İş: Scholz asgari ücretin 15 avroya çıkarılması çağrısında bulundu

EkoIte

Member
İş
Scholz asgari ücretin 15 avroya çıkarılması çağrısında bulundu





Asgari ücret 2022'de 12 avroya çıkarıldı; bu, son federal seçimden önce Scholz'un önemli bir seçim vaadiydi. Fotoğraf

© Michael Kappeler/dpa


Asgari ücretin gelecek yıl 12,82 avroya çıkması bekleniyor. Şimdi Şansölye daha büyük bir ücret talep ediyor.





Şansölye Olaf Scholz asgari ücretin kademeli olarak 15 avroya çıkarılması lehinde konuştu. Scholz, “Stern”e yaptığı açıklamada, “Asgari ücretin önce 14 avroya, daha sonra da 15 avroya yükseltilmesinden açıkça yanayım” dedi. Aynı zamanda Asgari Ücret Komisyonu'nu da eleştirdi. “İşverenler yalnızca küçük bir ayarlama konusunda ısrar etti.” Ayrıca SPD'li siyasetçi, kararların oybirliğiyle alınması geleneğini de bozduklarını söyledi. Şu anda asgari ücretin gelecek yıl mevcut 12,41 avrodan 12,82 avroya çıkarılması planlanıyor.



Asgari ücretin 15 avro olması talebi daha önce de Yeşiller, Sol ve Verdi sendikasından gelmişti. Yeşiller Partisi'nden siyasetçi Katrin Göring-Eckardt geçenlerde, herkesin kendi geliriyle geçinebilmesi için bu yıl 14 avro, gelecek yıl ise 15 avroluk yasal asgari ücretin gerekli olduğunu söyledi. SPD'den de planlanan artışın çok düşük olduğu yönünde eleştiriler vardı.


Asgari ücret, sosyal ortakların temsil edildiği sorumlu bir komisyon tarafından belirlenmektedir. 2022'de hükümet, türünün ilk örneği olan bir adımla bu tutarı yasayla 12 avroya çıkardı; bu, son federal seçimden önce Scholz'un önemli bir seçim vaadiydi.


Scholz: “Yılların en büyük maaş artışı”


Scholz, “Stern”e şöyle devam etti: “Böylece düşük ücretli sektördeki çalışanlar için yıllardır en büyük maaş artışını sağladık.” İş kayıplarına ilişkin tüm uyarıların asılsız olduğu kanıtlandı.


İşveren Başkanı Rainer Dulger, Aralık ayında SPD'yi asgari ücretle ilgili bir sonraki söz ihlaline hazırlanmakla suçlamıştı. Yasal asgari ücreti 12 avroya çıkardıktan sonra Scholz, bunun tek seferlik bir kampanya olacağının sözünü verdi. SPD şimdiden komisyonun özerkliğine yönelik bir sonraki müdahaleye hazırlanıyor. FDP parlamento grubu da yakın zamanda Asgari Ücret Komisyonu'nun bağımsızlığına yönelik siyasi müdahaleye karşı çıktı.


dpa

#Konular