Ranchi: Öğle yemeklerinin pişirilmesi ve dağıtılması için bölge eğitim departmanı tarafından bir pilot proje kapsamında kurulması beklenen merkezi mutfak (MDM) gelecek akademik yıldan itibaren bölgenin dokuz bloğa yayılan devlet okullarına, muhtemelen son teslim tarihini kaçıracaktır.
Bölgede inşa edilecek ilk merkezi mutfak, dokuz bloğa yayılmış 989 okula ev sahipliği yapacak – Angara, beroChanho, Itki, Kanke, Ranchi Sadar, Mandar, Ormanjhi ve Namkum.
Ancak kaynaklar, merkezi mutfağın inşaatının henüz tamamlanmadığını, elektrik tesisatının devam ettiğini, su tesisatının henüz kurulmadığını ve mutfak gereçlerinin henüz satın alınmadığını söyledi.
Girişim, MDM etkinliklerini denetleyen öğretmenlere ve okul müdürlerine yardımcı olacaktır. Her okuldaki ‘sanyojika’ (koordinatör), enstitünün ‘rasoiya’sı (aşçı) tarafından öğrencilere yiyecek dağıtımını denetleyecektir.
Bölge Eğitim Sorumlusu (DEO) Akash Kumar, “Girişim, öğretmenlerin zamandan tasarruf etmesine ve akademisyenlere odaklanmasına yardımcı olacaktır. Pilot projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından ilçenin diğer bloklarında da program uygulanacaktır.”
İlçe MDM projesinin düğüm görevlisi, fikrini yineleyerek, Kameshwar Singh, şunları söyledi: “Bu hamle, hedeflenen okulların MDM sorumluluklarını hafifletmeyi amaçlıyor. Tesisin önümüzdeki eğitim öğretim yılına hazır olmasını ummuştuk. Ancak inşaat çalışmaları devam ediyor.”
Doğu Singhbhum’da 2012’den beri uygulanan merkezi mutfak, 360’tan fazla okulu kapsıyor ve 60.000’den fazla öğrenciyi ağırlayabiliyor. Geçen yıl itibariyle Lohardaga ve West Singhbhum’da sırasıyla 50.000 ve 97.000’den fazla öğrenciye hizmet vermiştir. Girişim, okul çocuklarına mümkün olan en sağlıklı yemekleri sağlamak için Annamrita Vakfı ile işbirliği içinde geliştirildi.
Jamshedpur Devlet Ortaokulu müdürü Pankaj Kumar, “Merkezi mutfak, akademisyenlere odaklanmamızı ve MDM ile ilgili işleri denetlemek için zaman harcamamamızı sağlıyor. Ayrıca öğrencilere besleyici yiyecekler sağlıyor.”