Gujarat’ın Ankleshwar Tavuk Irkı Genetik Yenilemeden Geçiyor | Vadodara haberleri

EkoIte

Member


Vadodara: Birkaç yıl önce, Gujarat’ın bu yerli tavuk türü bir tür krizle karşı karşıya kaldı. Yetersiz yumurta üretimi ve yavaş büyüme, popülasyonu olumsuz etkiledi. ayak bileği arapsaçı tavuk cinsi. Ancak bilim adamlarının müdahalesi sayesinde, “desi” tavuk ırkı, bileşiminde genetik bir gelişme geçirdi.
yardımıyla Ulusal Hayvan Genetik Kaynakları Ofisi (NBAGR), Karnal, Haryana, Anand Tarım Üniversitesi (AAU) yerli ırkı korumada başarılı olmuştur.
Genetiği geliştirilmiş Ankleshwar tavukları, orijinal cinsi korumak için yerel kümes hayvanı çiftçilerine bile tedarik edildi. AAU ayrıca bu yerli türün korunması için bir ödül kazandı.
Araştırma Direktörü ve PG Çalışmaları Dekanı olarak cinsi korumak için projeyi başlatan AAU Rektör Yardımcısı Dr.
“Ankleshwar ve Busra tavuğu, ülkedeki cins kayıt merkezi olan NBAGR’ye kayıtlı Gujarat’ın tek yerel ırklarıdır. İkisinden Ankleshwar tavuğu Gujarat’a özeldir, Busra ise hem Gujarat’ta hem de Maharashtra’da bulunmaktadır” dedi. FP Savaliya, Baş Bilim İnsanı ve Kümes Hayvanları Araştırma İstasyonu Şefi (PRS) AAU’da.
“Bir araştırma yaptıktan sonra, 2004-2005’te yerli bir cins olarak Ankleshwar tavuğumuz oldu” dedi.
“2012 yılında Narmada ve Bharuch bölgelerindeki Ankleshwar cinsinin üreme alanlarından döllenmiş yumurtaları topladık.
Bu döllenmiş yumurtalar yapay olarak inkübe edildi ve PRS’de civcivler üretildi. Savaliya, “Bu temel popülasyondan, üniversitemiz tarafından planlanan bir plana göre ve ayrıca ICAR sponsorluğunda, tüm Hindistan’ın koordine ettiği bir araştırma projesi kapsamında genetik olarak geliştirilmiş bir kültür stoğu oluşturuldu ve korundu” dedi.
Birkaç nesillik saflaştırma ve iyileştirmeden sonra, cins ex-situ olarak korunmuştur, bu da türün kuluçka kanallarından ayrı tutulduğu anlamına gelir. O zamandan beri, bu genetiği geliştirilmiş cinsten 60.000 civciv, ihtiyaç sahibi kırsal kümes hayvanı çiftçilerine her yıl tedarik ediliyor.
Tavuk 80-90 yumurta üretirdi. Ancak genetik iyileştirme ve dengeli beslenme ile bir tavuk 64 haftalık olana kadar 140-150 yumurta üretebilir. Bu doğal olarak kümes hayvanı yetiştiricilerinin gelirini artırmaya yardımcı oluyor” diyor Savaliya.
Üniversite ayrıca, çiftçilerin tavuğu kendilerinin yetiştirmesi için Ankleshwar taluka’daki Umarvada köyündeki 50 yararlanıcıya genetik olarak doğaçlama cins civcivlerin verildiği türün yerinde korunmasını da gerçekleştirdi. Çift cins olduğu için bu tavuk hem yumurtası hem de eti için kullanılıyor” dedi.