gastronomi
Crif analizi: Giderek daha fazla catering işletmesi iflas tehdidiyle karşı karşıya
Yemek sektöründe iflas dalgası riski var mı? Fotoğraf
© Hannes P. Albert/dpa
Yemek sektöründe iflas dalgası riski var mı? En azından yüzde 19’luk normal KDV oranına dönüş, şirketler açısından durumu kolaylaştırmıyor.
Yemek sektöründe iflas riskiyle karşı karşıya olan işletmelerin sayısı artıyor ve normal KDV oranına dönüş nedeniyle sektör gözlemcileri daha fazla iflas bekliyor. Bilgi hizmeti sağlayıcısı Crif’in Alman genel müdürü Frank Schlein çarşamba günü yaptığı açıklamada, “KDV’deki artış, özellikle halihazırda mali açıdan zor durumda olan catering işletmeleri için durumu daha da kötüleştirecek” dedi.
Crif’in Kasım ortasındaki değerlendirmesine göre, Almanya’daki 15.069 restoran, bar, büfe ve kafenin iflas riski altında olduğu değerlendirildi. Bu, analiz edilen yaklaşık 120.000 şirketin yüzde 12,6’sına tekabül ediyor. Ağustos ayında bu oran yüzde 11,9’du. Korona pandemisinden önce Ocak 2020’de iflas riskiyle karşı karşıya olan yiyecek içecek işletmelerinin sayısı 12.662 veya yüzde 10,7 idi.
Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra personel sıkıntısı da aylardır sektörü rahatsız ediyor. Artık trafik ışığı koalisyonunun iradesine göre, korona salgını sırasında restoranlarda yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürülen KDV’nin 1 Ocak 2024’te normal orana yükseltilmesi gerekiyor.
Gelecek yıl daha fazla iflas bekleniyor
Schlein, catering sektöründe açık bir ikilik bulunduğunu şöyle açıkladı: “Finansal durumu istikrarlı olan şirketler dayanıklılıklarını daha da güçlendirdi. Öte yandan zaten sorunlarla boğuşan catering işletmeleri giderek iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. ” Crif, 2023 yılı için catering sektöründe 1.600 iflas öngörüyor; bu rakam 2022 yılına göre yüzde 36,5 daha fazla. Schlein, “Önümüzdeki yılda, catering endüstrisindeki iflaslar artmaya devam edecek” öngörüsünde bulundu.
dpa
#Konular
Crif analizi: Giderek daha fazla catering işletmesi iflas tehdidiyle karşı karşıya
Yemek sektöründe iflas dalgası riski var mı? Fotoğraf
© Hannes P. Albert/dpa
Yemek sektöründe iflas dalgası riski var mı? En azından yüzde 19’luk normal KDV oranına dönüş, şirketler açısından durumu kolaylaştırmıyor.
Yemek sektöründe iflas riskiyle karşı karşıya olan işletmelerin sayısı artıyor ve normal KDV oranına dönüş nedeniyle sektör gözlemcileri daha fazla iflas bekliyor. Bilgi hizmeti sağlayıcısı Crif’in Alman genel müdürü Frank Schlein çarşamba günü yaptığı açıklamada, “KDV’deki artış, özellikle halihazırda mali açıdan zor durumda olan catering işletmeleri için durumu daha da kötüleştirecek” dedi.
Crif’in Kasım ortasındaki değerlendirmesine göre, Almanya’daki 15.069 restoran, bar, büfe ve kafenin iflas riski altında olduğu değerlendirildi. Bu, analiz edilen yaklaşık 120.000 şirketin yüzde 12,6’sına tekabül ediyor. Ağustos ayında bu oran yüzde 11,9’du. Korona pandemisinden önce Ocak 2020’de iflas riskiyle karşı karşıya olan yiyecek içecek işletmelerinin sayısı 12.662 veya yüzde 10,7 idi.
Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra personel sıkıntısı da aylardır sektörü rahatsız ediyor. Artık trafik ışığı koalisyonunun iradesine göre, korona salgını sırasında restoranlarda yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürülen KDV’nin 1 Ocak 2024’te normal orana yükseltilmesi gerekiyor.
Gelecek yıl daha fazla iflas bekleniyor
Schlein, catering sektöründe açık bir ikilik bulunduğunu şöyle açıkladı: “Finansal durumu istikrarlı olan şirketler dayanıklılıklarını daha da güçlendirdi. Öte yandan zaten sorunlarla boğuşan catering işletmeleri giderek iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. ” Crif, 2023 yılı için catering sektöründe 1.600 iflas öngörüyor; bu rakam 2022 yılına göre yüzde 36,5 daha fazla. Schlein, “Önümüzdeki yılda, catering endüstrisindeki iflaslar artmaya devam edecek” öngörüsünde bulundu.
dpa
#Konular