Frank Behrendt: Eski nesille daha fazla zaman geçirin!

EkoIte

Member
Pandemi nedeniyle en yakınlarımıza sarılamadığımız günler çok yakın değildi. O zamanlar gelecekte bizden yaşlı nesille daha fazla vakit geçirmeye karar verdim. Minnettardır ve zaman ayırmak onu mutlu eder.

kaydeden Frank Behrendt

Ekim ayında bir çarşamba. Annemle babamın mavi evi güneş tarafından mükemmel bir şekilde vurgulanıyor. Annemin cennet bahçesi o kadar bereketli ki, mutfak penceresine ulaşmak için Indiana Jones gibi ormanın içinden geçmek zorunda kalıyorum. Bir bakış atıyorum ve onu görüyorum: Bir fincan kahve, bir kase mısır gevreği ve geleneksel “Niederelbe gazetesi” ile çocukluğumun yemek masasındaki “kendi” yerinde oturuyor.

Zihinsel sinema hemen başlıyor: eski, büyük, yuvarlak ahşap masa – gençlik tartışma alanımız. İki kardeşimle yaptığım çılgın tartışmaları düşündüm ve karşımda, bizi gerçek bir düzeye geri getirmek için basılı alıntı kaynağı olan “Die Zeit”tan bilgelik serpiştiren rahmetli babamı gördüm. Burcu Terazi olan annem her zaman kaya gibiydi. Hafif bir gülümsemeyle babama bir fincan sakinleştirici çay ve bizim için atıştırmalık bir şeyler verdi. Sonra bir anlık sessizlik oldu.

Pencereyi tıklattığımda yukarı baktı, yüzü gülüyordu, sevgi ve neşe doluydu. Hafta ortasında beni beklemiyordu, özellikle de daha önce kendim değil de DHL paketini açıkladığım için. Bir oğul olarak onlarca yıllık deneyimim bana annemi ziyaret edeceğini duyurmak yerine sürpriz yapmayı öğretti. Çünkü geleneksel olarak büyük temizlik odaları o zaman başlar, her şey önceden hazırlanır ve her türden insan çağrılır. Sonunda strese girer ve ziyaretten hiç keyif almaz. Bu yüzden penceredeki tanıdık bir yüz yerine kendiliğinden giriş istemek daha iyidir, sonuçta parlak kırmızı demlikte her zaman bir fincan kahve kalır.

Frank Behrendt: Huzurun Gurusu

Frank Behrendt (1963 doğumlu), Almanya’nın en tanınmış iletişim danışmanlarından biridir. Alman Gazetecilik Okulu mezunu, müzik endüstrisinde, televizyonda ve büyük ajanslarda üst düzey yöneticiydi. “İşinizi değil, hayatınızı sevin” kitabı yayınlandıktan hemen sonra iş dünyasında en çok satanlar listesine girdi. Alman Halkla İlişkiler Derneği, her zaman iyi bir ruh halinde olan adamı “Yılın Halkla İlişkiler Başkanı” olarak onurlandırdı. Daha fazla bilgi: www.frankzdeluxe.de Doğrudan diyalog: [email protected]

O gün annemin doğum günüydü ve o 89 yaşında gururlu biriydi. Bana, “Bana bahşedilen yaşamın sevincini her gün hâlâ yaşıyorum” dedi. Harika bir tutum. Halen özel ders veriyor ve sınavda başarısız olan gençlere yardım ediyor ve onun yardımı sayesinde sonunda başarılı olduklarında mutlu oluyor.

Kahve içtik ve bana mahalledeki son dedikoduları anlattı. Bunte ve Gala canlı, ancak bölgesel basımlar. Annem önceden bir şey hazırlamadığı için onu “Ahoi”ye davet ettim. TV yıldızı şef Steffen Henssler, Dünya Nakliye Rotası’nın doğrudan manzarasını sunan setin arkasında dinlenmek için harika bir yer olan sakin OtteHaberlerorf’ta da bir şube açtı. Genişlik. Su. İyi hissetmek. Annem bundan sonuna kadar keyif aldı; alkolsüz bira ve karideslerden gerçekten keyif aldı. O mutlu olduğu için ben de mutluydum.

Ona daha sık yaşatmayı sevdiğim bir mükemmellik anı. Bazen onun torunlarından biri yanımda oluyor, bazen de tüm aile. Annem her zaman, “Bana bir şey getirmene gerek yok, vaktin hediyedir” der. Önemli olan bu. Zaman. Dünyadaki en değerli meta, çoğu insanda her zaman çok az bulunur. Ancak kendinize karşı dürüst olursanız, her birimizin de çok fazla zaman harcadığını fark edeceksiniz.

