Kendini teşvik etmek ne demek ?

Ilayda

New member
Kendini Teşvik Etmek: Hangi Tarzda? Erkekler mi, Kadınlar mı? Biraz Mizah, Biraz Strateji!

Merhaba forumdaşlar!

Bugün oldukça önemli bir konuyu masaya yatırıyoruz: Kendini teşvik etmek! Evet, doğru duydunuz, kendinizi motive etmekten, harekete geçmekten bahsediyoruz. Fakat bunu nasıl yapıyoruz? Erkekler stratejik bir planla mı ilerliyor, yoksa kadınlar gibi "gönülden" mi? Hadi bunu eğlenceli bir şekilde inceleyelim. Ama bir uyarı: Yazının sonunda neşenize ne olduğunu sorgulamaya başlayabilirsiniz, hazır olun! 😎

---

Erkeklerin Kendini Teşvik Etme Yöntemi: Strateji, Plan, Hedef… (Yani Hayatla Savaş) 🦸‍♂️

Erkeklerin kendini teşvik etme biçimini anlamak, adeta bir savaş stratejisinin çözülmesi gibidir. Söz konusu motivasyon olduğunda, erkeğin düşündüğü ilk şey şu olabilir: "Nasıl kazanırım?" O kadar net bir şekilde hedef belirlerler ki, bazen biz onlara "Hedefi kaçırmasalar, havaya zıplayıp şampanya patlatacaklar!" diye takılıyoruz.

Erkeklerin kendini teşvik etme şekli genelde şöyle işler:

1. Planla, planla, planla: Hedefe giderken engellerle dolu bir yol var, bu yüzden "B Planı"na ihtiyacınız var. Ama bazen "B Planı" o kadar büyük oluyor ki, bir süre sonra "C" ve "D" planlarını da devreye sokmanız gerekebiliyor. Bunu kimseye sormadan, kendi başınıza yaparsınız. Hedefe giden yolda her şey hesaplanmıştır.

2. İçindeki süper kahramanı uyandır: 10 dakika önce "başaramam" diyen adam, bir anda "Hadi bakalım, bütün dünyayı fethedeceğim!" moduna geçer.

3. Yazın, çizin, bir şeyler yapın: Erkekler bir hedef belirlediğinde, çoğunlukla onu bir şekilde kağıda döker. Şirketin CEO'su olma yolunda yazdığı listeyi, köpek gezdirmeye giderken bir kafede masasında görmüş olabilirsiniz.

Bazen, bir erkeğin kendi teşvikini başarması, bir video oyunu oynamak gibidir. Bir seviyeyi geçmek için gereken her şey hesaplanmış ve planlanmış olup, "gönülden" motivasyon burada çok da ön planda değildir. Strateji her şeydir!

---

Kadınların Kendini Teşvik Etme Yöntemi: Empati, İletişim, Dostluk… (Ve Gerçekten Biri Yardım Etsin!) 🦸‍♀️

Kadınlar ise başka bir dünyadalar. Kendilerini teşvik ederken genellikle "Yardım edebilir miyim?" ya da "Kimseyi kırmak istemiyorum" düşüncesiyle hareket ederler. Fakat kadınların kendilerini teşvik etme şekli, adeta bir denge arayışı gibidir. Bir tarafta sevgi ve empati, diğer tarafta ise hedefler ve başarılar… Hedefi yakalamadan önce, kalp kırmamak gerekir.

Kadınlar kendilerini teşvik ederken şu yolları izler:

1. Empati ve içsel motivasyon: Kadınlar, motivasyonlarını genellikle içsel bir bağlılıktan alırlar. Başarı, başkalarına yardım etme arzusundan veya bir hedefin gerisinde duran duygusal anlamdan gelir.

2. Hikayeler anlatır, drama yapar: Kadınlar, motivasyonlarını sıkça başkalarına anlatmak için hikayelerle şekillendirirler. Bir başarı, bazen bir destana dönüşür ve o hikaye her gün daha renkli hale gelir. Ama mesele şudur ki, kadınlar başkalarını motive etme konusunda ustadır.

3. Bir adım geri atıp tüm resmi görmek: Kadınlar, hedeflerine giderken bazen bir adım geri atıp "Ben neden bunu yapıyorum?" diye sorarlar. Bu soru, onları sadece başarmaya değil, "doğru" bir şekilde başarmaya iter. Hedef sadece bireysel değil, toplumsaldır.

Yani, bir kadın "kendini teşvik" ederken, genellikle "Herkese faydalı olur muyum?" diye sorgular. O yüzden teşvik, kadınlar için sadece bir yolculuk değil, aynı zamanda bir sorumluluk da olur.

---

Birleşme Anı: Kadınlar ve Erkekler Birlikte Hedefe Ulaşabilir mi? 👫

Hadi bir dakika durun, kadını ve erkeği bir araya getirelim. Hedefler belirlendi, yollar çizildi ama… Sonuç ne olacak? Erkek "Hadi bakalım, hızlıca strateji oluşturup hemen başlıyorum" diyor. Kadın ise "Evet ama doğru yoldan mı gidiyoruz? Hedefi doğru mu seçtik?" diye soruyor. Bu noktada bir iş birliği başlar. İkisi de farklı bakış açılarına sahip olsalar da birbirlerini tamamlarlar.

İşte burada komik bir gerçeği paylaşmak gerek: Erkeğin planları, kadının empatik bakış açısıyla renklendiğinde, ortaya "mükemmel hedef" çıkabilir. Ama tabii, birkaç sabah kahvesi ve bolca sohbet ile. Bir erkeğin "çok çalışmam lazım" dediği noktada, kadın hemen "Peki ya kendine iyi bakmayı unutma?" diye hatırlatır.

---

Teşvik ve İletişim: Hedefe Ulaşırken Sizin Yönteminiz Hangisi? 🤔

Peki, siz nasıl kendinizi teşvik ediyorsunuz? Erkekler gibi tek bir hedefe kitlenip stratejiyle mi ilerliyorsunuz, yoksa kadınlar gibi empatik bir yolculuk mu tercih ediyorsunuz? Bu yazının sonunda, kendinizi teşvik ederken kullanmadığınız bir yöntem bulmuş olabilirsiniz. Ya da belki sadece güldünüz. 😄

Unutmayın, herkesin motivasyon tarzı farklıdır. Önemli olan, o tarzı keşfetmek ve onu en iyi şekilde kullanmaktır. Yorumlarda bunu daha fazla tartışalım! Kendinizi teşvik etmek için ne yapıyorsunuz? Hangi yöntem sizi en çok motive ediyor?

Hadi bakalım, şimdi iş başına!