarma ekipleri, bölgeyi vuran güçlü bir depremden 129 saat sonra tek bir ailenin beş üyesini evlerinin enkazından canlı olarak çıkardı.
HaberTürk’ün haberine göre, kurtarma ekipleri anne ve kızı Havva ve Fatmagül Aslan’ı ilk kez cumartesi günü Gaziantep’in Nurdağ ilçesindeki moloz yığınından çıkardı.
Ekipler daha sonra baba Hasan Aslan’a ulaştı ancak baba, önce diğer kızı Zeynep ile oğlu Saltık Buğra’nın kurtarılması konusunda ısrar etti.
En son Hasan çıkarıldı. Kurtarma ekipleri tezahürat yaptı ve “Tanrı Büyüktür!” adam ambulansa götürülürken.
Kurtarma ekipleri, yaşam belirtilerini tespit etmek için termal kameralar kullandı ve hayatta kalanları Cumartesi günü enkazdan çıkardı. Ancak ölü sayısı 25.000’e yaklaştı.
Cumartesi günü en az dört kişi daha kurtarıldı. Aralarında, büyük depremden 119 saat sonra enkaz altından kurtarılan 16 yaşındaki şaşkın bir genç ve üç saat sonra kurtarılan 70 yaşındaki bir kadın da vardı.
“Hangi gün?” NTV’nin haberine göre Kahramanmaraş’ta enkazdan çıkarılan genç Kamil Can Ağa, durumu kurtarma ekiplerine sordu.
Karma Türk ve Kırgız arama ekiplerinin üyeleri ve gencin kuzenleri kucaklaştı ve biri, “Gitti kardeşim. O gitti. O burada.”
Kurtarma çabaları, Pazartesi günkü 7.8 büyüklüğündeki depremin binlerce binayı çökertmesi, 24.000’den fazla insanı öldürmesi, 80.000 kişiyi daha yaralaması ve milyonları evsiz bırakmasının ardından ezici bir yıkımın ortasında bir neşe ışığı sağladı. Neredeyse aynı derecede güçlü ve muhtemelen ilki tarafından tetiklenen başka bir deprem, saatler sonra daha fazla yıkıma neden oldu.
Türkiye’nin Antakya kentindeki kurtarma ekipleri Cumartesi günü çöken bir binadan çıkardıktan sonra 36 yaşındaki Ergin Güzeloğlan’ı ambulansa taşıdı.
Ancak, her şey o kadar iyi olmadı. Hatay’da Cumartesi günü erken saatlerde çöken bir binanın enkazı altında kalan 13 yaşındaki kıza kurtarma ekipleri ulaşarak entübe etti. Ancak Hürriyet gazetesinin haberine göre, sağlık ekipleri bir uzuvunu kesip enkazdan çıkaramadan öldü.
Uzmanlar, kapana kısılmış insanların bir hafta veya daha fazla yaşayabileceğini söylerken, daha fazla kurtulan bulma şansı hızla azaldı. Enkazın arasındaki yaşamı tespit etmek için termal kameralara güvenmek, hayatta kalanların zayıflığının bir başka işaretiydi.
Yardım gelmeye devam ederken, Hint Ordusu’nun tıbbi yardım ekibinden 99 kişilik bir grup, güneydeki İskenderun ilçesindeki bir ana hastanenin yıkılmakta olduğu geçici bir sahra hastanesinde yaralıları tedavi etmeye başladı.
Şükrü Canbulat adlı bir kişi tekerlekli sandalyede hastaneye kaldırıldı, sol bacağında derin ezikler, ezikler ve kesikler vardı.
Acı içinde yüzünü buruşturdu ve Pazartesi günkü depremden saatler sonra yakındaki Antakya kentinde çöken apartmanından kurtarıldığını söyledi. Ancak temel ilk yardımı aldıktan sonra, yaraları için uygun bir tedavi görmeden serbest bırakıldı.
Antakya’daki hastanelerin aşırı gerildiğini ve nihayet yaralarını tedavi etmek için İskenderun’daki Hindistan sahra hastanesine geldiğini söyledi.
Ölen yakınlarını sayan Canbulat, “(Kaybettiğim herkesi) gömdüm, sonra buraya geldim” diyen Canbulat, “Kızım öldü, ağabeyim öldü, teyzem ve kızı öldü, oğlunun eşi de öldü” 8½ aylık hamileydi. .
Bölge genelinde sıcaklıklar donma noktasının altında kaldı ve birçok insan barınaksız durumda. Milyonlarca sıcak yemek, çadır ve battaniye dağıtan Türk hükümeti, hala ihtiyaç sahibi birçok kişiye ulaşmakta zorlanıyor.
Felaket, Suriye’de milyonlarca insanı yerinden eden ve yardıma muhtaç bırakan 12 yıllık iç savaşın harap ettiği bir bölgede acıyı şiddetlendirdi. Çatışma, Türkiye’ye sığınmak için milyonları daha gönderdi.
Çatışma, Suriye’nin birçok bölgesini izole etti ve yardım alma çabalarını engelledi. Birleşmiş Milletler, depremle ilgili ilk yardım konvoyunun, felaketten önce planlanan bir yardım sevkiyatının ertesi günü, Cuma günü Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye geçtiğini söyledi.
BM Mülteci Ajansı, Suriye’de 5,3 milyon kadar insanın evsiz kaldığını tahmin ediyor. UNHCR’nin Suriye’deki ülke temsilcisi Sivanka Dhanapala Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, teşkilatın çadır, plastik örtü, termal battaniye, uyku matı ve kışlık kıyafet sağlamaya odaklandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve eşi, Suriye liderine destek üssü olan sahil kasabası Lazkiye’deki bir hastanede yaralı depremzedeleri ziyaret etti.
Suriye devlet televizyonuna göre Cumartesi sabahı Esad ve eşi Esad, önceki gece yakındaki sahil kasabası Cableh’de bir binanın enkazından canlı olarak çıkarılan 60 yaşındaki Duha Nurallah ve 22 yaşındaki oğlu İbrahim Zekeriya’yı ziyaret etti. . depremden günler sonra.
Esad, önceki gün kuzeydeki Halep kentini gezdi.