RANCHI: Batı Singbhum merkezli 1971 Hint-Pak savaş gazisi Podna Balmuchu, Merkez tarafından elli yıl önce ulusa yaptığı katkılardan dolayı kendisine söz verilen beş dönümlük bir araziyi güvence altına almak için on yıllardır sütundan direğe koşuyor. şu andan itibaren.
Batı Singbhum bölgesindeki Jhikpani bloğunda ikamet eden 80 yaşındaki eski sepoy, Hindistan Ordusu’ndaki 12 yıllık 82 günlük görevi sırasında J&K, Tripura ve Manipur gibi birçok hassas bölgede görev yaptı. 1975 yılında sağ kalçasındaki geçici sakatlık nedeniyle kendi isteğiyle emekli olmayı seçti.
Kurşun yemesine rağmen savaş sırasında ülkeye hizmet etmeye devam ettiğini hatırladı. Ancak onlarca yıl sonra, hükümetlerden hiçbirinin kendisine Vaat Edilen Toprakları verme sözünü henüz yerine getirmediği için pişmanlık duyuyor.
İki gün önce, 1-8 Mart tarihleri arasında West Singhbhu meclis binasının önünde dharna düzenlediği ve hükümetin dikkatini çekmeyi başaramadığı için Başbakan Hemant Soren ile ailesiyle görüştü.
Resmi raporlara göre arazi 21 gün içinde tahsis edilecek
West Singhbhum’dan Komiser Yardımcısı Annanya Mittal, Soren ile görüştükten sonra Çarşamba günü gazi ile ofisinde bir araya geldi ve taleplerinin yakında karşılanacağına dair güvence verdi. Balmuchu’nun altı çocuğu var – iki kızı ve dört oğlu. Jhikpani bloğunun Choiya panchayat’ının mukhiyası olan Balmuchu’nun kızı Jayanti Biruli, Çarşamba günü babasına DC’nin ofisine kadar eşlik eden birkaç kişiden biriydi.
TOI ile konuşurken şunları söyledi: “İki gün önce Ranchi’de CM ile görüştükten sonra, Bay DC bizi dinlemek için bugün bizi aradı. Şimdi bize, önümüzdeki 21 yıl içinde babama beş dönümlük arazinin verileceği konusunda güvence verdi. … tahsis edilen günler. Bakalım. Babamın hakkını bir an önce almasını umuyoruz.”
Balmuchu, bunca yıldan sonra artık meşru hakkı için mücadeleyi hızlandırmaya karar verdiğini ve hatta talep kısa sürede karşılanmazsa Delhi’deki Jantar Mantar’da oturmaya karar verdiğini söyledi.
Nedenini açıklamak için, “Şu anda 80 yaşındayım ve ne kadar yaşarım bilmiyorum ama ben gittiğimde bir parça toprak akrabalarımın geçimini sağlar. Artık bu benim işim.”
Savaş sırasındaki bu katkı için Hindistan Hükümeti, beş hektarlık bir tarım arazisi, üzerinde sulama tesisleri ve akrabalarına iş yardımı ilan etmişti. 1974’te ülkeden resmi bir mektup aldı. Jharkhand’ın Simdega semtinden Bangladeş kurtuluş savaşının bir başka simgesi olan Lance naik Albert Ekka ile birlikte aynı zamanda güce katıldığını iddia etti. Balmuchu, Bihar alayında, Ekka ise Muhafız Grubundaydı, dedi.
West Singhbhum Komiser Yardımcısı Ananya Mittal konuyu not aldıklarını söyledi. “Bugün onunla (Balmuchu) görüştükten sonra, geçmişte kendisine arazi tahsisinin ayrıntılarını öğrenmek için ilgili SDO’dan sunduğu belgeleri doğrulamasını istedim. Ayrıca çevre görevlisinden alternatif arazi talebinde bulundum. Geçmişte arsa tahsis edilmiş, neden devredilmediğini öğrenmeye çalışacağız. Daha önce kendisine tahsis edilen mevcut arsada sorun çıkması durumunda en kısa zamanda alternatif arsa temin edeceğiz” dedi. dedi.