İki yıl önce, Covid okul çocuklarını dizüstü bilgisayarlarına kapattığında, Somya Akşat Şah oğlu Savya’nın internette öğretilenlere konsantre olamadığını fark etti. Ona sınıfta ne öğrendiğini sorduğunda, cevap veremedi. Sonra sağlam bir tavır aldı ve onu normal okuldan aldı.
“Evde eğitim fikri, düşündüğümüz bir şeydi. 2021’de oğlumun online derslerinde pek bir şey öğrenmediğini fark ettikten sonra bu konu üzerinde ciddi ciddi düşünmeye başladık. Bu yüzden geçen yıl Savya’ya evde ders verdim,” diyor Vadodara’dan bir sürdürülebilirlik fenomeni olan Shah.
Evde ona çeşitli konular öğretmeye başladı. “Savya çok meraklıydı ve birçok konuda birçok sorusu vardı. Normal okullar, en iyi niyetlerine rağmen, belirli bir müfredata ve öğrenim için belirli saatlere sahiptir. Çoğu okul, yaratıcılığı teşvik etmiyor veya öğrencilerin merakını teşvik etmiyor.” Şah TOI’ye söyledi. Öğrenme sürecinden zevk alabilmesi için önce Savya’nın merak etmesini istedi.
“Matematik ve fen gibi normal dersler için evimize bir guruji geldi ve ona öğretti” dedi.
Savya’nın kaydettiği ilerlemeden memnun olan Savya, beş yaşındaki kızı Arvika’yı da normal okulundan aldı ve ona evde eğitim vermeye karar verdi.
Başlangıçta çocuklar normal okullarını özlediler, ancak kısa süre sonra evde eğitimin tadını çıkarmaya başladılar.
“Savya’nın davranışlarında da bir değişiklik var. Eskiden huzursuzdu ve öğrenmekten hoşlanmazdı ama şimdi sakin. Derslerini dört gözle bekliyor” diye ekledi Shah.
Evde eğitimi savunan bir öğretmen olan Nisarg Joshi şunları söyledi: “Bizimki ebeveyn odaklı bir eğitim sistemi ve öğrenciler bundan keyif alıyor. Öğrencilerin sadece akademik performanslarında değil, davranışlarında da olumlu değişiklikler gördüm. ”
Covid sırasında sürekli ekranlara ve çevrimiçi derslere maruz kalmak birçok öğrencinin duygusal sağlığına zarar verdi. Bir başka endişeli anne olan Hemani Belan i, 11 yaşındaki kızı Kavya ile erken fark etti.
“Ekranın önünde saatler geçirdiği için sürekli stres altındaydı. Öğrenmek artık onun için eğlenceli bir aktivite değildi. Kavya da hobilerine konsantre olmakta zorlanıyordu” dedi. BelaniVadodara’da bir Ayurveda merkezi işleten.
Bu bir uyarı işaretiydi ve düzeltici önlem almak için hiç vakit kaybetmedi. “Evde eğitim tek çıkış yoluydu. Kızlarımın normal konularla birlikte yaşam becerileri ve değerleri öğrenmelerini istiyorum” diye ekledi Belani.
Kavya’nın artık çalışmalarına daha fazla odaklandığını ve ayrıca Bharatanatyam ve tabla ile uğraşmak için yeterli zamanı olduğunu söyledi.
Hem Shah hem de Belani çocuklarını Ulusal Açık Öğretim Enstitüsüne (NIOS) kaydettirdiler. Shah, “Çocuklarım, NIOS aracılığıyla 10. Sınıf sınavlarına kaydolacaklar, böylece rekabetçi sınavlara ve işlere hak kazanmak için gereken normal sertifikaları alacaklar,” dedi. Surat’taki birçok ebeveyn de evde eğitimi tercih etti ve sonuçtan oldukça etkilendi.
“Yedi yaşındaki oğlumuza evde eğitim vermeye karar verdiğimizde Vedart, aynı zamanda okulsuzlukla ilgiliydi. Genellikle onun yaşındaki çocukların ebeveynlerinin yaptığı gibi onu okumaya zorlamıyoruz. Neye ilgi duyduğunu, nasıl istiyorsa öyle öğrenmesini sağlıyoruz” dedi. Visruti Şah, Surat’tan profesyonel bir etkinlik sunucusu. “Market alışverişi yaparken maliyet ve bakiye hesabı yaparak matematik öğreniyor. Okuma dersleri için evde görsel-işitsel yardımcılarımız var. Çoğu durumda, anneler çocuklarına bakmak için işlerinden veya işyerlerinden ayrılmış ve birçok sorumluluk üstlenmiştir.
Bir doğum öncesi eğitimcisi olan Preety Shah, kızlarını normal bir okula kaydettirmeyi reddetti. “16 yaşındaki Dhyani 7. sınıftan sonra okuldan alınırken, 11 yaşındaki Mudra hiç okula gitmedi. Resmi eğitim onları yorardı. Evde eğitim onları serbest bırakıyor, ”dedi Preet y. Dhyani, açık öğretim yoluyla 10. sınıfı çoktan tamamladı ve seçtiği bir kariyere devam etmesi için ailesinin tüm desteğini alıyor.
takas John, bir okul öğretmeni, dört yıl önce kızı Stasha’yı (12) okula göndermemeye karar verdi. “Okulundaki öğretimin kalitesinden memnun değildim. Artık istediği zaman istediği konuyu çalışıyor. Aynı zamanda hevesli bir okuyucudur. Evde bir kütüphane kurdum ve şu anda 15.000 kitap var” diyor John.
(giriş ile Yagnesh Mehta)