Govt’un mücevher markası kadınların kendine güvenmesine yardımcı oluyor | Ranchi haberleri

MarMe

New member
Yazan: Kritika Tiwary
RANCHI: Kırsal kendi kendine yardım gruplarının kadın üyeleri (Sakhi Mandalı) Jharkhand Eyaleti Geçim Teşvik Derneği (JSLPS), “Adiva markası” altında yerli kabile mücevherlerini tanıtmak için çalışıyor ve bunları ülke çapında ticaret fuarlarında ve ‘saras melas’ta satıyor.
JSLPS’ye göre, Adiva markası kırsal kesimdeki kadınları güçlendirir ve eyaletin geleneksel kuyumcu dükkanlarını yeni bir kimlikle daha büyük pazarlara bağlayarak eyaletin kabile mücevher mirasını korur. JSLPS, kadınları kapasite geliştirme ve geçim kaynakları yoluyla çeşitli faaliyetlere dahil ederek terfi ettirdi ve kuyumcular için özel pazarlar sağlama çabalarını yoğunlaştırdı. Dernek, şu anda 15 SHG’nin Adiva markasıyla ilişkili olduğunu ve 150’den fazla kadının bundan faydalandığını söyledi. Kabilenin kadın zanaatkarları daha önce deneyimlerini paylaşarak, günlük olarak süs eşyaları yaptıklarını, ancak uygun pazara girmelerine izin verilmediğini söylediler.
Khunti’den 32 yaşındaki bir zanaatkar olan Yashoda Devi TOI’ye şunları söyledi: “Üniversite sınavıma kadar yalnız okudum ve ailemi desteklemek için bir iş arıyordum. Sakhi Mandal’ı tanıdım ve 2016’da katıldım. Takı yapmayı öğrendim ve şimdi bunları satarak para kazanıyorum. Çocuklarımı İngilizce eğitim veren bir okula kaydettirmeme yardımcı oldu.”
Yashoda iki çocuk annesi ve kocası da kabile takılarının yapımına katıldı. Ürünlerini pazarda ve çeşitli fuarlarda satıyorlar. JSLPS’den aldığı teşhir üzerine Yashoda, “Eskiden ürünlerimizi haftalık pazarda satıyorduk ama şimdi ülke genelinde çeşitli fuarlarda sergileme fırsatımız var. Son altı aydır Patna Saras’ta ürün satıyorum. mela Eylül ayında ve Kasım ayında Delhi Ticaret Fuarı. Saras melas ve ulusal pazarlar varlığımızı ve erişimimizi artırdı.”
Bu arada, Dumka 10-20 Aralık tarihlerinde Saras Mela’ya ev sahipliği yapacak ve 28’li yaklaşık 200 stant olacak. SHG Ürün:% s. 150 Rs ile 20.000 Rs arasında değişen gümüş ve diğer metal takılarla sergilenen ürün yelpazesinde kabile bilezikleri, kolyeler, bilezikler ve küpeler yer alıyor.
Dumkalı bir esnaf olan Arjana Jadupatiya, “2019’dan beri SHG’mizin bir üyesiyim ve o zamandan beri saras mela ve Diwali mela dahil olmak üzere çok sayıda fuara katıldık. Bu yıl Mart ayında Kerala’da satış gelirlerimizin yaklaşık 75.000 Rs olduğu bir fuara katılıyoruz.” Zanaatımızı miras aldık ve yalnızca toptancı pazarında sattık. SHG ve JSLPS’nin yardımıyla borsalarda satabilir ve aynı ürün için iki katına kadar fiyat kazanabiliriz. Daha önce toptancı pazarında 50 TL’ye sattığımız ürünler şimdi Adiva markasıyla 100 TL’den satılıyor.