Ordu En Çok Ne Yetişir ?

Sevval

New member
Ordu İlinin Tarımsal Üretimi ve En Çok Yetişen Ürünler

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Ordu ili, doğal güzellikleri ve zengin tarım alanlarıyla dikkat çekmektedir. Ordu’nun iklimi ve coğrafi yapısı, bölgenin tarımsal üretim açısından oldukça elverişli olmasına olanak tanımaktadır. Ordu, özellikle fındık üretimi ile ünlü olmakla birlikte, başka pek çok tarımsal ürün de yetiştirilmektedir. Bu makalede, Ordu ilinde en çok yetişen ürünler hakkında kapsamlı bir inceleme yapacağız.

Ordu'nun İklimi ve Tarımsal Üretime Etkisi

Ordu, Karadeniz ikliminin etkisi altında olan bir bölge olup, nemli ve ılıman iklimi tarım için oldukça uygundur. Yıl boyunca bol yağış alan bu bölge, verimli toprakları sayesinde çeşitli tarımsal ürünlerin yetişmesine olanak sağlar. Bölgede özellikle meyve yetiştiriciliği ve fındık üretimi yaygındır. Bunun yanı sıra sebze, tahıl ve diğer meyve türleri de ekilmektedir. Ordu'da tarım alanları deniz seviyesinden yüksek olan dağlık alanlara kadar uzanır, bu da farklı iklim koşullarının etkisiyle çeşitliliği artırır.

Fındık Üretimi ve Ordu'nun Ekonomisindeki Yeri

Ordu denince akla gelen ilk tarımsal ürün, hiç şüphesiz fındıktır. Türkiye'nin toplam fındık üretiminin büyük bir kısmı Ordu'dan karşılanmaktadır. Ordu, dünya fındık üretiminde de önemli bir paya sahiptir. Fındık, Karadeniz Bölgesi'nde ve özellikle Ordu’da, hem üretim hem de işleme anlamında büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Ordu’da fındık üretimi, sadece bölge ekonomisini değil, aynı zamanda ülke ekonomisini de önemli ölçüde etkilemektedir.

Fındık üretiminin bu denli önemli olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. Ordu’nun iklimi, fındık için en uygun koşulları sunar; nemli hava ve sıcaklık değişimlerinin dengesi, fındığın kaliteli bir şekilde yetişmesini sağlar. Ayrıca, Ordu’daki fındık üreticileri, bölgedeki geleneksel üretim yöntemlerini modern teknoloji ile birleştirerek verimliliği artırmışlardır. Ordu’nun fındık üretiminin önemli bir kısmı, ihracata yöneliktir ve bu da bölgedeki ekonomiyi güçlendirmektedir.

Ordu'da Yetişen Diğer Önemli Tarımsal Ürünler

Ordu sadece fındık üretimi ile değil, aynı zamanda diğer tarımsal ürünleriyle de dikkat çekmektedir. Fındıktan sonra, Ordu'nun en çok yetiştirdiği ürünler arasında meyve ve sebzeler öne çıkmaktadır. Bu ürünler, hem yerel pazarda hem de dış pazarlarda büyük bir talep görmektedir. Ordu'da yetişen başlıca diğer ürünler şunlardır:

- Elma: Ordu, elma üretimi konusunda da önemli bir potansiyele sahiptir. Bölgeye özgü bazı elma çeşitleri, yüksek kaliteye sahip olup, yerel pazarlarda büyük bir talep görmektedir. Elma üretimi, özellikle dağlık bölgelerde yaygındır.

- Kiraz: Ordu’da kiraz üretimi de oldukça yaygındır. Hem tatlı hem de ekşi kiraz çeşitleri yetiştirilmektedir. Kiraz, Ordu’nun ekonomik yapısında önemli bir yere sahiptir.

- Çilek: Ordu'da çilek üretimi son yıllarda artmıştır. Özellikle organik çilek üretimi, bölgedeki çiftçiler için yeni bir gelir kaynağı olmuştur. Çilek, Ordu'nun özellikle yaz aylarında önemli bir tarım ürünüdür.

- Patates ve Soğan: Ordu'da patates ve soğan gibi kök sebzeler de geniş alanlarda üretilmektedir. Bu ürünler, hem bölge halkının beslenmesinde hem de ticari olarak büyük bir öneme sahiptir.

- Mısır: Karadeniz Bölgesi'ne özgü tarım ürünlerinden biri de mısırdır. Ordu’da mısır, özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçiler için önemli bir yem kaynağı olarak yetiştirilmektedir.

Ordu'da Tarım ve Sürdürülebilirlik

Ordu’nun tarım sektöründe sürdürülebilirlik, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bölgede doğal kaynakların korunması ve verimli toprakların uzun vadede kullanılması adına çeşitli projeler geliştirilmiştir. Organik tarım da bu anlamda yükselen bir trend haline gelmiştir. Fındık başta olmak üzere bazı ürünlerde organik üretim artarken, bölgedeki çiftçiler, ürün çeşitliliğini artırmak adına tarımsal inovasyonlara yönelmektedir.

Organik tarım, Ordu’daki çiftçilerin pazarda farklılaşmalarına olanak tanırken, çevre dostu yöntemlerle üretim yaparak bölgenin ekosistemine de katkı sağlamaktadır. Bu süreçte, devlet desteği ve çeşitli tarımsal danışmanlık hizmetleri de çiftçilerin yanında yer almaktadır.

Ordu'da Tarımsal Üretimin Geleceği

Ordu’nun tarımsal üretimi, gelecekte de büyümeye ve çeşitlenmeye devam edecektir. Ordu’nun doğal zenginlikleri ve verimli toprakları, yeni tarım tekniklerinin uygulanmasıyla daha da verimli hale gelebilir. Özellikle iklim değişikliği gibi faktörler göz önüne alındığında, modern tarım yöntemleri ve sürdürülebilir üretim tekniklerinin önemi artmaktadır.

Fındık üretimi, Ordu’nun gelecekteki tarım stratejilerinin en temel unsuru olmaya devam edecek, ancak yerel üreticiler ve devlet, ürün çeşitliliğini artırma ve organik tarım gibi alanlarda da çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca, bölgedeki genç çiftçilere yönelik eğitim programları, Ordu’nun tarım sektörünün daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Sonuç

Ordu ili, Karadeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında yetişen tarımsal ürünlerle dikkat çeker. Fındık, bu ürünler arasında en önemlisidir ve Ordu'nun ekonomik yapısında büyük bir yer tutar. Bununla birlikte, elma, kiraz, çilek, patates ve mısır gibi ürünler de Ordu’nun tarımsal üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ordu’daki tarım sektörü, iklim koşullarının elverişli olması ve modern tarım yöntemlerinin uygulanması ile giderek güçlenmektedir. Sürdürülebilir üretim ve organik tarım gibi uygulamalar, Ordu’nun gelecekteki tarım politikasında önemli bir yer tutacaktır.