Martin Richenhagen'den Donald Trump'a: Bana saç spreyi verdi

EkoIte

Member
Martin Richenhagen
Trump'a yönelik üst düzey yönetici: “Bana bir kutu saç spreyi verdi”

Mevcut bağlantıyı kopyala

Alman-Amerikalı yönetici Martin Richenhagen, ABD seçimlerinin ekonomik sonuçlarını ve Amerika'nın bir sonraki başkanıyla tuhaf karşılaşmaları anlatıyor.

72 yaşındaki Martin Richenhagen, Amerikan ekonomisinde zirveye ulaşan birkaç Alman'dan biri. 2020 yılına kadar tarım makineleri üreticisi AGCO'nun başındaydı. Köln'den geliyor ve şu anda Daimler Truck ve motorlu testere üreticisi Stihl gibi birçok Alman şirketinin denetim kurullarında yer alıyor. Seçim akşamını Georgia'daki evinde televizyon karşısında geçirdi ve Almanya'daki “Maischberger” talk şovuna katıldı.

Başkent: Sayın Richenhagen, dün gece “Maischberger” adlı talk show'da iyi bir ruh halindeyken Donald Trump'ın bir sonraki ABD Başkanı olmayacağını öngörmüştünüz. 2004 seçimlerinden bu yana tahminlerinizde hiç yanılmadınız. Ama bu sefer öyle. Bugünkü sonuç hakkında ne düşünüyorsunuz?
MARTIN RICHENHAGEN: Harika. Çok yakın olacağı biliniyordu. Sadece farklı bir algıya sahiptim çünkü durumu geçen seçimle karşılaştırdım ve kimlerin alenen Trump'tan uzaklaştığını fark ettim. Çok sayıda Cumhuriyetçinin yanı sıra aktörler ve müzisyenler de vardı. Arkadaşlarım ve tanıdıklarımla yaptığım görüşmelerde de insanların Trump'a karşı çok daha eleştirel davrandığı izlenimini edindim. Muhtemelen hepimizin hafife aldığı şeyler enflasyon ve yaşam pahalılığı sorunlarıydı. Sanırım Kamala Harris'in siyahi bir kadın olmasına rağmen Afrika kökenli Amerikalıların kendisini onunla özdeşleştirmemesi de bunda rol oynadı.

Genellikle kendileri hakkında çok net ve eleştireldirler Koz ifade edildi. Artık Amerika Birleşik Devletleri'nin bir sonraki başkanı olacak. Bunu nasıl buluyorsun?
Elbette bunun iyi olduğunu düşünmüyorum. Ama öte yandan Köln halkı şunu söylüyor: Et kütt, wie et kütt. Geldiği gibi gelir. Artık sonucu kabul etmeniz gerekiyor. Amerika büyük, eski bir demokrasidir. Seçmenler konuştu ve her ülke hak ettiği hükümete sahip. Bu aynı zamanda Almanya için de geçerlidir.

Oradaki trafik ışığı durmak üzere olabilir. Ama buna geri dönelim Amerika ve Donald Trump'a. Onunla birkaç kez şahsen tanıştınız.
Kendisiyle ilk kez henüz başkan olmadığı dönemde tanıştım. O zamanlar onu biraz garip, dışa dönük bir gösterişçi olarak algılamıştım. ABD'de bir havaalanındaydı. Ben şirket uçağıyla oraya indim, o da üzerinde Trump bulunan dev jumbo jetiyle indi. Yanıma gelip kendini tanıttı. İlk başta bunun güzel olduğunu düşündüm. Daha sonra uçağından etkilenip etkilenmediğimi sordu. Aslında söylemek istediği şuydu: Benimki seninkinden daha büyük. Bana uçağın içini de gösterdi. Berbat görünüyordu, her şey kırmızı kadife ve altın rengiydi. Orada, gerçek Fransız ve İtalyan klasik eserleri olduğunu iddia ettiği çok sayıda yağlıboya tablo asılıydı. Ben başka bir işten geldiğimi ve müşterilerimizin kombinlerine yağlıboya tablo asmayı asla düşünmeyeceklerini söyledim. Uçak ulaşım için var, müze değil. Bana bakıp şöyle dedi: Saç şeklin berbat.

