GenerationZ: GenZ iş konusunda gerçekten tembel mi?

EkoIte

Member
röportaj

Nesil araştırmacısı Rüdiger Maas
“Kusura bakmayın patron, haftada dört gün ve evde ofis istiyorum”: GenZ iş yerinde gerçekten tembel mi?

GenZ konforun olmadığı bir dünyayı tanımıyor. Ancak bu, neslin işte tembel olduğu anlamına gelmiyor.

© BENIS ARAPOVIC/ / Picture Alliance

Daha sık hasta oluyorlar, daha az fazla mesai yapıyorlar ve iş yerinde tembeller: Bunlar Z kuşağının ortak yargıları. Peki bu doğru mu? Kuşak araştırmacısı Rüdiger Maas bunu daha incelikli bir şekilde görüyor.

kaydeden Livia Kerp

2002 yılında Münih'te doğdum, 2021 yılında liseden mezun oldum ve ardından hemen gazetecilik eğitimine başladım. Nereye gitmek istediğimi önceden belli etmiştim. Benim neslime sürekli olarak daha az çalışmak istediğimiz söyleniyor. Çalışma hayatını sevmiyoruz. Bu beni kızdırıyor çünkü benim kuşağımdaki, yani 1995'ten sonra doğan Z kuşağının her insanı aynı değil.

Rüdiger Maas

Rüdiger Maas, Augsburg'daki Nesil Araştırma Enstitüsü'ne başkanlık ediyor

© Nesil Araştırma Enstitüsü

Ne zaman bu önyargıyı duysam, kendimi hemen bunu haklı çıkarırken ve eski nesillere GenZ'nin çalışmaya uygun olmadığını kanıtlamak isterken buluyorum. “Ama ben farklıyım ama her şeyi yapıyorum ama aynı zamanda fazla mesai de yapıyorum.” Ama bu aslında yanlış. Kuşak araştırmacısı ve yazar Rüdiger Maas da konuyu böyle görüyor. Çünkü ben çalışma hayatının tamamen değiştiği bir kuşağa mensubum.

Rüdiger Maas, üretim araştırmaları için özel bir enstitünün kurucusudur. Augsburg. Röportaj için orada buluştuk. Psikolog ve yazar ve ekibi yıllardır farklı nesillerin yaşamlarını araştırıyor. Kendisi en ünlü GenZ uzmanlarından biri, dolayısıyla bu konu için mükemmel röportaj ortağım.

Sayın Maas, “Çalışamayan Nesil” adlı kitabınız yakın zamanda yayımlandı. Pek çok kişinin söylediği gibi GenZ iş yerinde gerçekten tembel mi?
Çalışmamızda 4.000'den fazla kişiyle anket yaptık ve Z kuşağının yarısından fazlası şu ifadeyi doğruladı: “Evet, daha az çalışmak istiyoruz.” Ancak ankette bir referans noktası belirtmedik; yani hangi noktada tembel veya çalışkan oluyorsunuz? İşin heyecan verici yanı, aslında tüm nesillerin çalışma hayatında aynı şeyleri önemli bulması. Bu, toplum olarak bir bütün olarak değiştiğimiz anlamına geliyor. Başka bir deyişle: Muhtemelen hepimiz biraz daha rahatladık, ancak birçok yaşlı insan genç neslin henüz bu düzeyde bir rahatlığa hakkı olmadığını düşünüyor. Neden? Eski kuşaktan gelen bir düşünce şu olabilir: “O zamanlar çok çalışmam gerekiyordu ve bu da gayet normaldi. Çıraklık yılları erkeklerin yılı değil, neden şimdi gençler için birdenbire daha keyifli hale gelsin ki?”

