‘tadı az turp kanseri önleyebilir’ | Vadodara haberleri

EkoIte

Member
Vadodara: Jain dinini takip eden çoğu insan kök sebzeleri yememeyi tercih eder, ancak keyif aldıkları bir incelik vardır, çünkü bu onlara normal turpun hafif keskin tadını verir.
Yeni araştırmalar, Gujarat’ta popüler olarak ‘mougri’ olarak bilinen fare kuyruğu turpunun, kanseri etkili bir şekilde önleyebilen bitki kimyasalları deposu olduğunu buldu.
Botanikçiler, mougri’nin kanser önleyici özellikler gösteren izotiyosiyanatlar, antosiyaninler ve flavonoller gibi fitokimyasallar açısından zengin olduğunu keşfettiler.
“Mougri, Hindistan’da java. Ama şaşırtıcı bir şekilde Jainler düzenli olarak kullanan tek topluluktur. Aslında, bir Palanpuri Jain yemek kitabı – Dadimano Varso – ayrıca bir tarif, mougri’den hazırlanan bir tür raita içerir, “diyor Botanik Bölümü eski başkanı ve MS Üniversitesi Fen Fakültesi eski dekanı Profesör M. Daniel.
“Mougri’nin sülforafan ve sülforafan gibi kükürt içeren izotiyosiyanatlar açısından zengin olduğunu bulduk. Aynı zamanda aşağıdakiler gibi flavonoller açısından da zengindir: camemferol ve quercetin, p-kumarik asit ve ferulik asit gibi fenolik asitlerin yanı sıra müsilajlar,” dedi Daniel.
İzotiyosiyanatlar dışında, diğer tüm bileşikler ilk olarak Daniel tarafından tanımlandı.
“İzotiyosiyanatlar, kanserojen enzim aktivasyonunun inhibisyonu, kansere neden olan detoksifiye edici enzimlerin indüksiyonu ve apoptozun indüksiyonu (kanser hücrelerinin programlanmış ölümüyle sonuçlanan) dahil olmak üzere çeşitli anti-kanser aktiviteleri göstermiştir. Bu bileşiklerin ayrıca kanser hücre döngüsünü durdurduğu da biliniyor” dedi.
Daniel, bir bileşik olarak izotiyosiyanatların bir anti-anjiyogenez (tümörlerde kan damarlarının tıkanması) ve bir anti-proliferatif etki (etraftaki dokuda habis hücrelerin büyümesinin baskılanması) gösterdiğini söyledi.
“Mougri’de tanımlanan flavonol bileşiklerinden quercetin, meme, kolon, endometriyal, mide, lösemi, yumurtalık ve skuamöz hücreler dahil olmak üzere çok sayıda kanser hücresi türü için bir antikanserojen görevi görür” dedi.
“Benzer şekilde kaempferol, aksi takdirde kanser gelişimini destekleyen serbest radikallere karşı vücudun antioksidan savunmasını hızlandırır” dedi.
“Hem quercetin hem de kaempferol’ün hem radyasyon hem de kemoterapi ilaçlarının terapötik etkinliğini arttırdığı gösterildi” diye ekledi Daniel, Dr. Daniel’in Laboratuvarları, Vadodara.
İlginç bir şekilde, mougri kabukları mor renklerini, görmeyi iyileştirdiği, kataraktı geciktirdiği ve diğer göz rahatsızlıklarını tedavi ettiği bilinen antosiyaninler olarak bilinen bir bileşiğe borçludur.
“Özellikle 55 yaş üstü körlüğün nedeni olan yaşa bağlı makula bozulması (AMD) için faydalıdırlar. Ancak kanseri önlemede akıllı moleküller olarak da bilinirler. Kolon, meme, akciğer, cilt, prostat ve lösemi kanserlerinin büyümesini önlemede etkili oldukları gösterildi” dedi.