Moderatör Mirjam Kottmann tekerlekli sandalyede: Erişilebilirlik bu yüzden hepimizi ilgilendiriyor

EkoIte

Member
Podcast “Patron – Güç Kadındır”
Mirjam Kottmann tekerlekli sandalyedeki ilk TV sunucusu: “Hasta Mirjam olmak istemedim”





Sunucu Mirjam Kottmann “Die Boss”ta

Laura Csapo



Mirjam Kottmann Şubat ayından bu yana Bayerischer Rundfunk'ta tekerlekli sandalyede haberleri sunuyor. 70 yıllık kamu hizmetinden sonra bunu yapan ilk kişi o. “Die Boss”ta MS hastalığından, gazetecilik sevgisinden ve erişilebilirliğin neden hepimizi ilgilendirmesi gerektiğinden bahsediyor.





Mirjam Kottmann'ın BR haber masasında tekerlekli sandalyedeki fotoğrafının tüm medyada yer alması bilinçli bir karardı. Ancak 49 yaşındaki sunucu şunu söylüyor: “Odak noktası hâlâ bir gazeteci olarak işime odaklanmalı, tekerlekli sandalyede oturduğum gerçeğine değil.” Ancak henüz o noktaya gelmediğimiz aşikar.


Son “Die Boss” bölümünde Mirjam Kottmann, sunucu Simone Menne ile Almanya'da hastalıklarla mücadele ve insanların engellilikleri nedeniyle özel bir dünyaya gönderilme tehlikesi hakkında konuşuyor. Aslında neden “engelli” terimini sevmediğini ve neden bazen sınırlamalara gülebildiğinizi açıklıyor. Ancak: “Engelli insanları bu duruma indirgemek ve sonra onları, engellerine rağmen bir konuda harika oldukları için övmekten uzaklaşmalıyız.”


Almanya'da erişilebilirlik: “O kadar çok yanlış var ki, bu gerçekten utanç verici”




Almanya'da erişilebilirlik konusundaki kararı yıkıcı: “O kadar çok yanlış var ki, bu gerçekten utanç verici.” Kottmann, tekerlekli sandalye kullananların yüzde 97'sinin bir kaza veya hastalık nedeniyle bu sakatlığa yakalandığını söylüyor. Veya yaşlılıkta tekerlekli sandalyeye bağımlısınız. “Aslında herkesi etkileyebilir. Bu bakımdan engelsiz düşünmek hepimiz içindir.”


Gazeteciye henüz 22 yaşındayken multipl skleroz teşhisi konuldu. Yıllarca BR için önemli raporlar hazırladı ve tarihi anları aktardı. Kayak yapmayı yönetti, buzlu bir şelaleye tırmandı, Papa II. John Paul'un ölümüne ve ardından bir Alman papanın seçilmesine eşlik etti. Gazeteciliğe olan sevgisini bu kadar büyük kılan şeyin mesleğin çeşitliliği olduğunu söylüyor.


Ancak bir noktada MS'in semptomları artık gizlenemez hale geldi; Hastalığını açıkça tartışmak zorundaydı, bu zor bir adımdı: “Hasta Mirjam olmak istemedim. Ben sadece normal bir muhabir Mirjam olmak istedim, her yere gönderebileceğin, hastaneye giden kişi olmak istedim. Hastalığa yenik düşmek istemediğim için artık heyecan verici hikayeler alamayacağım diye korktum.” Mirjam Kottmann yabancı yazı işleri departmanında çalışmaya devam ediyor, artık her şey yolunda gitmiyor ama bazı şeyler hâlâ çalışıyor; örneğin bir haber programını yönetmek.


“İş bana destek, yapı ve güç veriyor” diyor. “İşteyken ve gerçekten yaptığım işe konsantre olduğumda, dışarıda röportajlar yaparken hastalığımı unutuyorum. Televizyon stüdyosundayken ve programımı sunarken bile, Ben bir gazeteciyim ve tekerlekli sandalyede olmamın hiçbir önemi yok.”


Yine de 49 yaşındaki bu durumla her gün mücadele ettiğini söylüyor. “Pek çok şey artık mümkün değil ve bu konuda inanılmaz derecede üzgünüm.” En kötüsü ise özgürlüğünün olmaması, hiçbir şeyi kendiliğinden yapamamak ve sürekli yardıma muhtaç olmaktır. Ancak yine de geriye bakmanın bir anlamı olmadığını söylüyor: “Hala mümkün olana odaklanmalısınız, onu gerçekten yaşamalısınız ve hiçbir şeyi ertelememelisiniz.”

Teaser görseli The Boss ve Simone Menne

“Patron” bülteni


“The Boss”un sunucusu Simone Menne ve yıldız-Editör Laura Csapó dönüşümlü olarak size yazacak kadın liderliği. Analiz, ipuçları ve püf noktaları. Her zaman podcast bölümleri arasında 14 gün. Bültene buradan abone olun.



“Patron – Güç Kadındır” etkinliğinde en iyi kadınlar kendi aralarında konuşuyor: ev sahibi ve çoklu denetim kurulu üyesi Simone Menne (BMW, Deutsche Post DHL, Henkel dahil) toplumun her kesiminden patronlarla bir araya gelerek onlarla hayatları ve kariyerleri hakkında konuşuyor . “Die Boss” iki haftada bir çarşamba günleri yayınlanıyor Haberler ve Youtube kanalı yıldızın yanı sıra Sağdan sola+ ve tüm yaygın podcast platformları.


Editörün notu: Stern, RTL'ye aittir Almanya.


#Konular