İSTANBUL: Devlet haber ajansı Anadolu ve bir diplomat, 35 yıldır ilk kez, Türkiye’nin güneyindeki yıkıcı depremlerin kurbanlarına yardım sağlamak için savaşan Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısının açıldığını söyledi.
Türkiye’nin Ermenistan Özel Temsilcisi, Serdar Kılıçiki ülkeyi ayıran Aras Nehri’nin Türkiye tarafındaki Alican kontrol noktasından geçen tırların fotoğraflarını tweetledi.
“Bölgedeki halkımızın acılarını hafifletmek için Ermenistan halkının gönderdiği cömert yardımları her zaman hatırlayacağım. deprem Türkiye’de etkilenen bölge” diyen Kılıç, Ermeni yetkililere teşekkür etti.
Anadolu, geçidin en son yardım göndermek için kullanıldığını söyledi. Türk Kızılayı 1988’de depremle sarsılan Ermenistan’a.Teşekkürler sevgili @VahanKostanyan, bunun gerçekleşmesi için gösterdiğiniz nazik çabalar için teşekkürler sevgili @RubenRubinyan. Ben her zaman… https://t.co/JGEsjm5bdZ
— Serdar KILIÇ (@serdarkilic9) 1676105538000
Geçen yıl, Türk ve Ermeni liderler, on yıllardır süren düşmanlığı düzeltmek amacıyla dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin ardından bir Avrupa zirvesinde gayrı resmi olarak bir araya geldiler.
Ankara’nın 1990’lardan beri Ermenistan ile hiçbir diplomatik veya ticari bağı yok. Özellikle Ermenistan’ın 1915’te modern Türkiye’nin selefi olan Osmanlı İmparatorluğu tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği 1,5 milyon insan konusunda aynı fikirde değiller.
Ermenistan soykırımdan bahsediyor.
Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan birçok Ermeni’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı güçleriyle çatışmalarda öldüğünü kabul ediyor, ancak rakamlara itiraz ediyor ve bunun sistematik olduğunu reddediyor.