Bugünküyle aynı mıydı?
Evet, 20'li yaşlarımın ortasında saçlarımı kaybettim. Trump daha sonra saçını sağdan sola, önden arkaya nasıl taradığını detaylı bir şekilde anlattı ve bana büyük bir kutu saç spreyi verdi.

Ama senin saçın yoktu. Saç spreyi ile ne yapmalısınız?
Önerisi şuydu: Büyümelerine izin verdim ve sonra onun yaptığı gibi taradım. Maalesef kutuyu hemen çöpe attım. Daha sonra Trump hayranları bunun için kesinlikle büyük meblağlar ödeyecekti. Daha sonra kendisini başkan olarak tanıdım. İyi haber şu ki: O çok özgün. Ama aynı zamanda bu kötü bir haber, çünkü büyük bir çevrede söylediği kadar küçük bir çevrede de saçma sapan şeyler söylüyor. Ateşli bir sohbet kutusu olarak dünyaya her türlü şeyi yayınlayacağını ve sonra onunla tanıştığınızda her şeyin daha bilgili olacağını düşündüm. Ama durum böyle değildi.

İçinde Almanya Pek çok kişi hüküm giymiş bir suçlunun başkan seçilmesinden dehşete düşüyor. Uzun süredir ABD'de yaşıyorsunuz ve 2010 yılından bu yana Amerikan vatandaşısınız. Bunu Almanlara anlatabilir misiniz?
Hayır, bunu yapamam. Açıklayabildiğim tek şey, Amerikalıların demokratik hükümetten bıktıkları ve bilinçli ve ezici bir çoğunlukla değişmeye karar verdikleridir. Artık Trump'tan büyük şeyler bekliyorlar. İç politika açısından muhtemelen vergi indirimi olacaktır. Her türlü modeli trompetledi. Bir şey vardı: Gelir vergisini kaldırıyor, onun yerine KDV artırılıyor. Ama onunla bunun olup olmayacağını asla bilemezsiniz.

Amerikan ve Alman ekonomileri için ne gibi sonuçlar bekliyorsunuz?
Aslında ekonominin mutlaka siyasete, özellikle de Amerikan siyasetine ihtiyacı yok. Burada politikacılar bir şeyler yolunda gitmediğinde her zaman yardım çağırmazlar; bunun yerine Amerikalı girişimciler işleri kendi başlarına halledebildikleri için gurur duyuyorlar. Daha değişken hale gelecek ve bu da ekonomi için kötü olacak. Almanya'nın ABD'ye yaptığı ithalatta işler giderek daha az dostane bir hal alıyor.

Trump'ın açıkladığı ithalat vergilerinden bahsediyorsunuz.
Özel hobisi Alman otomobil endüstrisidir. Ama bir Porsche'ye yüzde 20 ithalat vergisi eklese lüks segmentteki insanlar yine de bu arabaları almaya devam edecek. Bu onlar için pek bir fark yaratmıyor. O yüzden çok büyük bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Burada kullanılan ve ABD'de üretilmeyen Alman arabaları aslında lüks arabalardır. Trump'la ilk döneminde bu konu hakkında konuştum. Böyle bir fikri vardı ve BMW'nin ABD'den dünyaya en büyük otomobil ihracatçısı olduğunu bilmiyordu. BMW, Greenville, Kuzey Carolina'da dünyanın tüm SUV'larını üretiyor. Ancak konu bu olunca dişlilerde mutlaka bir veya iki sürtünme sesi olacaktır.

