Jharkhand’da Maoistlerin vurduğu Koderma köyü kendi kendine yetme yolunda | Ranchi haberleri

MarMe

New member

KODERMA: LakshmipurKoderma ilçesine bağlı Domchanch bloğunda küçük bir köy olan , halkın katılımıyla kaderini değiştirmiştir. Bir zamanlar Naxal’dan etkilenen bir bölge, şimdi kendi kendine yeten bir köy.
İlçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunan bu mezra, yazın içme suyu sıkıntısı çeken bir yerden bugün tarlalarını sulayabilen kendi kendine yeten bir köye dönüşmüştür. Köylüler geçen yıl ‘shramdaan’ (fiziksel emek katkısı) yoluyla üç küçük baraj ve 1.000’den fazla irili ufaklı su depolama hendeği yaptı.
Nitish Kumar adlı bir köylü, “Susuzluk nedeniyle sadece iki hektarlık bir araziyi ekip biçiyordum, ancak bugün yedi hektardan fazla alanı suluyorum. Koruma girişimlerimiz sayesinde yer altı su seviyesi yükseldi. 1.345 meyve diktik. -Ağaç taşıyan.Ayrıca her aileyi çocuklarını okula göndermeye mecbur eden bir köy komitemiz var.
Yarışma sınavlarına hazırlanan ve yerel hükümet okulunda çocuklara ücretsiz eğitim veren başka bir köylü olan Sanju Kumari, “Bunu köye karşı sorumluluğumun bir parçası olarak yapıyorum ve öğretmen kriziyle başa çıkmak, vermek.” dedi.
Bu arada köylüler, kadınlara yönelik bir dikiş eğitim merkezi kurmak için güçlerini birleştirdi. Merkezde eğitim gören Pudina Devi, “Artık aileme bakabilirim” dedi. Başka bir kursiyer olan Khusboo Kumari, “Bir yeteneğe sahip olmak kişiyi bağımsız kılar ve özgüveni artırır” dedi.
Köylüler, her aileden toplanan bağışlarla kalkınma faaliyetleri için bir fon oluşturmuştur. Köyün yaklaşık 1.000 nüfusu vardır.