“Hayır” demek zaman kazandırır

Sıkı bir tasarruf planını takip eden herkes zaman kazanır ve çok daha mantıklı yatırım yapabilir. Bunu yıllar önce yapmaya başladım ve zaman kaybettiren birçok şeyi ortadan kaldırdım. Ayrıca sana hiçbir faydası olmayan, sadece alıp asla vermeyen insanları da acımasızca ayıkladım. Sihirli “hayır” kelimesinin size ne kadar zaman kazandırdığına şaşırdım. Her daveti kabul etmek zorunda mısın? Hayır. Her etkinlikte olmak zorunda mısın? Hayır. Herkes bu oyunu kendisi için oynayabilir ve ne kadar sıklıkla hayır diyebildiğinize ve dünyanın ciddi sonuçlar olmadan yoluna devam ettiğine şaşıracaktır.

Sözde “Yapmalıyım…” yanıtı zaten genellikle bir bahanedir. Şüpheye düştüğümde her zaman eşimin en sevdiği kahve fincanına şöyle bir bakarım: Üzerinde “bir bok yapmalıyım” yazıyor. Sonra en geç, buna mecbur kalıp kalamayacağım sorusuna sırıtarak bir hayırla cevap veriyorum. Harika insanlara sıklıkla “evet” derim. Onlara yardım etmek, onları dinlemek, onlarla vakit geçirmek hem çok anlamlıdır hem de sizi mutlu eder.

Tıpkı geçen hafta sonu olduğu gibi. Bu sefer sıra kayınvalidemdeydi. Bana her zaman kendi oğlum gibi davranan sevimli bir kadın. Son zamanlarda, bir fincan kahve ve bir parça çilekli pasta arasında, Hollanda’nın sakin bir sahil kasabası olan Zoutelande’ye tekrar gitmek istediğini oldukça sıradan bir şekilde söyledi. Çocukları ve kocasıyla birlikte genç bir kadın olarak oradaydı. Her zaman mutlu günlerdi ve kanepede sık sık fotoğraflara bakmaktan hoşlanıyordu.

Sahilde mutlu

Eşim ve ben işe koyulduk ve babamın “Bugün en iyi zaman” sözüne sadık kalarak projeyi ertelemedik. Hava raporunu kontrol ettik, öğle yemeğimizi hazırladık, köpeği, çocukları ve büyükanneyi arabaya koyduk ve kayınvalidemizin kesinlikle en sevdiği yere gittik. Oraya vardığımızda etkileyici bir değişime tanık olduk: Genellikle çok fazla ağrı ve sızıdan şikayet eden büyükanne, mutlu bir ruh hali içinde sahile doğru yürüdü. Küçük torununun elini tutarak selfieler çekerken, birkaç metrede bir durarak, bir sahil evini, bir sapağı, bir restoranı işaret ederek “Hatırlıyor musun…” diyerek, anıların ve mutluluğun filminde yer aldı.

“De Branding” restoranının hâlâ orada olması onları çok sevindirdi. Eşim ve kardeşleri zaten “Fritjes” yemişlerdi. Kayınvalidem, uğradığımızda ve onu mutlu edecek her şeyi sipariş ettiğimizde gülümsüyordu. Tabii ki, başka hiçbir yerde bu kadar lezzetli olmayan özel patates kızartması da var. En azından büyükannemiz böyle düşünüyor. Dönüş yolculuğunda bir mağazadan en sevdiği kurabiyelerden büyük miktarlarda satın alındığında mutluluk mükemmeldi. Daha sonra bize “Yılın en güzel günüydü” dedi ve elinde kurabiye hazineleriyle dairesine girdiğinde çok daha genç görünüyordu.

177 yaşında olan, toplam 6 çocuk dünyaya getiren ve iyi bir yolda olan iki kadın inanılmaz mutlu oldu. Çünkü onlara çocukken zaman verdik. Günler sonra hala sevinç doluydular, daha fazla hatıra kazdılar ve tüm arkadaşlarına deneyimlerini anlattılar. İki yaşlı bayan için yakında buna benzer sürpriz gezilerin olacağı bana açık. Onlar için iyidirler ve aynı zamanda onları mümkün kılanları da derinden mutlu ederler.

#Konular