Sıcak şarap raporu: Yanlış efsaneler, gizli tarifler ve büyük soygun

EkoIte

Member
Sıcak şarap raporu
Yanlış mitler, gizli tarifler ve büyük soygun






Mevcut bağlantıyı kopyala







Yılda 50 milyon litre – Almanlar sıcak şaraplarını çok seviyor. Bardakta ne olduğu umurumuzda değil gibi görünüyor. Sektör bundan nasıl para kazanıyor?


Hamburg Belediye Binası'ndaki Noel pazarı kötü kokuyor. Sert peynir, büyük şehir ve sıcak şarap karışımının ardından ziyaretçiler sıraya giriyor, itişip kakışıyor ve isteyerek kaliteli bir şarabın bedelini ödüyor: litre başına 22,50 avro.





Operatör Roncalli, “Pfalzlı bir şarap üreticisinden organik sıcak şarap servis ediyoruz” diye söz veriyor. Kupa için tezgahın üzerinden on avroluk bir banknot geçirmek artı depozito hâlâ acı veriyor.





Almanlar bu alıcının pişmanlığından hoşlanıyor gibi görünüyor: Her yıl yaklaşık 50 milyon litre sıcak şarap içiyoruz. Artan fiyatlar ve bilinmeyen kalite çoğu zaman konu dışıdır. Üretici ve satıcılar bundan faydalanıyor.



Temel olarak ucuz şarap



Sıcak şarap yapanlar genelde şu şekilde ilerliyor: Bahar aylarında güney Avrupa ülkelerinde mevsimsel olarak ucuza kırmızı veya beyaz şarap alıyorlar. Alman üreticiler için en önemli ülke İspanya'dır. Buradan, şişelerde pazarlanmayan dökme şaraplar özellikle ucuza ithal edilebiliyor. Pazar analiz şirketi Catella Research'e göre litre başına 40 sent veya daha az ödüyorsunuz.





Bu ucuz şarap daha sonra tek adımda ve düşük maliyetle “rafine edilir”: toz şeker, tarçın ve karanfil eklenir. Catella Research uzmanlarına göre, malzemelerin toplam fiyatı litre başına 1,20 avro. Yani daha sonra 20 avronun üzerinde bir fiyata satılacak bir şey için toplam 1,60 avro.


6 Aralık 2024, 19:45


Noel pazarları

Doğu'da ucuz, Güney'de pahalı: Bu yıl sıcak şarap maliyeti bu kadar





Üretim maliyetleri, çalışanlar ve satıcıların karı hâlâ eksik. Ancak Catella Research'ün 2023 yılı “Market Tracker Christmas” yıllık raporunda, daha pahalı Alman şarabı temel alınsa bile, bir fincan sıcak şarabın nihai fiyatının pek açıklanamadığı yazıyor.





Bir husus bu ülkedeki sektörü özellikle anlaşılmaz hale getiriyor: Alman sıcak şarap pazarında neredeyse tekel var.



Sıcak şarapta tekel



Alman Noel pazarında sıcak şarap içen herkesin bardağında büyük olasılıkla Nürnberg'deki bir fabrikadan gelen bir karışım vardır: Dünya pazarına hakim bir Franken aile şirketi olan Gerstacker Weinkellerei Likörfabrik GmbH.



Şirket güncel iş rakamlarını sunmuyor. Ancak Gerstacker, Alman sıcak şarap pazarında kendi pazar payının yüzde 80 olduğunu belirtiyor. Sektör uzmanları bu oranın daha yüksek olduğunu, hatta Alman perakendesinde yüzde 98'e kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.





Gerstacker sıcak şarabının tarifi de rakamlar kadar gizli. Açık olan şu ki Gerstacker Alman pazarına hakim durumda.



Böyle bir hakimiyetle fiyatlandırma kolaydır: Tanınmış ve en çok satan Nürnberg Christkindles pazarındaki sıcak şarabın bir litrelik şişesi süpermarkette etkileyici bir şekilde 4,50 avroya mal oluyor. Noel pazarında yalnızca küçük bir fincan dolusu alırsınız; muhtemelen aynı içerikle.



İyi sıcak şarabı tanımak



Bazen sadece fiyat büyük ölçüde artmakla kalmaz, aynı zamanda baharatlı, şeker ilaveli veya esnetilmiş sıcak şarap satılarak kalite de düşer. Almanya Sommelier Birliği Başkanı Yvonne Heistermann, iyi sıcak şarabı kötüden nasıl ayırt edeceğini biliyor.





Uzman, “İyi bir sıcak şarabın tadı gerçekten şarap gibi olmalıdır” diyor. “Yakıcı veya köpüren, yani alkollü bir tadı olmamalıdır, ancak Noel baharatlarının aromalarıyla tamamlanan ve bir miktar tatlılık dokunuşuyla şarap aromasını baştan sona tatmalısınız.”


14 Kasım 2024, 19:56


Noel pazarında sıcak şarap dolu bir kupa tutan kadın

Ucuz malzemeler

Büyük sıcak şarap hilesi – üreticiler bu şekilde hile yapıyor



Sıcak şarap çok tatlıysa bu sizi şüphelendirmelidir. “Tatlılıkla pek çok şeyi gizleyebilirsin.” Aynı durum sıcak şarabın aşırı baharatlı olması durumunda da geçerlidir; örneğin tadı karanfil gibiyse. Heistermann, iyi bir sıcak şarabın çok fazla baharata ihtiyaç duymadığını söylüyor. “İşte bu yüzden benim için temel kural geçerli: sıcak şarap ne kadar 'kabarık' olursa o kadar iyi.”



dpa'lı