WASHINGTON: Twitter CEO’su Elon Musk, Türk hükümetinin şirkete mikroblog sitesine erişimin “yakında yeniden etkinleştirileceğini” bildirdiğini söyledi.
“Twitter’a Türk hükümeti tarafından yakın zamanda yeniden erişime izin verileceği bilgisi verildi.” Misk Çarşamba günü tweet attı (yerel saat).
Ülke, 6 Şubat’taki güçlü depremlerin ardından savaşmaya devam ederken, yardım çalışanları ve yerel halk, kurtarma çabaları ve yardım koordinasyonu hakkında bilgi yayınlamak için Twitter’a ve diğer sosyal medya ağlarına güveniyor.
Washington Post, depremlerin ardından bazı kullanıcıların Twitter’a erişimlerinin VPN kullanılmadan büyük ölçüde engellendiğini veya kısıtlandığını söylediğini bildirdi. Birçoğu, daha kötü bir zamanda gelemeyeceğini söyleyerek, hükümetin böyle bir kararı olduğundan şüphelendiklerini kınadı.
ABD merkezli gazeteye göre Türkiye, sosyal medya platformlarını ulusal acil durumlar, terör saldırıları veya siyasi olaylar sırasında hükümetin ulusal güvenliği koruduğunu veya dezenformasyonun yayılmasını önlediğini savunarak kısıtlama konusunda uzun bir geçmişe sahip.
Sosyal medya hizmetlerine erişimin kesintiye uğraması, acil durum müdahale ekiplerinin devam eden kurtarma operasyonlarını koordine etme ve yardım sağlama kaynaklarını azalttı.
Çarşamba günü dünya çapındaki Twitter kullanıcılarının bildirdiği kesintiden Türkiye de etkilenmiş gibi görünüyordu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Çarşamba günü Twitter yetkilileriyle video konferansla bir araya geldi. Anadolu Ajansı Washington Post’ta alıntılandığı gibi. Sayan, sosyal medya şirketinin paniğe ve kaosa yol açabilecek dezenformasyonun yayılmasını önlemekle hukuken sorumlu olduğunu Twitter’a hatırlattı.
Ayrıca medyaya göre TikTok yaptığı açıklamada, Türkiye’deki bazı kullanıcılarının sosyal medya sitesini kullanmakta sorun yaşadığını söyledi.
Kesinti izleyici aşağı dedektörü Perşembe sabah 5 itibariyle 9.000’den fazla Twitter’ın rapor yayınladığını ortaya çıkardı. CNN.
Bazı kullanıcılar tekrar tweet atabildikleri için raporlar yarım saat içinde düşmeye başladı.
CNN’e göre Elon Musk, platformun CEO’su olduğundan ve 2022’de çalışanlarının yarısından fazlasını işten çıkardığından beri Twitter bir dizi teknoloji sorunu yaşadı.