DAVOSBM başkanı, Dünya Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı da dahil olmak üzere “zincirleme reaksiyon kazasındaki arabalar gibi yığılan” sayısız “birbiriyle bağlantılı” zorluk nedeniyle dünyanın “üzgün bir durumda” olduğunu söyledi. Ekonomik Forum Çarşamba.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsviçre’nin Davos kayak merkezinde dünya liderleri ve işadamlarının seçkinler toplantısının ikinci gününde kasvetli mesajını verdi.
Ukrayna’da Ukrayna içişleri bakanı ve diğer yetkililer de dahil olmak üzere 16 kişinin ölümüne yol açan bir helikopter kazası haberi çıkınca oturumlar sert bir hal aldı.
Forum başkanı Borge Brende 15 saniyelik saygı duruşunda bulunulmasını istedi ve Ukraynalı first lady Olena Zelenska, “çok üzücü bir gün daha” diyerek gözlerine yaşlar sildi ve ardından orada bulunanlara “bu olumsuz durumu daha iyi hale getirmek için biz de değiştirebiliriz” dedi.
Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky Ukrayna delegasyonu, eşi de dahil olmak üzere, uluslararası müttefiklerden Rusya ile savaşmak için silahlar da dahil olmak üzere daha fazla yardım için bastırırken, toplantıya video bağlantısı ile hitap etmesi planlandı. Zelenskyy’den kısa bir süre önce konuşan, Ukrayna’ya yardım için tank gönderme baskısı altındaki ve En Büyük 7 Ekonomi Grubu’ndan Davos’a gelen tek lider olan Almanya Başbakanı Olaf Scholz.
Guterres, “nesiller boyunca ciddi düzeyde jeopolitik bölünme ve güvensizliğin” artan eşitsizlik, artan enflasyon ve enerji krizinin neden olduğu yaşam maliyeti krizi, COVID-19 salgınının kalıcı etkileri dahil olmak üzere küresel sorunları ele alma çabalarını baltaladığını söyledi. , tedarik zinciri kesintileri ve daha fazlası.
İklim değişikliğini “varoluşsal bir meydan okuma” olarak nitelendirdi ve küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma taahhüdünün “neredeyse duman gibi yükseldiğini” söyledi.
İklim değişikliği konusunda dünyanın en açık sözlü isimlerinden biri olan Guterres, Exxon Mobil’deki bilim adamlarının, şirket kamuoyunda ısınmadan şüphe duymasına rağmen, 1970’lerde iklim değişikliğinin etkileri hakkında son derece doğru tahminler yaptıklarını ortaya çıkaran yakın tarihli bir araştırmaya atıfta bulundu. gerçekti
Konuşmasında, “Geçen hafta, 1970’lerdeki bazı fosil yakıt üreticilerinin ana ürünlerinin gezegenimizin fırınlanması olduğunun tamamen farkında olduklarını öğrendik” dedi. “Big Oil’den bazıları büyük yalanı yayıyorlar.”
Eleştirmenler, politikacıların, CEO’ların ve diğer liderlerin dünyanın sorunlarını tartıştığı – ve kenarda duran anlaşmaları yakınlaştırdığı – ancak somut eylemin ölçülmesinin daha zor olduğu dört günlük toplantının etkisini sorguladı. Örneğin çevreciler, kodamanlarla uçan karbon püskürten özel jetleri, iklim değişikliğiyle mücadeleye öncelik veren bir olaya çarpıyorlar.
İkinci gün, hükümet yetkilileri, şirket devleri, akademisyenler ve aktivistler, meta evren, çevresel yeşil yıkama ve yapay zeka gibi konularda onlarca panel oturumuna katıldı.
Ukrayna, savaşın yıldönümü yaklaşırken sahnenin merkezinde yer alıyor ve Zelenska, orada bulunanları, Rus işgalinin çocukları öldürdüğü ve dünyanın gıda güvensizliği ile boğuştuğu bir zamanda ülkesine yardım etmek için daha fazlasını yapmaya çağırıyor.
Kaza, bir Rus füze saldırısının hafta sonu Ukrayna’nın güneydoğusundaki Dnipro kentinde bir apartmana isabet etmesi ve ayların en ölümcül tek saldırılarından birinde düzinelerce kişiyi öldürmesinin ardından trajediyi daha da artırdı.
Ancak Ukrayna ek uluslararası destek alıyor: Hollanda Başbakanı Mark Rutte Salı günü yaptığı açıklamada, Hollanda’nın ABD ve Almanya’nın Ukrayna’yı gelişmiş Patriot savunma sistemleri ile eğitme ve silahlandırma çabalarına katılma niyetinde olduğunu söyledi.
Alman hükümeti, Leopard 2 ana muharebe tanklarını tedarik etmeyi kabul ederek Ukrayna’ya askeri yardımda bir başka büyük adım daha atması için artan bir baskı altında. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin Bu hafta Berlin’i ziyaret etmesi ve ardından Batı Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde bir müttefik toplantısına ev sahipliği yapması planlanıyor.
Guterres, Davos’a 1.000 kilometreden (620 mil) daha az mesafede sürmekte olan çatışmanın yakında sona erebileceği konusunda iyimser değildi.
“Bu savaş sona eriyor. Her şey sona eriyor. Ama savaşın sonunu yakın bir gelecekte görmüyorum” dedi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki derin tarihsel farklılıkların, toprak bütünlüğüne saygı duyan uluslararası hukuka dayalı bir çözüm bulmayı zorlaştırdığını da sözlerine ekledi.
Guterres, “Bu noktada, yakın zamanda barışı sağlamak için ciddi müzakerelerde ilerleme veya arabuluculuk yapma şansımız olduğunu düşünmüyorum” dedi.