CARACAS: Sınıfta yüksek bir patlama sesi duyulurken çocuklar kendilerini yere atıyor ve elleriyle başlarını kapatıyorlar. Venezuela’nın en şiddetli mahallelerinden birinde bu bir hedef uygulamasıdır.
Üç çocuk, çekimleri simüle etmek için metal bir plakaya vurdu. Akranları – birinci sınıftan son sınıfa kadar – hızlı yanıt verir.
Bazıları sınıflarda, bazıları koridorlarda veya okulun avlusunda saklanır. Manuel Aguirre İlk ve ortaokulu başkent Karakas’ın suçla dolu geniş kenar mahallesi Petare’de okudu.
Sadece birkaç gün önce, yakınlardaki çeteler arasında silahlı çatışma çıktı ve dersler tatil edilmeye zorlandı.
Egzersiz yaklaşık 20 dakika sürer.
Minikler için spor dersinde çemberlerle oynamaya başladıkları andan itibaren başlar. Yere düşerler ve duvara yaslanmış işaretli bir “güvenli alana” doğru sürünürler.
Bazı çocuklar kıvrılıp yüzleri yere dönük ve kulaklarını kapatırken çığlık atıyor.
Son olarak, okul zili egzersizin bittiğini bildirmek için üç kez çalar.
İki ay sonra tekrarlanacak.
“Okuma ve yazmayı öğrendiğimiz gibi, çocuklara kendilerini koruyabilmeleri için araçlar vermeliyiz.” Yanet Maraima900 öğrencili okulun müdürü AFP’ye söyledi.
Çocukların öğrendiklerini gerekirse ‘evde’ uygulayabilmeleri de önemlidir.
Eğitim, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) tarafından Manuel Aguirre’de ve Caracas’taki diğer okullarda düzenleniyor.
Manuel Aguirre, dağ yamacına inşa edilmiş, dar sokaklar ve basamaklarla birbirine bağlanan çıplak tuğla duvarlı ve çinko çatılı evlerle dolup taşan Petare bölgesinde yer almaktadır.
Uyuşturucu çeteleri arasındaki şiddet burada o kadar yaygın ki çocuklar farklı silahlardan atılan ateşleri ve hangi mesafeden ateşlendiklerini korkunç bir kolaylıkla ayırt edebiliyor.
16 yaşındaki öğrenci Breylis Breindenbach AFP’ye “Burası tehlikeli bir bölge” dedi.
“Bazen okula gelmeye korkuyorum.”
Bir STK olan Venezüella Şiddet Gözlemevi’ne göre Petare, 2022’ye kadar her 100.000 kişi başına 80 şiddetli ölüm yaşadı. Resmi bir istatistik yok.
Oran, halihazırda endişe verici olan 100.000’de 35,3 olan ulusal oranın iki katından fazla – dünya ortalamasının altı katı.
Aynı mahallede bir rahibe olan Marisela Mujica, çetelerin yarıştığı bir bölgede Jesus Maestro okulunda namaz kıldırıyor. Jose Felix Ribas komşu.
Rahibe, avluda toplanan öğrencilere “Heyecanlı bir hafta geçirdik, barış için dua edeceğiz” dedi.
“Ne istiyoruz?” çocuklara soruyor. “Barış!” cevap bir ağızdan gelir.
Jesus Maestro okulunda 722 anaokulu ve ilkokul öğrencisi var, ancak gerilim yükseldiğinde 200 öğrenci bile okula gitmiyor, siviller çapraz ateş arasında kalıyor ve birçoğu evlerini terk etmekten korkuyor.
Yönetmen, “İğnelere asla alışamıyorsunuz, o sürekli endişeyle yaşıyorsunuz” Ivonne Gonzalez AFP’ye söyledi.
“Vahşi Batı’da bir okula sahip olmak gibi.”
Petare’de Mujica, “Silah kanundur. Çocukların onu farklı görmesi için savaşmalıyız” diye ekledi.
Brezilya ve Meksika gibi diğer yüksek şiddet içeren Latin Amerika ülkelerinde de benzer güvenlik tatbikatları yapılıyor.
Rio de Janeiro’da 2009’dan beri uyuşturucu çetelerinin veya kanunsuz milislerin yaygın olduğu bölgelerdeki 1.500’den fazla okulda bulunuyorlar.
“Böyle bir ortamda yaşamak için eğitilmek çok önemli” Renan FerreirinhaRio’nun belediye eğitim sekreteri AFP’ye söyledi.
“Umarım bir gün artık buna gerek kalmaz.”
Gonzalez için en önemli şey çocukların öğrendiklerini içselleştirmesidir.
Geçenlerde bir öğrencinin kendisine sokakta bir silahlı çatışmaya yakalandığını söylediğini söyledi.
“Sen ne yaptın?” çocuğa sordu. Yanıt, “Yere düştüm ve bir arabanın altına girdim” oldu.
Mujica dersleri pekiştirmek için sınıftan sınıfa gider.
Bir atışta “ilk önce ne yapmalıyız”? bir grup öğrenciye sordu.
Bir kız haklı olarak şöyle yanıt verir: “Sakin ol.”