JOHANNESBURG: Güney Afrika Kızılderili asıllı Öncü Özgürlük Mücadelesi Kıdemlisi ve Ulusal Düzenlerin galibi Dr. Frene Noshir Gingwala vefat etti. 90 yaşındaydı. Başkan Cyril Ramaphosa Ginwala’nın Perşembe gecesi evinde öldüğünü yaptığı açıklamada doğruladı.
İki hafta önce felç geçirdi ve Perşembe günü vefat etti.
Hindistan’dan göç etmiş birkaç Parsi ailesinden birinin torunu olan Ginwala’nın ailesi, Mozambik’e yerleşmek üzere Güney Afrika’dan ayrılmadan önce onu okuması için İngiltere’ye gönderdi.
ANC 1963’te yasaklandıktan ve yüksek komuta liderleri apartheid hükümeti tarafından tutuklandıktan sonra Ginwala, ANC’nin önde gelen birçok üyesine yardım etti. Nelson Mandela ve daha sonra apartheid sonrası hükümette lider olacak diğerlerini içeriyordu. Tanzanya’da sürgünde ANC’nin kurulmasına da yardım etti.
Ginwala o zamanlar Güney Afrika’nın ilk parlamento başkanıydı. Mandela 1994’te ülkenin demokratik olarak seçilmiş ilk cumhurbaşkanı oldu.
Ramaphosa, “Ulus ve devletin yasama, yürütme ve yargı bileşenleri adına, Dr. Ginwala’nın ailesine, kuzenleri Cyrus, Sohrab ve Zavareh’e ve ailelerine en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi. .
25 Nisan 1932’de doğan Frene Noshir Ginwala, apartheid karşıtı mücadeleye ve Güney Afrika’nın demokratik muafiyetine çeşitli rollerde avukat, akademisyen, siyasi lider, aktivist ve gazeteci olarak hizmet etti.
2005 yılında, cinsiyetçi baskıya karşı mücadeleye yaptığı olağanüstü katkı ve cinsiyetçi, ırksal olmayan, adil ve demokratik bir Güney Afrika mücadelesine yorulmak bilmez katkılarından dolayı Gümüş Luthuli Nişanı ile onurlandırıldı.
Aynı yıl Ginwala, kökleri eski Transvaal Kızılderili Kongresi’ne dayanan İşletme ve Ekonomi Kongresi’nden “Topluma Seçkin Hizmet” ödülünü alan diğer birçok apartheid karşıtı gaziye katıldı.
Ramaphosa, Güney Afrikalıların bugün sahip oldukları hakların ve maddi faydaların birçoğunun kökeninin, Dr Ginwala başkanlığındaki Demokratik Parlamento’nun açılış törenindeki yasama programından kaynaklandığını söyledi.
Ramaphosa, “Frene Ginwala, o zamanki yeni anayasamızın ahlakını ve beklentilerini somutlaştırdı ve aktivistlerin ve liderlerin ülkemizi dönüştürebilecek yasa koyuculara dönüşmesi yoluyla parlamentonun kapasitesinin oluşturulmasında etkili oldu” dedi.
Ramaphosa, Ginwala’nın uluslararası rolüne de övgüde bulundu.
“Afrika kıyılarının ötesinde, yeni gelişen demokrasimizi hem katkıda bulunmaya hem de küresel emsallerden ve deneyimlerden öğrenmeye ihtiyaç duyan bir demokrasi olarak konumlandırdı” dedi.
Çeşitli faaliyetlerinden biri de Parlamentolar Arası Birlik’in yönetim kurulunda görev yapmaktı.
Ramaphosa, hükümetin ailenin özel bir cenaze töreni düzenleme isteğine saygı duyacağını, ancak bir anma töreninin ayrıntılarının yakında açıklanacağını söyledi.