RANCHI: Jharkhand’daki yüksek öğrenimdeki Brüt Kayıt Oranı (GER) ulusal ortalamanın çok altında olduğundan, eyalet hükümeti durumu iyileştirmek için yaklaşık 100 yeni kolej ve birkaç üniversite daha kurmaya karar verdi.
Yüksek öğretim GER, ulusal düzeyde 27,3’e kıyasla eyalette 17’dir. Spesifik olarak, GÖR, 18 ila 23 yaş grubundaki yüksek öğretime kayıtlı nüfusun yüzdesidir.
Bir hükümet bildirisinde, “Yüksek öğrenime kaydı artırmak ve yüksek öğrenimin erişimini uzak ve maruz kalmayan bölgelere yaymak için, eyalet hükümeti 100 yeni yüksek öğrenim enstitüsü (kolejler dahil) açmaya karar verdi” dedi.
Şu anda, eyalette 18 ila 23 yaşındaki bir lakh nüfus başına yalnızca sekiz kolej varken, ulusal olarak lakh başına 30 kolej var.
Yıllık plan kapsamında, eyalet hükümeti kız öğrencilerin GER’sini iyileştirmek için 14 kadın kolejinin kurulmasını önerdi. Kolejler Koderma, Ramgarh, Chatra, Simdega, Lohardga, Gumla, Sahebganj, Pakur, Seraikela-Kharsawan, Latehar, Khunti, Madhupur, Sarath ve Garhwa’da açılacaktı. Sekiz kolejin binaları tamamlandı ve öğretim bir sonraki akademik oturumda başlayabilir.
Çatra, Giridih, Godda, Seraikela-Kharsawan, Deoghar, Dumka, Latehar, Palamu, Garwah, Koderma, Pakur, Sahebganj ve Gumla’nın geri kalmış bölgelerinde 13 model kolejin açılması için onay verildi. On model ders öğretim için hazır.
Eyalet hükümeti ayrıca kurucu kolej bulunmayan 35 meclis koltuğu belirledi ve 33’ünde kolejlerin açılmasını onayladı. Ayrıca ihtiyaca göre derece kolejleri de bloklar halinde kurulacaktır.
Doranda Üniversitesi Direktörü BP Verma şunları söyledi: “Yüksek öğrenimde GER’yi artırmak için taban düzeyinde çalışmak esastır. Daha fazla üniversite ve kolej, kendi bölgelerindeki öğrencilere eğitim olanakları sağlayacaktır ve bu da olumlu bir etkiye sahip olacaktır. sahip olmak.”