RANCHI: Pazar günü bölge idaresi tarafından oluşturulan hızlı gözetim ekibi tarafından teyit edilen vakaların ardından bir kilometrelik enfeksiyon bölgesi içinde itlaf edilmek üzere 300’den fazla kümes hayvanı tespit edildi. Kuş gribi Başkentte Cuma gecesi.
Sabahtan beri çok sayıda ekip, depremin ardından yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında hoparlörler aracılığıyla farkındalık yaratmak için sokaklara döküldü. H5N1 gözetim ekipleri kümes hayvanlarını tespit etmenin yanı sıra merkez üssünde toplu dekontaminasyon ve temizlik tatbikatları yaparken şok oldu.
Gözetim ekibinden bir kaynak şunları söyledi: “Bir kilometrelik bir yarıçap içinde bugün yaklaşık 310 kuş tespit ettik. İtlaf yarın yapılacak. İncelenen alan hem kirlenmiş bölgeyi (sıfır noktası) hem de bir kilometrelik yarıçapı içeriyor. BT.”
Ranchi, Bokaro’dan sonra virüs salgınının onaylandığı ikinci bölge oldu ve Holi’den önce tüm eyaleti yüksek alarm durumuna geçirdi.
Ranchi’deki merkez üssü, sendika bakanı Arjun Munda’nın 27 Şubat’ta arka bahçedeki kümes hayvanlarında yaklaşık bir düzine tavuğun öldüğü Jail More Chowk’taki eviydi. 28 Şubat’ta numuneler test için Kalküta’ya ve ardından Bhopal’a gönderildi. 1 Mart’ta, raporlar bir kuş gribi salgınını doğruladı.
Bölge yönetimi bugün yedi hızlı gözetleme ekibini resmi olarak bilgilendirdi ve yedi bölgenin her birine kuş gribi önleme tedbirleri için sulh hakimleri yerleştirdi. Pazar günü yayınlanan resmi karara göre, enfeksiyon bölgesinin çevresindeki 1 ila 10 km’lik bir yarıçapta önümüzdeki 21 gün boyunca her türlü kümes hayvanının satışı yasaklandı. 1 km’lik bir yarıçap içinde bordürler haneler için de geçerlidir. Bir yetkili, “Bugün herkesten, itlaf edilecek yerlerinde bulunan kümes hayvanlarının veya ürünlerinin ayrıntılarını gönüllü olarak bize bildirmelerini istedik. Hükümet, ilçenin afet yönetim fonundan kayıpları tazmin edecek.”
Bu arada birçok lokanta ve restoran tavuk servisini durdurdu ve koyun eti ve balığa geçiş yaptı.
Kutchery’de bir lokantanın sahibi olan Ram Kumar, “Bir sonraki duyuruya kadar menümüzden yumurta ve tavuğu kaldırdık. Halk sağlığı, ticaretten daha önemlidir.” dedi.
bal arısı Albert Ecca Chowk, tavuk parotha satan yol kenarındaki satıcılar koyun eti çeşitlerine geçti ve fiyatları 20 Rs artırdı.