Fiyat karşılaştırması: Organik etle ızgara yapmak daha pahalıdır

EkoIte

Member
fiyat karşılaştırması
Organik etle ızgara yapmak daha pahalıdır





Organik et ve bitki bazlı ikameler, geleneksel hayvancılıktan elde edilen etten daha pahalıdır (sembolik resim). Fotoğraf

© Karl-Josef Hildenbrand/dpa/dpa-tmn


Alman Ekonomi Enstitüsü, ızgarasına organik ürünler koyanların, bu ürünler için çok daha fazla para ödemek zorunda kalacağını hesapladı.





Izgarada pişirilen organik et veya vegan ikameleri, geleneksel hayvancılıktan elde edilen biftek ve sosislerden önemli ölçüde daha pahalıdır. Bu, Funke medya grubunun bildirdiği Köln'deki Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) hesaplamalarının sonucudur.



Rapora göre, organik versiyonda et ve süt ürünleri, ızgara sebzeler, salata, garnitürler ve soslar içeren dört kişilik bir örnek ızgara sepeti, geleneksel olarak üretilen yiyecekler içeren ızgara sepetinden yaklaşık yüzde 80 daha pahalı. Bu nedenle dört kişi organik ızgara sepeti için 48 avro, geleneksel eşdeğeri için ise 27 avronun biraz altında bir ücret ödemek zorunda. Enstitü, sorulduğunda rakamları doğruladı.


Organik et, özellikle sosisler (artı 5,32 avro) ve organik dana biftekleri (artı 5,98 avro) için genel fiyatı öncelikle etkiler. Ancak ızgara garnitürlerin, özellikle biber gibi sebzelerin (artı 2,28 avro) ve ayrıca domateslerin (artı 2,03 avro) ve marulun (artı 1,37 avro) maliyetleri de organik kalitede önemli ölçüde daha yüksektir.


Ortalama 33 avronun biraz altında bir fiyata satılan vegan bir barbekü sepeti (organik olmayan), pahalı ikame ürünler içerdiği için et içeren geleneksel bir sepetten biraz daha pahalıdır (artı %22), ancak yalnızca organik ürünler içeren sepetten önemli ölçüde daha ucuzdur.


Örnek hesaplamaya göre, konvansiyonel versiyonda kişi başına yaklaşık 6,70 avro, organik barbekü ürünleri için 12 avro ve vegan seçeneği için ise yaklaşık 8,20 avro ödüyorsunuz.


dpa

#Konular