JOHANNESBURG: Yüzlerce insan, rekor bir elektrik kesintisine neden olan uzun süreli bir enerji krizini protesto etmek için Çarşamba günü Johannesburg’da sokaklara çıktı. Güney Afrika.
Afrika’nın en sanayileşmiş ulusunun finans başkentinin merkezinde toplanan göstericiler, iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) yan.
Çoğu, mitingi düzenleyen ana muhalefet partisi Demokratik İttifak’ın (DA) rengi olan mavi giyinmişti.
Bazıları “yeter artık”, “insanlara güç” ve “yük atma işleri öldürüyor” yazan pankartlar taşıdı.
Devlete ait enerji şirketi Eskom’un talebi karşılayamaması ve eskiyen kömürle çalışan elektrik santrali altyapısını sürdürmesi nedeniyle, yük atma olarak bilinen planlı elektrik kesintileri Güney Afrika’yı yıllardır rahatsız ediyor.
Ancak elektrik kesintileri son 12 ayda yeni uç noktalara ulaştı ve ışıklar günde birkaç kez, bazen toplamda yaklaşık 12 saat söndü.
Yoğun bir polis varlığı vardı ve yetkililer, yaklaşık 5.5 milyon nüfusa sahip Johannesburg’da yaklaşık 5.000 kişinin yürüyüş yapmasını beklediklerini söylediler.
Yüzlerce ANC destekçisi de bir karşı gösteri için parti genel merkezinde toplandı.
Cape Town da dahil olmak üzere ülkenin diğer yerlerinde de protestolar planlandı.
‘Yemek berbat’
“Belirli saatlerde telefonlarımızı şarj etmemiz gerekiyor. Belirli saatlerde yemek pişirmemiz gerekiyor. Güney Afrika’da böyle yaşamamamız gerekiyor.” Marina Hughes22 yaşındaki bir öğrenci AFP’ye söyledi.
Kesintiler ülkeye yüz milyonlarca dolarlık üretim kaybına, ticaret ve endüstrinin aksamasına mal oldu.
40 yaşındaki bir kümes hayvanı girişimcisi olan Lloyd Peltier, “Dört mağazayı kapatmak zorunda kaldım ve 20 kişi işini kaybetti, çünkü hepsi çok çalışmaktan işimi yürütemiyorum,” diyor.
Bir tarım endüstrisi kurumu bu hafta, süt çiftliklerinin elektrik kesintisi nedeniyle sütlerini buzdolabında tutamadığını söyledi.
“Buzdolaplarımızda yiyecekler bozuluyor… ANC ne yapıyor?” erken Mpana Hlasa35 yaşında, bir okulda çalışıyor.
Birçoğu, Güney Afrika’nın enerjisinin yüzde 90’ından fazlasını, yani finansmanını sağlayan, borca batmış Eskom’a yardımcı olacak ağır bir enerji tarifesi artışının yakın zamanda onaylanmasına kızmıştı.
44 yaşındaki işsiz Betty Lekgadimane, “Zaten her ay elektrik için bin rand’dan fazla ödüyorum ve hiç elektrik yok” diyor.
Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa bu hafta, insanların ülkeyi kasıp kavuran krizden “bıkmış” olmasının “anlaşılabilir” olduğunu söyledi, ancak krizin “bir gecede” çözülemeyeceği konusunda uyardı.
Bu hafta başlarında bir ANC toplantısında konuşan cumhurbaşkanı, hükümetin yurt dışından elektrik ithal etmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim eklemeyi düşündüğünü söyledi.