Vadodara: Besleyici darı kullanmak gelecekte açlık sorununu çözebilir. Kıdemli bilim adamı ve JC Bose Ulusal Araştırma Enstitüsü Üyesi Dr. Manoj Prasad’ın söylediği bu. Ulusal Bitki Genetik Kaynakları OfisiYeni Delhi dedi.
Prasad, Profesör AR’yi teslim etti Çavan Cuma akşamı MS Üniversitesi Botanik Bölümü’nde ‘2050’de 10 Milyar Besleme – Genomik Bir Perspektif’ konulu anma dersi.
“2050 yılına kadar daha fazla ürüne ihtiyacımız olacak, ancak ekili alan azaldıkça, verimi artırmak için genetik dönüşümün yanı sıra, kullanılmayan kaynakların daha fazla kullanılması gerekecek” diye ekledi.
“Bilinen 7.000 yenilebilir bitkiden yalnızca üçünü kullanıyoruz; örneğin buğday, pirinç ve mısır. ‘Kang (tilki kuyruğu darı’ ve ‘ragi (parmak darı)’ gibi darı mucize ürünlerdir. Bu harika tohumlar daha fazla kalsiyum ve mineral içerir ve darının glisemik indeksi 70’e kıyasla 50 olduğundan tip 2 diyabet hastaları için iyidir. Pirinçte durum böyle. Darıda bu yılda tanıtıma ihtiyaç var” dedi.
Tilki kuyruğu darı üretiminin 8 bin yıldır bilindiğini söyledi. “Bu darının daha az neme ve gübreye ihtiyacı var. Tilki kuyruğu darı, toplam dünya üretiminde artı darı ile ikinci sırada yer alıyor” dedi.
Hükümetin farklı iri taneli tahılların veya darıların yerel mevcudiyetini bulmaya çalıştığını ve ardından bu mahsulü yalnızca bu bölgelerde yaygınlaştırmaya çalıştığını söyledi.