SURAT: Hobinizin peşinden gitmek için ne kadar ileri gidersiniz? Tanışmak Jagdic Mehta, tutkusunu beslemek için lakhlar harcayan amatör bir radyo meraklısı. Bir GST danışmanı olarak, evinde amatör radyo kontrol odasını kurmuştur ve burada arkadaşlarıyla yüksek radyo frekansları ve çok yüksek radyo frekanslarında jeopolitik, bilim ve teknoloji hakkında saatlerce konuşmaktadır.
HF ile dünyanın herhangi bir yerindeki herkesle iletişim kurmak mümkündür. VHF iletişimi birkaç kilometre ile sınırlar, ancak seste daha fazla netlik sağlar.
Doğal afetler sırasında en güvenilir iletişim aracı olduğu için bunun bir hobiden daha fazlası olduğunu söylüyor.
“2001 yılı boyunca Bhuj deprem, 2006’daki Surat selleri ve son kasırga, diğer tüm iletişim araçları başarısız olduğunda amatör radyo aracılığıyla iletişim kurabildim” dedi Mehta.
Karısı kalpana ayrıca radyo amatörleri için lisansa sahiptir. Kalpana, “Bazen gittiğinde onunla radyodan iletişim kuruyorum” dedi.
1989’dan beri amatör radyo kullanan Mehta, yeni gelenlere ilham kaynağı oluyor Umesh Tarsariya.
Bhavnagar’da ikamet eden ve şu anda Surat’ta yaşayan Tarsariya, “Saurashtra’daki son kasırga sırasında amatör radyo operasyonlarını duydum ve ilgimi çekti” dedi.
“Hobim sayesinde asla yalnız değilim. Gittiğim her şehirde arkadaş buluyorum. Ham radyo meraklıları nadiren yüz yüze gelirler, ancak karşılaştıklarında birbirlerine aile gibi davranırlar. Onları geçmek güzel” dedi Mehta.