GANDİNAGAR: Gujarat toplantısı Salı günü eğitime dönüştürmek için bir yasa tasarısı geçirdi Gujarati dili zorunlu CBSE, ICSE ve IB konseylerine bağlı olanlar da dahil olmak üzere eyaletteki tüm okullarda 1’den 8’e kadar. Yeni mevzuat, 2023-24 akademik yılından itibaren eyalet çapında yürürlüğe girecek.
Gucerat Zorunlu Gujarati Dili Öğretimi ve Öğrenimi Yasası 2023 hükümlerini ihlal eden okullar para cezasına çarptırılacak ve hükümet “kurulu veya kurumu okulu feshetmesi” için yönlendirecek.
Eğitim Bakanı Kuber Dindor’un önerisinin ardından Gandhinagar’daki 182 üyeli Meclis’te oybirliğiyle kabul edilen tasarının hükümlerini hem muhalefet partileri Kongre hem de AAP destekledi. Buna göre, şu anda Gujarati öğretmeyen okulların, 2023-2024 akademik yılından itibaren 1. ila 8. sınıflar için ek dil olarak Gujarati’yi aşamalı olarak tanıtması gerekecek.
Dindor, “Her okul, Gucerat Hükümeti tarafından Gujarati’yi ek bir dil olarak öğretmek için belirlenen ders kitaplarını izleyecektir. Eyalet Hükümeti, bu Yasa Tasarısının hükümlerini uygulamak için yetkili makam olarak Eğitim Departmanına bir Müdür Yardımcısı-Memur atayacaktır” dedi.
Bir okulun ilk kez hükümleri ihlal ettiği tespit edilirse, sonraki ihlaller için 1 lakh Rs ve 2 lakh’a çıkacak olan 50.000 Rs para cezası ödemesi gerekecektir.
Tasarıda, “Bir okul bir yıldan fazla bir süre bu yasayı ihlal etmeye devam ederse, eyalet hükümeti kurulu veya kurumu okulu dışarıda bırakmaya yönlendirebilir.”
Kongre tasarıyı desteklerken, MLA’ların üyeleri, BJP hükümetinin ancak 2018 eyalet hükümetinin bu bağlamdaki bildiriminin uygun şekilde uygulanması için Yüksek Mahkemeye bir PIL sunulduktan sonra “uyandığını” iddia ederek şiddetle karşı çıktılar.
Kongre MLA Amit Chavda, “Eyalet hükümetini bu yasa tasarısının o bildirimin kaderini karşılamamasını sağlamaya çağırıyorum. Yasayı sıkı bir şekilde uygulayacağınızı umuyoruz” dedi ve Gujarati’nin ikincil ve daha yüksekte zorunlu bir ders almasını talep etti. ikincil sınıflar.
Geçen Ekim ayında, Gujarati dilini standart okullardan zorunlu derslerden biri olarak tanıtmak için 2018 hükümet kararının harfiyen ve ruha göre uygulanmasını sağlamak için eyalet hükümetinden Gujarat HC’nin liderliğini isteyen bir STK tarafından bir PIL sunuldu. 1 ila 8″.