GOMA: Doğuda bir Birleşmiş Milletler helikopteri ağır ateş altında kaldı KongoBM Pazartesi günü yaptığı açıklamada, örgütün çatışmaların harap ettiği bölgedeki uçuşları askıya almasına neden olduğunu söyledi.
dan dönen bir helikopter velikale BM’nin Dünya Gıda Programı’ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kivu eyaletindeki bölgesel başkent Goma’ya geçen hafta 10 dakika saldırıya uğradığını ancak üç mürettebat ve 10 yolcunun zarar görmeden Goma’ya güvenli bir şekilde iniş yapabildiğini söyledi.
BM’ye göre, güvenlik durumu yeniden değerlendirilene kadar bölgedeki belirli rotalardaki uçuşlar askıya alındı. Helikopter, kötü yollar veya güvensizlik nedeniyle erişilemeyecek olan Kongo’nun en ücra bölgelerine yardım ulaştırıyor.
Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı, ancak Kuzey Kivu eyaletinde bir BM helikopterine bu ay ikinci kez ateş açıldı. Önceki olay, Kongo’da MONUSCO olarak bilinen Birleşmiş Milletler barışı koruma misyonunu taşıyan bir helikopterin Güney Afrikalı bir barış gücünü öldürmesi ve bir diğerini yaralamasıydı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, barış güçlerini kasıtlı olarak hedef almanın savaş suçları teşkil edebileceğini söyledi.
120’den fazla grup güç, toprak ve değerli maden kaynakları için savaşırken diğerleri topluluklarını savunmaya çalışırken Doğu Kongo’daki mücadele onlarca yıldır kaynadı. Yaklaşık on yıldır büyük ölçüde hareketsiz olan M23 isyancıları yeniden ortaya çıkıp toprakları ele geçirmeye başlayınca şiddet 2021’in sonlarında yoğunlaştı.
Çeşitli yardım kuruluşlarına göre, çatışmalar ülke içinde 5 milyondan fazla insanı yerinden etti ve birçok sivili açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
“Sivilleri kontrol etmek isteyen silahlı gruplar için uçaklara ateş etmek, yardım dağıtımlarını askıya almanın ve bir bölgenin gıda arzını etkilemenin kolay bir yolu olabilir” dedi. Benjamin AvcısıBir risk istihbarat teşkilatı olan Verisk Maplecroft’ta Afrika analisti.