Ranchi: Başbakan Hemant Soren Pazartesi günü yaptığı duyuruda, Jharkhand hükümetinin mevcut nakit ödüllere ek olarak dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar ve üst düzey akıllı telefonlar sağlayacağını duyurdu.
Sonraki 80 utkrist vidyalaya’nın (mükemmellik okulu) okul yönetimi komitelerinin (SMC’ler) eyalet düzeyinde bir çalıştayına hitap etti. Bu tür ilk SMC toplantısı Ranchi, Khelgaon’daki Tana Bhagat kapalı stadyumunda düzenlendi.
“Öğrencileri daha iyi performans göstermeye teşvik etmek için, hükümetimiz iktidara geldiğinden beri en iyi performans gösterenlere sırasıyla 3 lakh, 2 lakh ve 1 lakh nakit ödül vermeye başladık. Şimdi onlara nakit ödüllerin yanı sıra dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar vermeye karar verdik. Bu araçlar, günümüzün hızla değişen dünyasında öğrenciler için günün ihtiyacıdır” diyen Soren, hükümetinin özel okullara benzer, tamamı son teknoloji tesislere sahip devlet okulları geliştirme misyonunu üstlendiğini belirtti.
Bu bağlamda, eyalet hükümeti önümüzdeki yıllarda 4.000’den fazla model okul veya mükemmellik okulu kurmayı planlıyor.
İlk aşamada, 24 ilçede 80 mükemmellik okulu gelecek akademik yıldan itibaren faaliyete geçmeyi bekliyor. Soren, “Devletin yaklaşık 36.000 devlet okulu var, ancak şu ana kadar eğitimin kalitesiz olmasının ardındaki nedeni çoğu zaman anlayamıyorum. Çocuklarımızın yetenekli olmadığı değil, doğru rehberlikten, fırsatlardan ve platformdan yoksun olduklarından. Yine de, Jharkhand gibi fakir bir eyalette pek çok insan özel eğitimi karşılayamaz. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, hasta okul eğitimi sektörünü çeşitli girişimlerle sistematik olarak canlandırmak için bir savaş zemini üzerinde çalışıyor.”
Çalıştaya 80 mükemmellik okulundan SMC’ler, öğrenciler, öğretmenler, veliler ve eğitim departmanı yetkilileri katıldı.
Devlet okulu eğitim ve okuryazarlık departmanı sekreteri K Ravi Kumar ilk aşamada geliştirilen 80 utkrist okulunun tamamının modern gereksinimleri karşıladığını söyledi. “Yaklaşan akademik oturumdan itibaren, bu okulları CBSE modeline göre başlatacağız. İngiliz ortaokulları olacaklar” diyen Akın, bu okullarda örgün eğitimin yanı sıra 4-5 branşta zorunlu mesleki eğitimin de olacağını sözlerine ekledi.
Mükemmel bir okul geliştirmenin yol haritasını açıklamak, Kiran Kumari PassiJharkhand Eğitim Projesi Konseyi (JEPC) direktörü şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl Savaş Üssü Departmanı bu okulları hazırlamak için çalışıyor ve şimdi KG’den XII’ye kadar derslere başlamaya hazırlanıyorlar. Okullar, diğer şeylerin yanı sıra BT laboratuvarları, oyun alanları ve kütüphanelerle donatılmış modern sınıflara sahiptir. Bunun dışında okul liderlerine ve IIM Ranchi ve Ahmedabad gibi profesyonel kurumlardan öğretmenlere kapasite geliştirme eğitimleri sağladık.”
Okul sayısına gelince, yıl sonuna kadar ikinci aşamada blok düzeyinde 325 okul ve sonraki yıl panchayat düzeyinde 4036 okulu hedeflediklerini söyledi. “İlk aşamada, 25 ilçe düzeyinde okul, 24 ilçe düzeyinde kız okulu, 24 KGBV ve 7 İngiliz ortaokulunu mükemmel okullar haline getirdik” dedi.