RANCHI: Jharkhand’da yeni özel üniversiteler kurmak için model yönergeleri hazırlamak üzere kurulan eyalet hükümeti paneli, Cuma günü burada yapılan bir toplantıda taslak kurallarına son şeklini verdi.
Komiteye başkanlık eden Yüksek Öğrenim Müdürü Garima Singh, “Taslak kurallar hazır ve komite onları onayladı. Onay için eyalet meclisine gönderilecek.”
Vali Ramesh Bais’in emriyle, yüksek öğretim departmanı Singh başkanlığındaki komiteyi kurdu. Diğer üyeler, Ranchi Üniversitesi (RU) Rektör Yardımcısı Dr Ajit Kumar Sinha, RU’dan Doçent Dr Raj Kumar Sharma, Dr Shayma Prasad Mukherjee Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dhananjaya Dwiwedi ve Yüksek ve Teknik Eğitim Bölüm Sorumlusu Abhay Kumar Sinha’dır.
Komisyon, Uttar Pradesh, Bihar ve Tamil Nadu dahil olmak üzere çeşitli eyaletlerin bu konudaki kurallarını inceledi ve Jharkhand’da hüküm süren durumu dikkate alarak en iyi uygulamalarını benimsedi.
Kaynaklar, komitenin ülke gereksinimlerine ve öğretim üyelerinin Üniversite Ödenekler Komisyonu (UGC) standartlarına göre atanmasına, öğretmenlere saygın maaşların ödenmesine, çeşitli mesleki kurslar yürütmek için devlet kurumlarının onaylanmasına ve diğer birçok konuya odaklandığını söyledi. Meclisin anlaşmasının ardından, yeni kurallar halihazırda kurulmuş olan 16 özel üniversiteye geriye dönük olarak uygulanmayacaktır.
Hareket, vali ve seçilmiş temsilcilerin geçtiğimiz günlerde özel üniversitelerin UGC standartlarını ve eyalet hükümeti standartlarını karşılamaları gerektiğini söyleyerek çalışma biçimleriyle ilgili endişelerini dile getirmelerinden sonra geldi.
MLA’lar bu konuyu Vidhan Sabha’nın kış oturumunda da gündeme getirmişti.