GenZ gerçekten hasta olduğunu daha sık mı bildiriyor?
Evet, gençlerin istatistiksel olarak daha fazla hasta olduğu günler oluyor ve fazla mesai yapmaya giderek daha az istekli oluyorlar. Ancak bir kişinin fazla mesai yapmaması onun tembel olduğu anlamına gelmez. Bir kişinin fazla mesai yapması gerekiyorsa yavaş çalıştığını söyleyemem. Genç nesil bu konuyu görünür hale getirdi. Bu sadece verimlilikle ve yine rahatlıkla ilgilidir. Gençler, dijitalleşme nedeniyle rahatlığın olmadığı bir dünyayı bilmiyorlar. Akıllı telefonumu yeni arkadaşlarla tanışmak, film izlemek veya hızlıca bir kelimeye bakmak için kullanabilirim. Bu şu anlama geliyor: Önceden çok daha zahmetli olan işleri artık hızlı bir şekilde yapabiliyorum. Artık pek çok genç anlatılandan başka bir dünya bilmiyor.

GenZ ile ilgili olarak sıklıkla okuduğum şey “iş-hayat ayrımı”. Bu tam olarak nedir ve benimle ne ilgisi var?
Ekibim ve ben, Z kuşağı arasında iş ve eğlence arasında çok net bir ayrım görüyoruz. Millennials veya Boomers'ın tam tersi. Daha çok iş-hayat karışımı vardı: İnsanlar işlerini evlerine götürmeyi seviyorlar ya da işlerini boş zamanlarıyla bütünleştiriyorlar. İş arkadaşlarınızla ofiste yoga yapmak gibi bir şey. Geçmişte insanlar kendilerini daha çok işle özdeşleştirirken, günümüzde iş hayatın bir parçası haline gelmiş, artık hayatın amacı olmaktan çıkmıştır. Bu, iş ve boş zamanın eşit öneme sahip olduğu anlamına gelir.

Her yaşlı neslin bazı durumlarda gençleri küçümsediğini hissediyorum. Bunun kuşak çatışmasıyla bir ilgisi yok mu?
Ben buna çatışma demiyorum. Bu sadece iki dünyanın çarpışması değil, aynı zamanda insanlar artık birbirlerinin arkasından konuşuyorlar. Aynı zamanda araştırmamızda şunu da bulduk: 20 yaşındaki bir kişi de iş dünyasında örneğin 40 yaşındaki bir kişiyle aynı şeyleri talep ediyor. Çalışma tarihinde bu ne zaman oldu? Herkesin değişime açık olması önemli. GenZ'yi daha ciddiye almalısınız, o yüzden daha ciddiye alın, 18 yaşındaki bir çocuğa 18 yaşındaki bir çocuk gibi davranmalıyım, onu aşırı korumamalı veya duvara dövmemeliyim. Gençler genellikle memnun etme konusunda giderek daha az istekli hale geliyor. Bu esas olarak GenZ'nin aldığı eğitimden kaynaklanıyor. Gençlerin ebeveynlerini daha çok en iyi arkadaşlar veya danışmanlar olarak görmeleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ebeveynlerin rolü değişti. Gençler eğitim yoluyla çevrenin genellikle kendilerine uyum sağladığını, tam tersinin olmadığını öğrendiler. Bu aynı zamanda işin size uyum sağlama isteğini de yaratır.

Sonuç: Her şey bir çeviri hatasıdır

Bu konuşmadan sonra vardığım kişisel sonuç: Görünüşe göre hepimiz biraz daha rahatladık, o zamanlar her şey farklıydı, internet yoktu ve yeni iş konseptleri yaratma imkanı yoktu. Birçok çalışma alanında pek çok şeyi seçebiliyorum. Bugün artık bir kelimeye bakmak için kütüphaneye koşmamıza gerek yok; toplumumuz gelişiyor. Kendi neslimle gurur duyuyorum ve gelecekte de önyargıları haklı çıkarmak istemiyorum.

Dolayısıyla gençlerin daha az çalışmak istediğini söylemek sadece bir çeviri hatasıdır. Günlük çalışma hayatında daha fazla açıklık ve anlayışla nesiller arasında bir köprü bile kurabilirsiniz.

#Konular