Merdiven Kimin Şiiri ?

RAnna

Global Mod
Global Mod
Merdiven Kimin Şiiri?

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün sizlerle çok derin bir hikâye paylaşmak istiyorum. Söz konusu olan şey bir şiir değil, bir insanın içindeki merdivenleri tırmanma çabası. Bunu çok sevdim ve düşündüm ki, belki sizlerle de paylaşırsam, hep birlikte farklı bir bakış açısı kazanabiliriz. Merdivenlerin her basamağı, hayatın karanlık köşelerinden aydınlığa doğru bir yolculuktur. Ama ya bu yolculuğa çıkarken, yanımızda kimse olmazsa? Ya bir kişi olmalıysa, ama o kişi hayatın farklı yönlerinden bakmayı seçmişse?

Hikâyemiz bir erkeğin ve bir kadının bakış açıları arasındaki farkı gösteriyor. Her ikisi de farklı yollardan yürürken, aynı hedefe ulaşma çabasında. Merdivenin bir tarafında bir adam, diğer tarafında ise bir kadın var. Aralarındaki farkı keşfetmek için biraz daha derine inmek istiyorum.

Adamın Bakış Açısı: Çözüm Odaklılık ve Strateji

Kadir, her şeyin bir çözümü olduğu inancıyla yaşayan bir adamdı. Hayatta ona yön veren en temel düşünce, her sorun için bir strateji geliştirmekti. Çoğu zaman insan ilişkilerinde de bu yaklaşımını sürdürüyordu. Ailesinin, iş arkadaşlarının ya da yakınlarının sıkıntıları karşısında Kadir, her zaman hızlıca çözüm öneren, mantıklı bir yol haritası çizen kişiydi.

Bir gün, hayatı ona beklenmedik bir sınav sundu. Kadir, yıllardır çok iyi anlaştığı bir arkadaşıyla büyük bir tartışma yaşadı. Gerçekten çok üzülmüştü, çünkü bu arkadaşı, onun en yakın dostuydu. Kadir’in içindeki merdivenin ilk basamağı, bu tartışma sonrası atılmıştı. “Evet,” diyordu kendine, “bu sorunu çözmem lazım.” Her şeyin çözümü olduğu inancıyla, adım adım, detaylı bir plan yaparak hareket etmeye başladı.

Kadınlar çoğu zaman empatik yaklaşır, fakat Kadir’in bakış açısında, ilişkilerdeki sorunların çözülmesi için net, bazen sert adımlar gereklidir. Merdivenin her basamağını tırmanırken, Kadir, sorunu çözmek için her ayrıntıyı düşünüyordu: Nereye gitmeli, ne söylemeli, nasıl olmalı? Her şeyin bir stratejiyle düzenlenmesi gerektiğine inanıyordu.

Kadının Bakış Açısı: Empati ve İlişkisel Yaklaşım

Duru ise çok farklı bir insan tipiydi. O, her şeyden önce insanları anlamaya çalışan, duygusal zekâsını çok güçlü kullanan bir kadındı. Kadir’in bu stratejik yaklaşımına karşılık, Duru duygusal bir şekilde olayları ele alıyordu. Hayatındaki her insanla kurduğu bağda, önce empati yapmayı tercih ederdi. Onun için en önemli şey, birinin ruh halini anlayabilmekti. Kadir ve Duru, aralarındaki bu farklılık nedeniyle çoğu zaman karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmanın farklı yollarını bulmaya çalışıyorlardı.

Bir gün, Duru’nun yakın bir arkadaşı büyük bir travma yaşamıştı. Onu teselli etmek için yanına gittiğinde, önce sakin bir şekilde dinlemeyi tercih etti. Hiçbir şey söylemeden, arkadaşının duygusal boşluğunu anlamaya çalıştı. Ardından, yavaşça, içindeki duygularını dile getirmesini sağladı. Kadir’in aksine, Duru’nun çözüm önerileri çok daha dolaylıydı; “Bunu birlikte aşacağız” diyerek, öncelikle bir insanın kendini rahat hissetmesini sağlıyordu.

Kadir için sorunları çözmek, sorunu ortadan kaldırmak demekti. Duru ise, çözümün aslında insanlar arasında kurulan bağlardan geçtiğine inanıyordu. Empatik bir yaklaşım, ona göre gerçek iyileşmeye giden yoldur. Merdivenin basamaklarını tırmanırken, Duru, her adımda birini anlamak, derinlemesine hislerini paylaşmak için yeni yollar arıyordu.

Merdivenin Ortasında Karşılaşan İki Farklı Dünyanın İnsanları

Bir gün, Kadir ve Duru, ortak bir arkadaşlarının evinde karşılaştılar. Aralarındaki ilişki zaman içinde farklılaşmıştı, ancak birbirlerinin bakış açılarına saygı duyuyorlardı. Kadir, çözüm odaklı yaklaşımını sürdürmekte kararlıydı, Duru ise her zaman olduğu gibi, birinin duygularını anlamaya çalışıyordu.

Bir an, Kadir’in yaşamındaki sorunun çözüme kavuştuğu hissine kapıldığı an, Duru’nun yaklaşımı da ona dokunmaya başladı. Duru, Kadir’e sadece çözümün bir süreç olduğunu hatırlatıyordu. Her şeyin sadece mantıklı ve stratejik bir şekilde düzeltilmediğini, duygusal bağların da çok önemli olduğunu gösterdi. Kadir, Duru’nun bakış açısını biraz daha anlamaya başladığında, kendi içindeki duygusal yanını da fark etmeye başlamıştı. Merdivenin bir basamağını daha tırmanmıştı; bu kez sadece çözüm aramak yerine, insan olmanın ne demek olduğunu daha derinden hissediyordu.

İşte, iki farklı bakış açısının kesiştiği an, merdivenin ortasında buluştukları an, hayatta en derin öğrenmeleri yaşadıkları andı. Kadir ve Duru, birbirlerinin bakış açısını anlamaya başladıkça, birbirlerine olan anlayışları artmıştı. Merdivenin tüm basamakları, birer birer daha anlamlı hâle gelmişti. Çözüm ve empati, her iki insanın hayatında birbirini tamamlayan unsurlar olmuştu.

Birlikte Yükselmek

Söz konusu, insanın içsel yolculuğu olduğunda, çözüm odaklılık ve empati birbirini tamamlayan iki güçlü araçtır. Kadınlar ve erkekler, bazen farklı yaklaşımlarla hayatın merdivenlerini tırmanıyor olabilirler. Ama belki de esas olan, bu farklılıkların farkına varıp, birlikte yükselmek…

Sizce de bazen, çözüm arayarak ilerlemek ve bazen de birinin duygusal yükünü taşıyarak yola çıkmak, en doğru yol olabilir mi? Merdivenin hangi basamağında kendinizi buluyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum, bu konu üzerine düşündükçe daha fazla şey paylaşıyor insan.