Tohum bakımından zengin kabile çiftçileri, nadir bulunan darı hazinelerini koruyor | Sure Haberleri

EkoEr

New member

SURAT: Dünya, Uluslararası Millet Yılı’nı kutlarken, yaygın olarak kabul gören tek darı olan buğdayın unundan yapılan mütevazi gözleme, bölgesel diyetlerden bağımsız olarak Hint hane halkının temel gıda maddesidir.
Bununla birlikte, darı değerini çok önceden anlayan ve onu büyük miktarlarda kendi tohum bankalarında biriktiren birkaç yeşil kabile haçlısı var. Kishore Gavit ile tanışın ve Krişna Gavit Çeşitli gıda tahıllarının önemini fark eden ve her biri, çoğunluğu darı olan çeşitli gıda tahıllarından 500’den fazla tohum topladı.
Bu tasarruf, ikilinin ayrıca ülkeyi dolaşarak tohumları topladığı ve onlar hakkında önemli bilgiler topladığı yaklaşık yirmi yılı kapsayan gayretli bir çabadır.
Tek başına tohum toplamak tek çözüm değildir, ancak taze stok için çoğaltmak için tohumların iki ila üç yılda bir ekilmesi de gereklidir. İki vizyon sahibi çiftçi aynı zamanda tohumları dağıtıyor ve bu tür mahsullerin çeşitliliğini korumak için çiftçilerle bilgilerini paylaşıyor.
Maharashtra Gujarat’ın Nandurbar sınır bölgesindeki Visarwadi köyünden Krishna’nın sahip olduğu 500’den fazla tohum çeşidinden 350’den fazla darı çeşidi var. Ayrıca organik çeltik, mısır, pamuk, baklagiller ve sebze tohumlarına sahiptir. Krishna, TOI’ye “Gençken, hibrit tohum çeşitlerinin geniş çapta pazarlandığını fark ettim ve tahılların doğal formlarını korumayı düşündüm. Daha sonra bir banka kurmaya başladım” dedi.
Benzer şekilde, Dang Bölgesindeki Subir’den Kishore, çiftçileri organik tarıma teşvik etmeye odaklandı. Deneyimlerinden, organik gıda tanelerinin uzun süre böceksiz kalabildiği için koruyucu madde olmadan saklanabileceğini iddia ediyorlar.
“Mahsullerin desenlerini anlıyorum ve çeşidi belirledikten sonra tohumları topluyorum. Çiftçiler mahsul çeşitleri hakkında derin bilgiye sahipler ve ben onları toplamak için farklı yerlere seyahat ediyorum” dedi Kishore.
“Bu kabile çiftçileri, farklı doğal çeşitlerle önemli tohum bankaları oluşturdu. Aynı darı türünün birden fazla çeşidi olabilir, örneğin parmak darı gibi biri üç ayda büyürken diğerinin büyümesi altı ay sürer” dedi.