Trump ayrıca Alman otomobil şirketlerini düşük vergi ve enerji maliyetleriyle ABD'ye çekerek Amerikan otomobil şirketlerine dönüştürmek istediğini de açıkladı. Bunu ne kadar ciddiye alıyorsunuz?
Buradaki koşulların ne kadar avantajlı, Almanya'nın ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak Alman üreticiler elbette Almanya'ya mı yoksa ABD'ye mi yatırım yapacaklarını düşünecekler. Ama pek çok şey sadece büyük sözlerdir. AGCO'da çalıştığım süre boyunca Trump, Çin tarım ekipmanlarına gümrük vergisi uyguladı. Çin'de yepyeni bir fabrika kurmuştuk ve oradan ABD'ye traktör ihraç ediyorduk. Yüzde 20'lik tarifelere maruz kaldılar, dolayısıyla maliyet avantajı neredeyse ortadan kalktı. Daha sonra traktörleri parçalarına ayırdık, konteynırlarla Brezilya'ya taşıdık, orada monte edildiler ve ardından ABD'ye nakledildik. Sonuç olarak ABD'de tek bir iş yaratılmadı. Bütün bunları sorumlu bakanlıklarla görüştük. Vitrin çözümü Trump için yeterliydi. Gelecekte de çoğu zaman benzer şeyler olacağını hayal edebiliyorum.

Ancak Almanya'da büyük endişeler var. Forsa'nın anketine göre Almanların yüzde 68'i Trump'ın seçim zaferinin Alman ekonomisi için kötü olacağından korkuyor. Haklı olarak öyle mi?
Aynı zamanda Almanların yüzde 90'ının hiçbir fikrinin olmadığını da biliyoruz. Almanlar karamsarlık konusunda her zaman son derece iyidirler. Orantı duygusunu kullanmanızı öneririm. Alman ekonomisinin sorunu Trump değil, Alman ekonomisinin sorunu Almanya ve Alman hükümetidir. Bu ekonomi politikasıyla Trump önemsizdir. Bekleyip ne olacağını görmeniz gerekiyor. Fransız peyniri ve kırmızı şarap daha pahalı hale gelebilir. Ama Alman makine mühendisliğinin korkmasına gerek var mı bilmiyorum. Mükemmel Alman makineleri teknolojik olarak Amerikan makinelerinden çok daha üstündür. Büyük Alman şirketlerinin yanı sıra orta ölçekli şirketler de uzun zamandan beri burada yerleşmiş ve üretim yapmaktadır.

Kişisel olarak hakkınızda son bir soru: Daha dün gece Donald Trump'a “suçlu yalancı” ve “palyaço” dediniz. Gelecekte eleştirilerinizde biraz daha çekingen olacak mısınız?
Hayır, bunu sadece Almanya'da değil, ABD'de de defalarca söyledim. Bu sefer biraz daha iyimser olmamın nedeni de buydu. Böyle bir şey söylediğimde hep kaşlarımı çatardım. Bu seçimlerde neredeyse hiç kimse itiraz etmedi. Trump, göçmenlerin Amerikalıların evcil hayvanlarını yemesi gibi Almanya'da AfD ile bile muhtemelen düşünülemeyecek şeyler söylüyor. Bunun hakkında düşünmelisin. Bunu her zaman biraz gelişigüzel ifade etmeye çalışıyorum. Çok daha kötü şeyler söyleyebilirsiniz ama bazıları iğrenç. Örneğin, osurmaya devam ettiği için hiç kimsenin, hatta kendi avukatlarının bile Trump'ın yanında oturmak istemediği güvenilir bir şekilde bildirildi. Ve hafıza sorunu var gibi görünüyor. Onda demans belirtileri gördüğünü iddia eden insanlar var ama ben bunu yargılayamıyorum. Yani genel olarak oldukça güzel bir şekilde ifade ettim. O sadece biraz palyaço gibi.

Kamala Harris'e oy verdiniz mi?
Her halükarda hiçbir zaman Donald Trump'a oy vermedim. Bu gizli bir seçim. Bu konuda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum.

Başkent

Capital, iş ortağı markasıdır. yıldızikisi de RTL News'e ait. Bu içeriği görebilirsiniz çünkü aynı zamanda Kapital'den seçilmiş eserleri de okuyucularına sunuyoruz. yıldız+ sağlayın. Sermayenin ilginç dünyası hakkında daha fazla bilgiyi www.Haberler/capital adresinde bulabilirsiniz.